Stránky

14. 12. 2012

Starosta (a) Miro Ščibrany

Pán Ščibrany, prečo sa tak zviditeľňujete? O čo Vám vlastne ide? počúvam v posledných mesiacoch. Začul som aj postreh nemenovaného poslanca Odkedy ten .oko. dostal Račianske srdce, porádne mu .eb. a občas zaznejú a visia vo vzduchu otázky Čo máte proti starostovi Pilinskému? Nechcete byť náhodou starostom?

Ak k vyššie uvedenému prirátam, že novinár Ján Bednarič na fb-skupine Račania okamžite vymazáva všetky odkazy na (podľa neho) konkurenčnú doménu racan.sk a jej vlastníka zastrašuje zvažovaním trestného oznámenia za údajné ohováranie ohrozujúce jeho profesionálnu kariéru a česť, a že starosta Pilinský na utorkovom MZ vykrikoval pán Ščibrany, klamete!, začínam si klásť otázky aj sám:

O čo komu v Rači vlastne ide? Prečo sú bratanci Ján Bednarič a Peter Pilinský takí hákliví na portál račan.sk a jeho admina? Kam sa podela vízia kandidáta na starostu Petra Pilinského, pre ktorú som ho v roku 2010 volil? Prečo Ján Bednarič prehliadol komentár, ktorým som ako admin portálu račan.sk zasiahol proti ohováraniu, a s odstupom 10 dní vytasil svojich právnikov?

Rusi majú na takéto otázky jednoduchú odpoveď:
Poživjom, uvídim!



8 komentárov:

  1. Mgr. Ján Bednarič na článok reagoval správou na môj osobný e-mail. V reakcii o. i. uviedol, že to, čo sa píše v článku

    „len pokračuje v prekračovaní medzí slušnosti ... Ja sa o Vás nestarám, ste mi ukradnutý tak Vás žiadam, aby ste mi dali pokoj, keďže nie som zamestnanec úradu ani volený zástupca a nemám žiadne politické ambície.“

    V post scripte dodal:

    „Nebudem prispievať do Vašej diskusie pod článkom, pretože nemám záujem plávať v tej stoke, ktorá sa vyplavuje pod každým článkom na Vašom blogu.“

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím, že anonymné diskusie neprinášajú nič pozitívne, iba kopu odpadu, klamstva a polopráv (tie sú najhoršie - pretože ako už Goebels vedel, lož nemôže byť okatá, pretože jej nikto neuverí).
    Môj názor poznáš - ak by na račan.sk nebola anonymná diskusia, odbudli by max. dvaja-traja diskutujúci (pod rôznymi identitami) a kultúrnosti diskusie by to pomohlo. A verím, že ny pribudlo aj viac diskutujúcich pod svojim menom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nesúhlasím, v diskusiách o (komunálnej) politike je anonymita pre bežného občana istým druhom ochrany pred perzekúciou zo strany "vrchnosti" a umožňuje mu vyjadriť „neautocenzurované“ kritické názory. Bežný občan totiž nie je v pozícii, v akej si napr. ty ako (komunálny) politik, ktorý môže z „perzekúcie“ za otvorene vyjadrený názor vytĺcť politický kapitál. Pre občana stojaceho mimo politiky perzekúcia za názor vždy znamená len patálie a šíkanu.

    Iná vec je, že kopa odpadu, klamstiev a poloprávd sa dá hovoriť aj neanonymne - viď napr. tebou zmienený Goebels. A polopravdami sú aj na ružovo natreté neanonymné opisy reality - viď napr. informácie Jána Bednariča a Petra Pilinského na skupine Račania o úspešnom schválení „starostovho rozpočtu len s kozmetickými úpravami“.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Michal,
    tu je štatistika komentov pod článkami na tvojej stránke:

    Miro Ščibrany 44
    Michal Drotován 15
    Anonymný 12
    Jano Polák 11
    Dagmar Kramplová 3
    Lukáš 3
    Peter Pilinský 2
    Braňo Čavoj 1
    Miro Bartánus 1
    p. Simoncic 1
    Milan 1
    MT 1
    T.B. 1

    Aj keď použijem na posúdenie anonymity tie najprísnejšie kritériá, anonymov je len asi tretina. Zdá sa ti to byť mnoho?

    Namiesto výrokov ako „anonymné diskusie neprinášajú nič pozitívne, iba kopu odpadu, klamstva a poloprávd“ alebo „nemám záujem plávať v tej stoke, ktorá sa vyplavuje pod každým článkom na Vašom blogu“ by som považoval za korektné a užitočnejšie, keby si ty, Ján Bednarič alebo ktokoľvek iný ukázal na konkrétne komenty z kategórie „kopa odpadu, klamstvo, polopravda, stoka“.

    Svojimi paušálnymi tvrdeniami ty a osobitne Ján Bednarič vzbudzujete dojem, že na račan.sk nič iné ako nehodnotné komenty návštevník nenájde, čo hraničí s poškodzovaním dobrého mena portálu, jeho prevádzkovateľa a admina. Znevažujúce vyhlásenia z úst Jána Bednariča ma neprekvapujú, z Tvojich áno.

    Alebo je to celé inak a kopa odpadu, klamstva, poloprávd a stoky je (aj) v podpísaných komentoch?

    Ak je to myslené takto, o to korektnejšie je také komenty označiť a dať ich autorom férovú šancu na kritické hodnotenie odpovedať.

    Aj o tomto by verejný diskurz mal byť.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miro, nejde o žiadne znevažovanie, ide o všeobecné zhodnotenie anonymných diskusii kdekoľvek na svete. Myslím, že príspevky na Račan sú kvalitné a len sa snažím upozorniť na to, aby sa postupne neznehodnocovali diskusiou. Veľa portálov to rieši práve tam, že sú dovolené komenty iba neanonymne. V tomto sa nezhodneme - pre kultiváciu diskusie je samozrejme možné, že meno prispievateľa bude vedieť iba admin.
    Konkrétne komenty? Napr. polovica komentov pod článkom o Knižkovej doline - mimochodom písaná jednou a tou istou osobou.
    A práve že šírením klamstiev a poloprávd sa snaží niekto vytĺkať politický kapitál (viem kto).
    Myslím, že ak by tu bol podobný kódex diskutéra - tj., že osobné útoky, vulgarizmy a pod. sa automaticky mažú, tak by to bolo OK.
    Ja sa len snažím upozorniť na fakt, že podobné veci už zabili nejednú diskusiu - napr. do diskusie na SME.sk už málokto vstupuje.
    Aj keď samozrejme má dosť výrazne námietky voči PR článkom skupiny Račania a pod., tak pravda je taká, že Bednarič (nech môžem mať akýkoľvek názor na neho) je fyzická osoba bez príjmu z verejných prostriedkov a teda má vyššiu mieru ochrany ako verejný činiteľ.
    Ja osobne som na útoky zvyknutý, ale ak by niekto napadal napr. moju priateľku, tak by som určite na neho podal trestné oznámenie a snažil sa ho vypátrať a vyriešiť si to s ním.
    Ako som už uviedol, v tejto veci sa nezhodneme. Nemusíme sa zhodnúť vo všetkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Máš pravdu, nemusíme sa vo všetkom zhodnúť a ani sa o takú zhodu nesnažím. Naopak, som presvedčený, že rozdiel v názoroch je užitočný, lebo veci (nielen verejné) posúva dopredu.

    Súhlasím aj s tým, že Ján Bednarič ako fyzická osoba bez príjmu z verejných prostriedkov má právo na vyššiu mieru ochrany ako verejný činiteľ a v tomto duchu som reagoval aj na anonymný koment, kvôli ktorému zvažuje podanie trestného oznámenia.

    Na druhej strane, Ján Bednarič je súčasťou račianskeho verejného priestoru cez svoje aktivity na skupine Račania (admin), v Račianskom spolku (člen spolu s býv. poslancom Jozefom Mórikom) či v spravodaji Račan (v roku 2010 to boli de facto volebné noviny, ktoré výraznou mierou pomohli Petrovi Pilinskému do súčasnej funkcie) a cez svoj príbuzenský aj „pracovný“ vzťah so starostom Petrom Pilinským (druhý admin skupiny Račania). Preto sa sotva vyhne mediálnej pozornosti a úvaham Račanov o motívoch svojej činnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nevidím dôvod, prečo by pán Ščibrány nemohol chcieť byť starostom (aj keď som nikde nezachytil jeho záujem). Je bezúhonný, račan, múdry. Alebo to už na večné veky má vyárendované miesto starostu Pilinský?
    Milan Polakovič

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Keby mal miesto starostu našej mestskej časti niekto vyárendované na večné veky, neveštilo by to nič dobrého. Po šnúre (z môjho pohľadu nevydarených) starostov si Račania, Rendezáci a Krasňančania konečne zaslúžia starostu, ktorý bude rozumieť svojej robote, mestskú časť bude spravovať dobre a férovo, bude mať rovnú chrbtovú kosť a na ktorého budeme môcť byť hrdí.

    Osobne verím, že si takého starostu zvolíme už v roku 2014 a bude ma tešiť, keď ním bude niekto z najmladšej generácie račianskych komunálnych politikov. Ak sa pravda ako kométa nezjaví niekto z generácie 50+, o kom zatiaľ ani netušíme a kto všetkých protikandidátov prevýši svojimi kvalitami o hlavu-dve :).

    OdpovedaťOdstrániť