Stránky

4. 9. 2012

Požiadavky občanov na MÚ a magistrát

zo stretnutia občanov s poslancami MZ MČ Rača v pondelok 3. septembra 2012.

1) Vyriešiť neprimerane rýchlu a hlučnú jazdu áut na ulici Pri vinohradoch neďaleko križovatky s Púchovskou ulicou, napr. spomalovačmi alebo znížením max. povolenej rýchlosti.

2) Zaistiť bezpečnosť chodcov prechádzajúcich cez Púchovskú ulicu lepším vyriešením odbočovania z Detvianskej ulice na Púchovskú ulicu.  

3) Zabezpečiť možnosť odbočenia zo Žitnej ulice na Hečkovu ulicu. Vzhľadom na novú výstavbu na ulici Kadnárova sa zvýšila premávka v „starej“ Rači smerujúca do novej výstavby, ktorú je potrebné presmerovať na Hečkovu ulicu.

4) Opraviť nerovnosti na ulici Výhonská, ktorá je zničená vzhľadom na častý prejazd nákladných vozidiel.

5) Požiadavka na magistrát: obnoviť vodorovné značenie (prechody pre chodcov) na území Rače (menovite bol spomenutý prechod pri „Troch zajacoch“).

6) Vybudovať chodník medzi Karpatským námestím a novou zástavbou Račany Bianco.

7) Podľa informácií od p. Zemanovej, poslankyne BSK za MČ Rača a Vajnory, je v pláne letiska M. R. Štefánika zrušiť pristávaciu a vzletovú dráhu v smere na Ivánku pri Dunaji a vybudovať novú paralelnú dráhu smerom na Raču, takže by všetky lietadlá lietajúce z bratislavského letiska smerovali ponad Raču. Navyše sa predpokladá rozšírenie nákladnej leteckej prepravy, čo by znamenalo hlukovú záťaž MČ Rača aj v nočných hodinách. Občania žiadajú predstaviteľov MČ Rača o vstup do rokovaní s príslušnými zodpovednými orgánmi a osobami, príp. zamedziť tomuto projektu prostredníctvom územného plánu aj na úrovni BSK. Občania zároveň žiadajú zabezpečiť obmedzenie preletov ponad mestskú časť Bratislava - Rača.

8) Pani poslankyňa Zemanová žiada o zorganizovanie stretnutia s poslancami miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava – Rača za účasti starostu mestskej časti ohľadom dôležitých návrhov riešenia dopravnej situácie s vplyvom na mestskú časť (mimoúrovňová križovatka pri AB Kozmetika, obchvat popod Malé Karpaty...)

9) Obmedziť prístup psov do parku pri bývalom kine Nádej, napr. osadením zákazovej tabule alebo zvýšením dozoru polície.

10) Vyvinúť úsilie o prinavrátenie bývalého kina Nádej z vlastníctva magistrátu do vlastníctva mestskej časti (požiadavka sa týkala zmeny právneho vlastníctva, nie vypovedania nájomnej zmluvy), aby sa zabránilo prípadnému predaju tohto majetku.

11) Preveriť majetkový stav Družstevného domu Račan vzhľadom na skutočnosť, že pri jeho výstavbe sa jednalo o spoločnú investíciu vtedajšieho JRD a MNV mestskej časti (obce) Rača.

12) Zverejňovať požiadavky občanov zo stretnutí s poslancami mestskej časti spolu s odpoveďami miestneho úradu, príp. s informáciou o stave riešenia týchto požiadaviek, na webovej stránke mestskej časti.

13) Zvýšiť informačnú úroveň Račianskeho výberu, predovšetkým s ohľadom na plánované zmeny územného plánu mesta a/alebo BSK, chystaných projektov, EIA a pod.

14) Vybudovať cyklotrasu / cyklochodník medzi Račou a Krasňanmi.

15) Odstrániť náletové dreviny pri „Pekle“ nad ulicami Víťazná a Albánska a opraviť schody z Púchovskej na Albánsku ulicu, ktoré sú už dlhší čas poškodené a ohrozujú bezpečnosť chodcov.

16) Osadiť dve lavičky na Karpatskom námestí 22 - 23.


Zápis zo stretnutia spracoval poslanec Miloslav Jošt a e-mailom ho odoslal prednostke a starostovi MČ Rača s prosbou o posunutie požiadaviek a pripomienok občanov kompetentným ľuďom na MÚ a magistráte hl. mesta a o zaslanie odpovedí na mailové adresy uvedené v kópii.

V závere zápisu poslanec Jošt v mene všetkých prítomných občanov a poslancov vopred poďakoval za informácie o plnení uvedených požiadaviek.

29 komentárov:

  1. velmi by bolo potrebné spristupnit autom asfaltové cesty v karpatoch
    aby sa do prírody dostali aj starší občania čo nevládzu sa dostat pešo napríklad -kocmundovi-brezovú lúku-červený kríž-malý slavín atd.
    každý nieje v klube invalidov alebo dochodcov z roznych dovodov a chce sa zrekreovat zadarmo v našich horách samozrejme dodržovat čistotu a bezpečnost. dakujeme -starší občania

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka za zaujímavý podnet. Keď ho neprídete predložiť na najbližší poslanecký deň osobne, predloží ho tam niekto z račan.sk.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto tu už bolo a z horskej cesty na Javorník sa stala autostráda, čo zneužívali najmä mladý vodiči.Som vo veku 85 r. a držiteľom ZŤP, čo by som iste privítal.Je to otázka kontroly potom pre výnimky, aby neprichádzalo zase k znehodnoteniu horskej cesty len návštevníkmi.V minulosti boli proti jak turisti, ochranári a lesníci.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pri hľadaní riešenia bude treba vziať do úvahy aj skutočnosti, na ktoré upozorňujete. Jednako verím, že sa podarí nájsť kompromis, ktorý uspokojí tak turistov, ochranárov a lesníkov, ako aj starších občanov a občanov ZŤP. Prečo by táto veľká skupina mala byť a priori vylúčená z možnosti rekreovať sa v lesoparku?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nám ide o to aby sme sa dostali autom po asfaltke do ciela všetci starši a- nie len tí čo majú povolenie- skrátka dat značky zákazu preč .Vždy nás účili že priroda patrí ludom a teraz nás vyhánajú


    OdpovedaťOdstrániť
  6. Žiaden vstup do CHKO motorovým vozidlom - to by sa veľmi jednoducho zneužívalo. Takže ja osobne som JEDNOZNAČNE proti. To si predstavujete tak, že Červený kríž bude jedno veľké parkovisko?
    Viem si predstaviť jedine alternatívu, ako je to na Kačíne - cez víkendy by tam chodil minibus napríklad, ale určite nie žiadna individuálna automobilová doprava. Ak by bol o takýto autobus väčší záujem, tak sa o tom dá rokovať s Mestskými lesmi BA.
    Ak potrebujete ísť autom do lesa, tak sú tu alternatívy - napr. môžete ísť na Kamzík. Račianske lesy sa automobilom otvárať nebudú.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Michal,
    ako by podľa teba vyzeralo zneužívanie, ktorého sa bojíš?

    Tvoj postoj čiastočne chápem, no zdá sa mi byť zbytočne nekompromisný: ako keby si chcel zakázať nosiť do lesa nože, lebo tam nimi možno zabiť človeka.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vyzeralo by to tak, že každý druhý by si vybavil povolenie na vjazd. A mne je jasné, že najviac tam chcú mať vjazd ľudia, ktorí si pretvorili záhradné domčeky na vily a nemajú tam prístup autom a cez les by im to išlo rýchlo.
    Ak niekto chce ísť autom do lesa, má dosť možností - Koliba, Partizánska lúka, Pekná cesta.
    Lesopark v Rači sa pre autá otvárať nebude resp. len cez moju mŕtvolu.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ... sa nebojíš takto vydávať svoj život v šanc??? :)

    Nebol by riešením napr. vjazd v presne a úzko vymedzených hodinách?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ekologická alternatíva: kyvadlová doprava medzi odstavnými parkoviskami a destináciami v lese zaisťovaná cyklo-nadšencami a rikšami.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pán Drotován sa vyjadruje ako by mu tie lesy patrili alebo je tak sebecký že neuznáva názor aj iných ludi.Prečo by starý Račan chodil na Kamzík atd.My chceme ist na tie miesta kde sme chodili ked sme ešte boli schopný chodit pešo a sme pre tie lesy aj niečo urobili a teraz je trend len všetko zakazovat,ale nie íst v ústrety starším ludom. Pán Drotován nepochopil našu požiadavku nám ide o to aby sme sa v našich horách mohli lacno zrekreovat, mi nemáme na drahé dovolenky .Starši človek sa vie ekologicky správat v prirode a ešte odnáša ten bordel čo pri ohniskách nechávajú ludia čo si nevážia les.Mrzí ma že sa takto vyjadruje poslanec čo dostal doveru voličov aby riešil aj požíadavky ktoré sa mu nepáčia.Možno mu to voliči pripomenú pri budúcich volbách.Dakujeme- starší občania

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Práveže tie lesy patria všetkým a sú určené na rekreáciu a oddych a nie na individuálnu automobilovú dopravu. Ako som už uviedol, v prípade záujmu je možné uvažovať o nejakom mikrobuse, ktorý by chodil napr. na Červený kríž cez víkendy.
    V čom toto riešenie nie je dobré?
    Ak máte záujem o riešenie tejto situácie, tak mi napíšte na e-mail drotovan@yahoo.com a rád sa s Vami stretnem a porozprávam o možnostiach (napr. zákonných obmedzeniach podľa zákona o ochrane prírody a krajiny a druhého stupňa ochrany v CHKO) a tiež Vašej konkrétnej predstave.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Lepšie by bolo keby bolo POVOLENÉ po asfaltových cestách cez týžden tak ako je to na Železnú studničku,nám starším by to stačilo. Na víkend nech idú takí turisti čo to fyzicky zvládnu.A zákony o ochrane prirody robia taky čo by najradšej všetkých vyhnali z lesa.Ten mikrobus by bol celkom dobrý ale nie len cez víkend ale aj CEZ TÝŽDEN.Dobre píšete že lesy patria všetkým -ale aj my čo tam peši už sa nedokážeme dostat chceme sa tam zrekreovat a myslím že po celožívotnej poctivej práci si to zaslúžime a vy mladý by ste nám mali byt pri tom nápomocný,preto sme teraz dali vám mladým vo volbách doveru.My sa s vami nechceme stretnút lebo podla vašich predchádzajúcich arogantných článkov na túto tému by to nemalo žiadny význam vy by ste sa len vadil a presadzoval svoje myšlienky.A našu konkrétnu predstavu sme už napísali.Keby bol poslancom M.Š. tak určite by mal snahu pomáhat starším ludom,všímam si jeho články a ten človek by mal kandidovat za poslanca,mal by našu doveru.
    Dakujeme za nepochopenie

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Železná Studnička je prístupná pre autá iba po konečnú autobusu cez týždeň.
    Ak by bol záujem o mikrobus, tak samozrejme by mohol fungovať aj cez týždeň.
    Môj postoj je jednoznačný - individuálna automobilová doprava by nemala byť v lesoparku dovolená. Mikrobusom by sa do lesa dalo dostať a teda by ste mali možnosť tam ísť - potreboval by som však vedieť záujem, koľko ľudí by to využívalo. Nakoľko však nechcete vyjsť z anonymity a stretnúť sa (čo by už bola konkrétna aktivita), tak myslím, že o riešenie problému ani nemáte veľký záujem. Nechápem prečo by to nemohol vyriešiť ten mikrobus?
    Nespomínam si na žiadneho kandidáta v histórii Rače,ktorý by sľuboval sprístupnenie lesoparku nad Račou autám.
    A v našom programe bolo jednoznačne napísané ako jeden bod:
    "Budeme prísnejšie postihovať porušenie zákazu vjazdu motorových vozidiel do lesoparku"

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Železná studnička je prístupná až dozadu a to je od Partizánskej lúky asi 5 kilometrov tolko ako je Kocmundovi a to by nám bohate vyhovovalo.Mikrobus by asi bol za krátku dobu zrušený lebo možno by nebol tak vytažený .Nám ide o to aby sme sa dostali cez týžtden na vrcholovú červenú značku lebo hore kopcom peši nemáme šancu.Alebo by nás ráno vyviezol náš potomok a po rovine by sme sa dostali na naše miesta.My vieme že ste to nemali v programe lebo proti vjazdu boli hlavne psičkari ktorý v lese nemajú psa na remeni a taký su škodná lebo už sa niejedenkrát našla strhnutá zver od takého psíčkara čo je za obmedzený vjazd .Ked si to v nasledujúcich volbách niekto dá do programu tak dostane vela voličských hlasov lebo starší človek bude vidiet že niekto má záujem riešit aj obyčajných ludí a nie kolkokrát vaše -M.U- možno niekedy pochybné aktivity.A to vaše-Budeme prísnejšie postihovat vjazd do lesa-to platí tiež len pre obyčajného človeka.Výnimky boli aj budú ale lesnik a polovník nech majú svoje výhody však to potrebujú pre výkon svojho povolania ist aj do PORASTU ale mám ide o to aby sme sa po ASFALTKE dostali na naše táboriská ved aj na to boli tie ASFALTOVÉ cesty robené čo bola velmi dobrá vec.Ale dnes už je trend že ked je niečo dobré čo vyhovuje obyčajnému človeku to treba zrušit Vás poslancov sme volili aby ste aj takéto požiadavky brali do úvahy ALE HLAS LUDU u vás asi nič neznamená.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ponuka poslanca Drotována na osobné stretnutie sa mi zdá byť férová a byť na Vašom mieste, neodmietal by som ju. Z Vašej aj jeho argumentácie mám dojem, že je treba si vyjasniť viacero vecí, aby sa dalo nájsť a prijať zodpovedné (asi kompromisné) riešenie, ktoré jednak v najväčšej miere vyjde v ústrety požiadavkám starších obyvateľov a zároveň znemožní zneužívať ho na bezohľadnú a škodlivú „motorizáciu“ lesoparku.

    Zvážte prosím účasť na najbližšom stretnutí obyvateľov s poslancami (prvý pondelok v mesiaci o 18:00 hod. v KS Žarnovická, 1. poschodie). Tam je priestor na preskúmanie možností a vydiskutovanie si rozporných stanovísk. Navyše, z tohto stretnutia poslanci robia zápis a požiadavky občanov posielajú vedeniu MÚ a MČ. Odpovede spolu s požiadavkami uverejňujeme na racan.sk, snažíme sa o ich uverejňovanie aj na stránke www.raca.sk a pokúsime sa ich dostať aj do Račianskeho výberu. Tým sa otvorí širšia verejná diskusia a z nej môže vyplynúť dobré riešenie pre čo najviac obyvateľov MČ Rača.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Pánovi M.Š vážime si vašu ponuku o stretnutie s poslancom Drotovánom
    ale naše predstavy sme už povedali treba si to dobre prečítat a vy ste slúbil že ked neprídeme na stretnutie obyvatelov s poslancami tak to predloží niekto z račan sk.Nemáme chut sa s takým človekom čo vidí len svoje predstavy nejako vadit.Keby nás rozčúlil mohol by nás aj trafit šlak.Náš názor je stále taký aby boli CEZ TÝŽDEN sprístupnené asfaltky -lebo tá autostráda čo tu spomínal určití anonym-to bolo vždy cez víkend to si aj ja pametám --,ale cez týžden keby bolo povolené ako na Železnej studničke to by nám velmi vyhovovalo.Ked sa to ujalo na Železnej studničke prečo by
    to nemohlo byt aj u nás.To je naše presvedčenie.Bývame v jednom meste.Prosíme keby to niekto -kto nás chápe -predniesol na tom stretnutí a aby našu požiadavku pochopilo čím viac rozumných poslancov.Dakujeme a veríme že budeme pochopený.
    Dakujeme a spoliehame sa na Vás!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Riešenie záležitostí, kde sa stretajú protichodné požiadavky a predstavy, vyžaduje hľadať kompromis a to sa inak ako čo najpriamejšou výmenou názorov čo najväčšieho počtu zainteresovaných dá ťažko. Súčasťou hľadania kompromisu je aj zistenie počtu záujemcov o riešenie, ktoré požadujete - napríklad petíciou, prieskumom medzi obyvateľmi alebo vyslovením podpory vo verejnej diskusii. Povedať si svoj názor, trvať na ňom a odmietať stretnutie s „protistranou“ je najlepšia cesta, ako dostať celú záležitosť do mŕtveho bodu. Po tom všetkom, čo v tejto diskusii odznelo, sa mi zdá ako najlepší ďalší krok Vaša účasť na najbližšom stretnutí obyvateľov s poslancami.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Chceme len to aby sme sa dostali autom cez TÝŽDEN na Červený Kríž a na Biely kríž aby sme mohli aj na huby a zrekreovat sa na JAR -LETO -JESEN. V zime nech je zákaz vjazdu.Citime sa diskriminovaný voči ludom čo možu ist na Železnu studničku.Čo sme v inej republike? A načo máme vás poslancov- to vidíte len svoje ego a iný názor nepoznáte?Tu netreba hladat žiadne kompromisy tu je otázka jasne podaná a ked pre svoju tvrdohlavost vidíte len svoje a nejdete s občanmi tak to je zlé.Ked poslanec-už z názvu to je chápat že to je poslanie-nejde s občanmi tak potom je tam zbytočný potom jeho mandát-poslanie- je len fráza ked sa nevie zastat občanov.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ty si asi nikdy nebol na hubach, pretoze v okoli Cerveneho kriza ziadne nie su - to skor nedaleko Potocnej, ale tam sa dostanes aj autom.
    Len tak pre zaujimavost - ake mas auto?

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Poznám vela miest na huby aj v okolí Bieleho aj Červeného kríža a aj po ceste k nim a auto mám malé do 1200 kubikov čiže žiadne drahé terenne ked na to myslíš.A ten nápad sprístupnit cesty cez týžden je výborný to by velmi pomohlo ludom ktorí nemaju času navyše aby sa dostali do lesa a aj tak sa zrelaxovali po nelahkej práci.Takú iniciatívu treba len podporovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. velmi zaujimava tema vela ludi by sa potešilo keby bolo aspon cez tyzden povolene ist autom na biely kriz a aj na cerveny kriz to co tu citam aky zasadny postoj proti tomu co ma ten poslanec m.d. tak ten clovek tam nema co robit lebo je proti ludom-tam to mal napisane co ti ludia chcu a je to ich pravo ,platia dane z ktorych je aj on odmenovany a mal by pocuvat hlas ludu a nie presadzovat svoj egoizmus a aj ti dochodci po dlhorocnej praci si nezasluzia sa relaxovat cez tyzden v lesoch -je to spinavost ked sa to nepovolí

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Velmi sa priklanam k tejto téme .Ale dnes je trend človeka vyhanat z lesa aby tam nezavadzal takym čo maju bohvieake zaujmy z našim lesom .A taký ako tu oponujú žiadatelom o vjazd do lesa -taký čo sa hraju na velkých ochrancov prirody taky pre prirodu nič neurobili.Ved tu o nič nejde len aby sa človek cez týžden dostal na ten Červený a Bieli križ aby pohladal nejake huby atd.Ten anonym čo hovori že okolo Červeneho a Bieleho križa nie su huby tak určite nieje Račan lebo v okolý týchto miest a po ceste k nim sú miesta kde sa najdu skoro všetky druhy húb od jari až po jesen.Bol by to velký prinos do života človeka keby to bolo cez týžden povolené.tu ide len aby ludia čo to maju v moci povolit sa nehrali na takych čo len zakazujú ale aby ukazali aj chut pomáhat ludom čo o to žiadajú.Páni poslanci vašou povinnostou by malo byt aby ste aj anonymné požiadavky presadzovali.To že sú anonymné sa ani nečudujem dnes sa človek radšej nezviditelnuje aby sa mu to nevrátilo ako nejaká pomsta.Budte taký dobrí a zastante sa tých ludi ono sa vám to vráti tak že budete oblubení .

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Súhlasím, že sa treba vážne zaoberať aj s anonymnými požiadavkami, lenže tie majú zo svojej podstaty jednu obrovskú nevýhodu: jediný anonym môže predstierať, že jeho požiadavka má veľkú podporu.

    Chápem strach neanonymne sa dožadovať vecí, ktoré sú v rozpore so záujmami „mocných“, no nezdá sa mi, že otázka vstupu do lesa patrí medzi takéto „citlivé“ záležitosti. Preto považujem za férovú ponuku poslanca Drotována, aby tí, čo stoja o riešenie dobré pre občanov, pre prírodu aj pre obecnú kasu prišli na stretnutie s poslancami a na hľadaní takého riešenia spolupracovali.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Prečo to ide na Železnej a dokonca aj na Záhori len v Rači sebeckí poslanci to nedokážu? Zkrátka MOCNÍ su mocní a obyčajní ludia sú pre nich len handra.Končíme debatu.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Nepodrilo sa mi zistiť, ako je to na Záhorí, k Železnej studničke som našiel túto správu zo stredy 29. apríla 2009:

    Hlavné mesto odporúča návštevníkom, aby prichádzali na Železnú studienku predovšetkým mestskou hromadnou dopravou, pričom Dopravný podnik Bratislava obsluhuje oblasť Lesoparku od Patrónky po Železnú studienku ekologickou linkou č. 43. Tí návštevníci, ktorí prichádzajú autom majú možnosť odstaviť svoje auto na parkovisku pri Červenom moste, na ktorom je k dispozícii 150 parkovacích miest.

    http://www.internetoviny.sk/spravy-z-domova/444-moznosti-parkovania-a-rekreacie-na-zeleznej-studienke.html

    Zo správy vylýva, že na Železnú studničku sa autom dá ísť len po odstavné parkovisko pri Červenom moste.

    Škoda, že tak ľahko vzdávate boj s mocnými.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. určite to nie je tak ako hovorite ale CEZ týžden JE POVOLENÉ od parkovišta až za Železnu až za jazerami to je asi 4-5km od parkovišta až tam je zakaz vjazdu,máme to osobne odskušané aj tento rok.Počas VIKENDU je zákaz vjazdu od parkovišta pri Červenom moste.Ten autobus je pravidelná linka na Kačín to je od Železnej studničky vlavo do lesa asi 2-3km. Na ZÁHORÍ to bolo publikované v televizii a tento rok sme tam boli na hubách ,známi nás tam odviezli takže vojenske lesy sa nezakazujú.Treba si aspon tu Železnu studničku odskušat a uvidíte ako je to.Poslanci by mali hladat ako sa to dá a nie hladat ako sa to nedá.Končíme.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. ... držme sa radšej hesla „kde iní končia, my začíname“ :).

    Info od poslancov zo včerajšieho poslaneckého dňa:

    Vydávanie povolení k vstupu do lesoparku je v kompetencii podniku Štátne lesy. Račianski dôchodcovia sa so žiadosťami o takéto povolenia obracajú na pána Rudolfa Ivičiča.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. otázka, a nedalo by sa teda pod zákaz vjazdu dať dodatkovú tabuľu, že neplatí pre ZŤP? alebo pre dopravnú obsluhu. podľa zákona sa vozidlo prevážajúce zťp a s parkovacím preukazom považuje za dopravnú obsluhu. no a postaviť tam občas mestských alebo štátnych policajtov, nech si občas stopnú takéto auto zťp a pozrú, či naozaj prepravuje osobu zťp. ja osobne tiež nemám rád, ked všlijaké paničky majú zťp na príbuzného ale v aute ho v živote neviezli a parkujú kade tade alebo zneužívajú zťp označenie...

    OdpovedaťOdstrániť