Stránky

6. 9. 2012

Nelichotivé 64. miesto MČ Rača

zo 100 najväčších samospráv na Slovensku v kvalite zverejňovania zmlúv.

MČ Bratislava - Rača obsadila podľa Transparency International v kvalite zverejňovania zmlúv medzi 100 najväčšími samosprávami na Slovensku 64. miesto so ziskom 60 bodov zo 100.






Prieskum sa uskutočnil v auguste 2012 a úroveň zverejňovanie zmlúv hodnotil na stupnici od 0 (najhoršie) do 100 (najlepšie) v 5 kategóriách:



1) úplnosť,

2) možnosť vyhľadávania a kopírovania z dokumentov,

3) existencia relevantných popisných údajov,

4) zložitosť nájdenia zmlúv na stránkach,

5) užívateľský komfort.



Skoro s istotou sa dá predpokladať, že najviac bodov Rača stratila v kategórii 1) a 2): na www.raca.sk sú prístupné len skeny zmlúv z časti roka 2012...

To znamená, že obsah zmlúv je pre vyhľadávače „neviditeľný“, nedá sa v nich využiť ani vyhľadávanie podľa kľúčových slov resp. znakových reťazcov a obsah dokumentov sa dá elektronicky spracovávať len v podobe obrázkov.

Obrazne povedané, v Rači sme sa vrátili do predinternetovej doby, lebo čo „nevidí“ Google, akoby neexistovalo.

Ďalším problémom je kategória 4): na www.raca.sk nenájdete zmluvy týkajúce sa Media Rača (musíte dohľadávať na stránke Media Rača) ani Združenia obcí JURAVA (nenájdete nikde).

Vážení poslanci MZ, pre ktorých „transparentnosť“ nie je len bohapusté zaklínadlo, prijmite prosím uznesenie, ktoré miestnemu úradu uloží povinnosť zverejňovať na www.raca.sk (aj) textové podoby zmlúv (PDF, DOC, TXT).

A keď uznesenie rozšírite aj na zápisy z komisií a materiály k zasadnutiam MZ, bude to (pre občana a transparentnosť) úplne super.






Súvisiace články:


Voľnočasové a oddychové centrum - štúdia 2012

Kope Ing. arch. Virsíková za Raču?
O hračke menom Rača
Občania a poslanci - rovní a rovnejší?
Spravodaj Račan sa odbavuje na letáku ROA
Transparentný miestny úrad je dobrá vec, v Rači taký zatiaľ nemáme
Obloha nad Račou zhlučnie
MČ Rača prehrala súd o 45.276,67 €
Výdavky na administratívu MÚ Rača rastú
„Kam idú moje peniaze?“


4 komentáre:

  1. TO čo navrhuješ, navrhujem aj v materiály o transparentnosti, ktorý som predložil v apríli a dodnes sa nedostal na rokovanie zastupiteľstva.... A s tým zverejňovaním v doc. súhlasím, ak je to možné.
    Zápisnice z komisií a rady požadujeme už dlho a už som ako verklík, že to musím stále opakovať na zastupiteľstve, v diskusii na FB, e-mailom atď...
    A tento prepad je iba smutným dôsledkom, že sa mi zdá, že moje návrhy sú ignorované...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... to sa ti nezdá, to je holá realita.

    Navrhujem materiál o transparentnosti vyvesiť na racan.sk a verejne sa „s úctou vášho starostu“ spýtať, s čím má problém.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aké prosenie to je povinnosť MU tak ako i zvrejniť uznesenia MZ v plnom znení a nie iba schválili jednou neurčitou vetou ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Áno, zverejňovanie zmlúv JE povinnosť MÚ, no tú si MÚ plní aj zverejňovaním skenovaných zmlúv.

    S prosbou sa neobraciam na MÚ, ale na MZ, a týka sa opatrenia, ktoré by uložilo miestnemu úradu povinnosť zverejňovať vždy, keď je to možné, (aj) textové podoby zmlúv, nie (len) ich skeny, ktorých obsah Google a iné prehliadače „nevidia“.

    OdpovedaťOdstrániť