Stránky

14. 9. 2014

Procházka hodil morálnu obnovu politiky (v Rači) cez palubu

... alebo pokrytecké špacírovanie Siete (nielen) v Rači.

V máji 2014 v rozhovore pre Trend Radoslav Procházka na otázku, či má ambíciu spájať pravicové strany, odpovedal: „... Vôbec ma netrápi, čo bude s Frešom, Figeľom, Bugárom a Lipšicom a s ich stranami. Idem sa uchádzať o čo najsilnejšie poverenie od ľudí a budem chcieť vyhrávať.“


O štyri mesiace neskôr Sieť v Rači pristúpila do koalície s Figeľom, Bugárom, Lipšicom, Jónom a Pilinským, „zelenými“ dobrodruhmi s developerským pozadím a dlhoročnými zväzkami so SMER-SD, HZDS a SNS...

 

Pozrime sa, kto sú „zelení“ koaliční partneri R. Procházku.

 

Martin Jóna bol spolu so Štefanom Belešom v roku 2005 jednou z hlavných postáv straníckeho prevratu v SZ, po ktorom títo ľudia s developerským pozadím prevzali moc v strane a spolu s ňou aj zlaté vajce SZ - jej „zelenú“ značku. M. Jóna sa stal tajomníkom SZ a v roku 2008 pribral do čela strany Petra Pilinského.

 

V roku 2006 Martin Shooty Šútovec, vtedy obyvateľ Rače, zachytil vo svojom denníčku volebný bilbord Jána Zvonára (SMER-SD) s dvanástimi apoštolmi koalície SMER-SD, HZDS, SNS, SF a SZ. Zvonárovým apoštolom za Stranu zelených (SZ) bol s číslom 33 Peter Pilinský.

 

 

Po víťazných voľbách 2006 „zelení“ poslanci Peter Pilinský, Martin JónaJozef Mórik tri roky spolu so SMER-SD, HZDS a SNS budovali základy pre kmotríkovské developovanie Rače (Radničné námestie, Račany Rosso a iné zámery). Neskôr sa developerská firma Grunt a. s., personálne napojená na Martina Jónu, rozhodla investovať do vlastného kandidáta na starostu. Vyhliadla si Petra Pilinského, preto sa SZ vo volebnom roku 2010 obrátila do protiSMERu. Ťah sa vydaril, Peter Pilinský pod heslom I  Rača Jána Zvonára porazil a získal post starostu. Vzápätí na MÚ zamestnal Martina Jónu ako svojho asistenta, posilnil mediálne oddelenie a tento tím začal presadzovať kontroverzné zámery Grunt a. s. v lokalitách Dolná PeknáOhňavy. Zatiaľ sa im to nepodarilo, a to vďaka bdelosti a aktivite člena stavebnej komisie, poslanca MZ Michala Drotována, a podpore Zuzany Dzivjákovej a ďalších mestských poslancov.

 

Za krátku dobu svojej existencie „nová“ SZ stihla kolaborovať prakticky so všetkými stranami vrátane SMER-SD, HZDS, SNS, SDĽ, SDKÚ-DS, Most-Híd, KDH, SaS, ... - vždy podľa toho, kam sa práve nakláňali misky váh vo volebnej súťaži a kde sa pre SZ rysovali sľubnejšie korytá.

 

 

Vo voľbách do BSK v roku 2013 Pavol Frešo pribral SZ do pravicovej 7-koalície a Martin Jóna kandidoval v Petržalke. Neuspel, no trafika za finančnú a mediálnu podporu župana Pavla Freša ho neminula: ako jediný neposlanec BSK sa stal členom dotačnej komisie BSK. Už je to raz tak: kde sú verejné peniaze, tam je Martin Jóna.

 

Nech sú dôvody R. Procházku pre vstup do koalície so SZ v Rači akékoľvek, ALFA-hodnotová a morálna obnova verejnej služby medzi nimi nie je. Podobne to je v prípade nominácií primátorov a starostov v Bratislave, Košiciach, Petržalke a pravdepodobne aj v iných mestách a obciach Slovenska.

Bohužiaľ...







Súvisiace články:

Denníček: 1.12.2006 (Martin Shooty Šútovec)
Strana Zelených s.r.o. (Britské listy)
Dotačná komisia BSK (BSK - samospráva)
Zdroje:

Martin Jóna (Obchodný register SR)
Štefan Beleš (Obchodný register SR)



Poznámka:

O kupčení so značkou „Strana zelených“ sa píše v blogu


9 komentárov:

  1. ...a kandidovat chce aj Pilinsky aj Bielik a parta hyc Veselska. Ja neviem, ale dufam, ze ludia v Raci nie su tupi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pan Scibrany Vas asi musi rozhodit od jedu. Este pred par tyzdnami ste velebili Prochazku a jeho Siet vsade kde sa dalo a teraz vam urobi toto???
    Asi ste si museli hned zvesit Radov obrazok vo vasej spalni zo steny a ritualne ste ho spalili v pivnici.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...viete, spravne uvazujuci clovek nema rigidne nazory a nedrzi sa ich zuby nechty. Je uplne normalne ak clovek, ktory je presvedceny o lepsej buducnosti, ktoru stelesnuje osoba, alebo skupina, je niekedy aj sklamany. Pozitivne na p. Scibranym je, ze v momente ak osoba, s ktorou sympatizoval urobila nieco co nie je koser, kritizuje ho. Toto je normalne pani a damy, nie byt presvedceny o doveryhodnosti osoby/starostu, pri ktorom ak mam podozrenia a dokazy stale lipnem a presadzujem ho. Byt sampatizantom neznamena byt dozivotne s tym clovekom spojeny...zial Prochazka urobil blbost a jeho doterajsi podporovatel ho kritizuje...toto je normalne!!! nenormalne je pravy opak. Uz sa trochu zamyslite nad svojim volicskym spravanim...volim len preto lebo je to on...mojha srdca sampinooon...preto to tu tak v politike aj vyzera.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mozno je to aj dokaz toho, ze p. Scibrany nie je zasadnuty na Pilinskeho len tak bezdovodne, ale kritiku smeruje tam, kto si ju zasluzi a nesnazi sa to nijako zakryvat ci obchadzat...aj keby to bol samotny Papez.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ... anonymní 19.9.2014 13:51:00, 15:06:00 a 15:12:00, škoda, že ste sa rozhodli zostať utajení, lebo otázky, ktoré ste otvorili, sú zaujímavé a stoja za otvorenú debatu. možno nabudúce :).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný 19.9.2014 13:51:00

    ty nikdy pod svojím menom otvorene písať nebudeš, na to nemáš dosť guráže ani charakteru, tak k tebe toľkoto:

    Radov obrázok som nikdy nikde nemal zavesený a nemám ho odkiaľ zvesiť. k RP som bol kritický aj ako jeho sympatizant, len som niekoľko mesiacov toleroval viaceré jeho lapsusy v nádeji na obrat k lepšiemu. poslednou kvapkou bolo pristúpenie Siete do koalície so „zelenými“ politickými kšeftármi Martinom Jónom a Petrom Pilinským. tým RP definitívne prejavil neschopnosť prečítať komunálno-politickú scénu v hl. meste, v Rači poprel étos manifestu ALFA a nedal mi inú možnosť ako opustiť orbit sympatizanta strany Sieť.

    nemám potrebu nič páliť ani nič z toho, čo som o R. Procházkovi napísal, vziať späť. pribudla mi len povinnosť zobrať do úvahy nové indície, fakty a okolnosti a reflektovať ich tak, ako si zaslúžia.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Osobne som rad, že Miro dospel k takemu rozhodnutiu.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. som rád, že Miro nesklamal, potvrdil svoje nadanie odkryť podstatu, rozoznať fakty od sľubov, pochopil je ALFA je iba manifest a nikdy (asi) nebola myslená ako návrh zmluvy s občanmi - voličmi, ktorí si želajú skutočnú zmenu verejných politík a nie iba zmenu názvu, rétoriky či niektorých symbolov

    OdpovedaťOdstrániť
  9. k panovi Veselemu. Rozumiem ako ste to mysleli, ale kiezby nemusel dospiet k zmene nazoru...toto je zial u nas bezna vec, ze napriek slubom robia voleni zastupcovia potom pravy opak...kiezby sme sa nemuseli casto takto mylit.

    OdpovedaťOdstrániť