Stránky

9. 10. 2012

Voľnočasové a oddychové centrum - štúdia 2012

V stredu 3. októbra sa v NKD konala verejná prezentácia architektonickej štúdie voľnočasového a oddychového centra v Knižkovej doline, v priestore amfiteátra nad kúpaliskom Zbojnička.
Štúdia je dielom architektonického ateliéru VALLO SADOVSKÝ ARCHITECTS a MČ Rača za ňu v júli t. r. zaplatila 11.520,- €.

Architektonická štúdia využíva prednosti lokality v blízkosti centra mestskej časti, s tesnou väzbou na kúpalisko a zároveň v úzkom kontakte s úpätím Malých Karpát. Do priestoru súčasného amfiteátra s plochou 5.600 m2 vnáša svieže nápady a zaujímavé dispozičné aj funkčné zmeny a dáva mu náplň centra voľnočasových aktivít a oddychu pre viaceré generácie.
Do spodnej časti priestoru nad kúpaliskom situuje multifunkčnú športovú plochu slúžiacu v letných mesiacoch pre loptové hry, v zimných mesiacoch pre ľadovú plochu. V strede priestoru navrhuje jedno detské ihrisko pre deti od 2 do 6 rokov, druhé pre deti od 6 do 12 rokov a jednu plochu pre fitness aktivity s exteriérovými cvičebnými prvkami. Do tejto časti umiestňuje preliezky pre deti v sprievode rodičov, exteriérové posilňovacie prvky pre tínedžerov aj pre seniorov a lezeckú stenu.
Amfiteáter posúva do hornej tretiny priestoru a natáča ho o 90 stupňov. Hľadisko z terénnych schodov zapúšťa do svahu a vľavo od neho takisto do svahu situuje klubovne, rampu prechádzajúcu do schodiska, bufet/reštauráciu a hygienické zázemie. Na zelených strechách objektov klubovní a bufetu navrhuje relaxačnú zónu, miesto opaľovania, grilovania a oddychu s výhľadom na dolinu a na Raču.
Amfiteáter s kapacitou 650 návštevníkov má slúžiť pre hudobné a divadelné predstavenia, diskusie, letné kino. Sedenie v hľadisku tvoria betónové stupne oddelené trávnatými pásmi dimenzovanými tak, aby sa na nich dali v prípade vyšších nárokov na pohodlie umiestniť stoličky. Nástup do hľadiska je riešený z dolnej úrovne, no navrchu je prepojené aj s relaxačnou zónou na zelených strechách objektov klubovní a bufetu. Pódium má rozmer približne 7 x 20 metrov, je chránené šikmou strechou s hliníkovým plášťom slúžiacou zároveň pre inštaláciu pódiového osvetlenia a ozvučenia, v zázemí pódia je sklad, kancelária usporiadateľa a šatne s hygienou.
Ráta sa aj s rekonštrukciou verejného osvetlenia a plotu amfiteátra.

Asi 40 prítomných Račanov prijalo tvorcami štúdie prezentovaný koncept voľnočasového centra prevažne pozitívne. Obyvatelia vyjadrovali odlišné názory na jednotlivosti - natočenie amfiteátra, veľkosť a dostatočnosť prekrytia javiska, či voľnočasové centrum chrániť pred vandalmi vysokým oplotením alebo otvorenosťou priestoru pozývať a priťahovať návštevníkov, či má mať pódium trvalé zastrešenie alebo je lepšie zvoliť demontovateľné prekrytie a i.
Viacerí prítomní vyjadrili výhrady voči zámeru MČ otvoriť ďalšiu veľkú investíciu v čase, keď nie je dobudovaný a využívaný Nemecký kultúrny dom a keď si MČ Rača berie úver 1,3 mil. € na obnovu MŠ Plickova a ZŠ Tbiliská.
Skeptický názor zaznel aj na využiteľnosť a potenciál amfiteátra prinášať mestskej časti príjmy z prenájmu. Iná námietka poukázala na fakt, že premenou priestoru na voľnočasové centrum Rača stratí poslednú veľkú plochu vhodnú pre väčšie kultúrne a spoločenské akcie a zhromaždenia. Zazneli aj obavy z hlučnosti, osobitne ak sa vo viniciach na opačnom svahu doliny v budúcnosti postavia rodinné alebo bytové domy.  Majitelia týchto viníc môžu výstavbu amfiteátra oprávnene vnímať ako znehodnotenie svojho majetku.
Na otázku, z akých zdrojov má byť projekt financovaný, starosta odpovedal, že z predaja majetku a zo spoluúčasti magistrátu. Oba zdroje boli prijaté s pochybnosťami: obec už nemá skoro žiadny majetok, magistrát zase čelí obrovskej zadlženosti z predchádzajúceho obdobia a škrtá nákladové položky všade, kde sa čo len trochu dá. Okrem toho financovanie ďalšieho veľkého projektu výrazne obmedzí ostatné bežné aj kapitálové výdavky, vyvolá tlak na príjmovú stranu rozpočtu a môže viesť k zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov.
To bude vysoká cena za projekt, ktorý nerieši ani tak akútne potreby Račanov ako politicko-marketingové ciele starostu a záujmy ľudí v jeho pozadí.


P. S. (12. októbra 2012)
Bratislavské noviny v článku z 10. októbra Zničený amfiteáter sa má stať voľnočasovým centrom citujú hovorcu MČ Rača Jaroslava Hinšta: „Račania v drvivej väčšine vynovenie amfiteátra vítajú." V článku sa ďalej uvádza, že „rekonštrukcia by podľa odhadu mala stáť milión eur, pričom financovanie projektu sa predstaví až na ďalšej verejnej diskusii s občanmi.“ Na budúci rok má byť hotová projektová dokumentácia, v roku 2014 sa má začať s výstavbou, ktorá má trvať osem mesiacov.

Kope Ing. arch. Virsíková za Raču?

O hračke menom Rača
Občania a poslanci - rovní a rovnejší?
Spravodaj Račan sa odbavuje na letáku ROA
Transparentný miestny úrad je dobrá vec, v Rači taký zatiaľ nemáme
MČ Rača prehrala súd o 45.276,67 €
Výdavky na administratívu MÚ Rača rastú
Nelichotivé 64. miesto MČ Rača
„Kam idú moje peniaze?“
























18 komentárov:

  1. Patrilo by sa, aby zastupiteľstvo uviedlo, z akych zdrojov sa bude financovať nákladná udržba.....kedze tvrdi, že zdroje na výstavbu budu z fondov EÚ.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zastupiteľstvo sa tiež pýtalo starostu z čoho chce financovať projekt - informáciu sme zatiaľ nedostali. Isté je, že z ISRMO sa amfiteáter financovať nebude, pretože nie je súčasťou projektu. Takže neviem odkiaľ je informácie, že sa to bude financovať z fondov EÚ. A otázka financovania a následnej prevádzky je najdôležitejšou otázkou projektu.
    Ako som už uviedol - amfiteáter treba revitalizovať a opäť sprístupniť ľuďom, je dôležité aj v akých etapách sa to udeje, čo tam bude a z čoho sa to bude financovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na verejnej prezentácii štúdie som zmienku o financovaní z €-fondov nezachytil. Starosta zdroje financovania výstavby opísal len hmlisto, nediskutovali sa ani zdroje na jeho údržbu - ak za diskusiu nepovažujem optimistický predpoklad tvorcov štúdie, že amfiteáter s kvalitným zázemím bude atraktívny aj pre profesionálnych hudobníkov a tým bude na seba zarábať.

    Odhodlanie starostu vybudovať amfiteáter je veľké, diskusiu o posunutí projektu príp. jeho etapizácii zmietol zo stola.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdravím, ostala som šokovaná.
    Pred dvoma rokmi som sedela pri prezentácii projektu amfiteátra na stavebné povolenie, ktorý bol kombináciou textilnej konštrukcie a dreva. Bol to pekný návrh a podľa rozpočtov aj reálny.
    Potom ako vyhorel starý amfiteáter, myslela som že sa bude realizovať tento projekt. Nechápem načo dal nový starosta takú nehoráznu sumu 11.520,- € na nezmyselnú štúdiu na ktorej realizáciu MÚ Rača ani nemá peniaze! Som odhodlaná napísať starostovi kritický list a neostane to len pri tom.
    Moja známa je architektka a viem že obdobné štúdie sa robia od 2000 eur - 5000 eur. Upozorňujem čitateľov a občanov že podľa štúdie sa nedá nič postaviť a v podstate sú to len pekné obrázky.

    Jana Marčanová

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pani Janka,
    asi máte na mysli túto štúdiu: http://www.n2o.sk/projects/obcianske-budovy/amfiteater_raca/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skoro identickú sumu ako za architektonickú štúdiu zaplatila MČ Rača za projektovú dokumentáciu

    - pre stavebné povolenie a realizáciu stavby "Denný stacionár pre dôchodcov - Plickova 18" (11.832,- €),
    - pre realizáciu stavby - "Obnova ZŠ Tbiliská" (11.562,- €) a
    - pre stavebné povolenie a realizáciu stavby "Obnova MŠ Plickova 16" (11.760,- €).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ano myslím že to je ona.
    Čo si o tom myslíte Pán Ščibrany? Tento projekt sa mi dokonca viac páčil viac, pretože som z neho viac cítila Raču a myslím že aj finančná náročnosť na realizáciu by bola 10x nižšia.
    Nemyslíte si že tu išlo opäť o premrhanie peňazí daňových poplatníkov? Možno by stálo za to uverejniť o tom článok aby aj ostatní občania vedeli čo sa deje!

    Jana Marčanová

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pani Janka,
    z toho jedného obrázka štúdie z roku 2010 neviem posúdiť, či je lepšia/horšia než štúdia z roku 2012.

    Na otázku, prečo nenadviazal na pôvodnú štúdiu a dal vyrobiť štúdiu úplne novú, by mal odpovedať starosta. Pokiaľ viem, ide o jeho osobné rozhodnutie, ktoré vopred nekonzultoval ani s poslancami.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý deň.To teda fakt nechápem,že pán starosta dá vypracovať projekt za také nehorázne peniaze na niečo, o čom sa vopred ani nehovorilo. Som laik, aĺe myslím, že nemecký kultúrny dom nie je ani zďaleka tak vyyužívaný ako by mal, kapacity asi na to má. Myslím, že amfiteáter by mal zostať viac verný svojmu pôvodnému účelu a síce ľudovej zábave v čase vinobrania, hodov, koncerty...a by mal byť zabezpečený proti vandalom.
    Mária Kučerová

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pani Mária,

    laici sme tu všetci vrátane starostu. Na to, aby človek videl, že NKD nie je využívaný ako by mal byť ani netreba byť odborník - základný problém NKD totiž je, že nie je ani zďaleka dobudovaný. Súčasný starosta a jeho ľudia to pred komunálnymi voľbami v roku 2010 bombasticky kritizovali, teraz akoby sa ich to netýkalo. A to majú Raču pod palcom rovnako, ako ju mal do roku 2010 predchádzajúci starosta.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. OK, možno som započul tu informaciu už dávnejšie, od starostu ešte po nastupe do úradu, že je možnosť to prefinancovať z fondov EU. Položil som na FB prave otazku na zdroje financovania.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Po nástupe do úradu tá informácia platiť mohla, lenže potom musela Rača vyradiť amfiteáter z projektu ISRMO a situácia sa dramaticky zmenila.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. K riešeniu amfiteátra z roku 2010
    (http://www.n2o.sk/projects/obcianske-budovy/amfiteater_raca/)

    Riešenie je k dispozícii ako kompletný projekt na stavebné povolenie (vrátane položkového rozpočtu). Podľa záverečného účtu za rok 2010 zaň MČ Rača zaplatila 14.006,- €.

    Otázka: Prečo starosta Pilinský projekt zahodil a minul 11.520,- € za novú štúdiu?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mozno aj on chce mat novu gulovnicu,ked pojde s nami na polovacku?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Mozno si potrebuje kupit novu gulovnicu,ked pojde s nami na polovacku?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Otázky pre pána Hinšta:

    Čo presne znamená „drvivá väčšina“?
    Akým prieskumom bola zistená?

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Drvivá väčšina......zo zastupiteľstva. Mal asi pan Hinšt na mysli. Ked si Bratislavské noviny prečíta obyvateľ Petržalky, tak nám musí závidieť tú spoločnú vzájomnú jednotnosť v názoroch. A takto sa vyrába demagógia a oblbovanie ovčana.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Za takúto od-buka-do-buka významovú "presnosť" si Jaroslav Hinšt ako profesionálny žurnalista a hovorca starostu zaslúži žltú kartu. Aj keby „drvivú väčšinu“ použil na príkaz zhora.

    OdpovedaťOdstrániť