Stránky

22. 7. 2012

Cyklistický fenomén Rafael Krampl

Skvelé výsledky Petra Sagana na Tour de France sú výbornou príležitosťou pripomenúť článkom z dobovej tlače velikánov slovenskej cyklistiky 30. a 40. rokov Rafaela Krampla a Karola Müllnera.


Predstavujeme našich cyklistických reprezentantov
Rafael Krampl

Je 29-ročný, z našich reprezentantov najstarší, ale aj na celom Slovensku najpopulárnejší. Veď preteká na bicykly už celých 13 rokov. Za tento čas získal, štartujúc nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí (Brne, Prahe, Komárne, Pardubiciach, Mor. Ostrave, Mníchove, Vratislave a vo Viedni), do 75 prvých!!! miest a bol okrem toho 6 rokov nepretržite majstrom Slovenska na bicykli.

Je odchovancom cyklistického klubu „Štefánik“ v Račištorfe, je mechanikom, a v jeho dielni medzi rozbitými bicyklami nájdeme pekne usporiadané ceny vydobyté za dlhé roky. Je tam strieborných pohárov až pätnásť, asi štyridsať plakiet, diplomy a asi desať pekných sôch.

Hoci by tých cien mohol mať dosť, nevzdáva sa ešte pretekárenia a chce závodiť ešte najmenej 10 rokov.

Krampl je ešte i dnes náš najúspešnejší vytrvalec na bicykly. Jeho zásluhou utrhne sa vždy vedúca skupina od ostatných. Jeho tempo na trati je jedinečné. Je samozrejmé, že po takom tempe prichádzajúc do cieľa, už unavený podľahne svojmu najväčšiemu rivalovi Müllnerovi, ktorý sa počas preteku naňho priamo lepí.

Skvelí pretekári a veľkí cyklistickí rivali Rafael Krampl a Karol Müllner
v cieli poslednej etapy pretekov okolo Slovenska r. 1942
zo Zvolena do Bratislavy

Z toho vidieť, že nevie pretekať s taktikou, ako Müllner, ktorý vyhráva jeho jedinečným špurtom. Na náš dotaz, či si trúfa Müllnera niekedy v špurte poraziť, Krampl mnohosľubne sa zasmeje a je ticho. Podarí sa mu to???

Náš názor: poctivá životospráva, poctivo trénovať len špurty, ráno, na obed, večer, a na druhý' deň zasa a úspech sa musí znova dostaviť.

Hg


(materiály z albumu Rafaela Krampla spracoval Miro Ščibrany; text výstrižku prepísaný bez jazykových úprav)

2 komentáre:

  1. A čo Vlasto Ružička ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Citovaný článok je z roku 1943 a venovaný je - ako vidno z titulku - slovenskému cyklistickému reprezentantovi Rafaelovi Kramplovi, ktorý bol tom čase na vrchole svojej kariéry. Vlasto Ružička mal vtedy 18 rokov, k cyklistike v Račištorfe ho ako 12-ročného priviedol práve Rafo, medzi dospelými ešte len začínal pretekať. Hviezdny čas Vlasta Ružičku prišiel neskôr, v 50. rokoch, predovšetkým v spojitosti s Pretekmi mieru. Hovorí o tom aj pamätná tabuľa na Katolíckom kultúrnom dome A. Hlinku (bývalé kino Nádej). Rafovi Kramplovi, račištorfskému rodákovi, sa takejto ani inej pocty zatiaľ nedostalo...

    OdpovedaťOdstrániť