Stránky

3. 9. 2014

Rača má šancu na dobrého starostu

Poslanec MZ Michal Drotován ohlásil kandidatúru na starostu Rače 

Michala Drotována v miestnej politike sledujem vyše dvoch rokov. Zaujal ma • rozhľadom a vzdelaním, • prístupom k občanom, ktorých zastupuje v MZ, • zodpovedným rozhodovaním o verejných veciach a • odbornou oponentúrou developerských projektov a pro-developerskej politiky súčasného starostu. Ako komunálny politik výrazne prevyšuje zvyšných račianskych uchádzačov o verejný mandát vrátane tých, ktorí v poslednej dobe spadli z oblakov rovno na desiatky bilbordov. 

Michal (1981) sa tak ako jeho mama narodil v Rači a je najstarší zo siedmich súrodencov. V skautingu a divadelnom súbore sa naučil odvahe púšťať sa do neznáma a zmyslu pre spolupatričnosť. Detstvo prežil v časti Východné (Rendez), od roku 1991 chodil na ZŠ Jána de la Salle v Rači, neskôr na Gymnázium školských bratov. Ako gymnazista počas leta pracoval v domove dôchodcov a na stavbách. Rok pracoval na Blízkom východe, stopom prešiel Taliansko a štyri ďalšie krajiny, po maturite študoval na ŠKIŠ v Krasňanoch. Ako vysokoškolák pracoval cez letné mesiace v New Yorku, v Dubline a Londýne, popri štúdiu si privyrábal ako personalista. Od roku 2005 sa na vlastnom blogu venuje témam ako politika, spoločnosť a životné prostredie. Michal býval aj v Rači, teraz býva v Krasňanoch. Spolu s Lenkou Antalovou-Plavuchovou bojoval za zachovanie MC Ráčik proti svojvôli býv. starostu Jána Zvonára, s ktorým obaja neskôr vyhrali súdy.

V roku 2007 promoval ako magister politológie na Trnavskej univerzite a bakalár v odbore geografia a verejná správa na PF UK v Bratislave, neskôr externe dokončil právo a medzinárodný obchod na Masarykovej univerzite v Brne. Pôsobil ako konzultant ľudských zdrojov, neskôr založil vlastnú firmu Political Consulting, s.r.o. V roku 2011 prešiel do verejnej sféry na pozíciu prednostu Obvodného úradu životného prostredia v Bratislave. Rok a pol, až do odvolania vládou R. Fica, riadil tento úrad s viac ako 40 zamestnancami a riešil hausbóty v Jarovskom ramene, Železnú studienku, riziko znečistenia najväčšieho zásobníka pitnej vody v Bratislave či odstraňovanie čiernych stavieb. V súčasnosti riadi oddelenie životného prostredia na MÚ Bratislava - Staré Mesto.

Od roku 2010 je poslancom MZ Rača. V politike presadzuje otvorenosť, odborné riešenia, účasť obyvateľov na rozhodovaní a zlepšenie života občanov. Za sériu článkov ho nominovali na Novinársku cenu 2012. Roky beháva dlhé trate a propaguje cyklistiku ako alternatívnu prepravu v meste. Účinkuje vo Vajnorskom ochotníckom divadle. Navštívil mnohé krajiny a veľkomestá - New York, Londýn, Káhiru, Moskvu, Paríž, Istanbul či Peking.


Politická vízia Michala Drotována v kocke:

·   komunita, rodina a obec sú najdôležitejšie prvky života a od nich záleží, ako sa nám žije
·   obec má byť spravovaná transparentne, občania informovaní a zapojení do rozhodovania
·   úrad majú riadiť odborníci a zameriavať sa majú na kontakt s ľuďmi a prácu v teréne
·   každý komunálny politik má mať jasný program a každoročne uvádzať jeho plnenie
·   dôležité sú veci, ktoré zvýšia kvalitu života obyvateľov, a nie megalomanské stavby
·   rozvoj obce by mal byť v prospech obyvateľov a nie developerov


Michal sa výrazne pričinil o to, že bezuzdný „rozvoj“ Rače narazil na odpor obyvateľov a pribrzdil zámery develeperov. O to viac peňazí developeri nepochybne vložia do (znovu)zvolenia niektorého zo svojich „koní“. Na to by sme mali myslieť 15. novembra pri rozhodovaní, komu zveriť na ďalšie štyri roky budúcnosť Rače a hlavného mesta.

Miro Ščibrany
račan.sk výber 2/2014 





Súvisiace články:

 

Možnosti podpory nášho tímu v Rači

 

Projekt bezplatnej právnej poradne v Rači

Prečo nevidieť mestskú políciu?

Prečo sa v Rači vôbec nerieši parkovanie?

 

Podarí sa v Rači zastaviť nezmyselné developerské projekty?

 

Prechádzka po račianskom korze

Pomôžte zachrániť Krasňany

Smutné a osamelé budovy v Rači

 

Ako sa ničia vinohrady v Rači

Uletený developerský projekt Ohňavy

Developeri v Rači utrpeli prehru

Nezmyselný developerský projekt "Rača - Dolná Pekná"

Stop nezmyselnej výstavbe a Kmotríkovmu projektu Račany Rosso

V Rači sa developeri zbláznili...

 

Ako zvýšiť transparentnosť MČ Rača


4 komentáre:

  1. ti nasi aktivisti ...a nakoniec vysvitne, ze sa zviditelnuju aby sa dostali ku korytu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... účasť v politike sama o sebe nie je a nemala by byť o koryte.

    kto iný by sa mal uchádzať o mandát poslanca / starostu, ak nie tí, ktorí už preukázali, že sa o verejné veci zaujímajú a sú ochotní a schopní pracovať pre Raču a jej obyvateľov?

    čas na kritiku príde pri odpočte ich práce. ak sa budú k získanému mandátu od ľudí správať ako ku korytu / vojnovej koristi, potom príde čas na kritiku. kritika "v predstihu" nie je fér a nič nerieši.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nie je aktivista ako aktivista. Realny aktivista robi pracu na ukor svojho sukromneho casu bez naroku ne nejaky financny vysledok a robi pracu priebezne, nielen pred volbami. Na druhej strane tu mame "kvazi" aktivistov, ktori sa aktivizuju len pred volbami...mozno takych ste mysleli.
    Ja si zase myslim, ze p. Drotovan si zasluzi dostat sancu ukazat co v nom je. Ale tak ako napisal p. Papuga, vzhladom na okolite faktory fungovania mestskej casti ... hlavne mesto, zaujmove skupiny atd., nemozme ocakavat, ze ktokolvek pride na post starostu, mavne carovnym prutikom a vsetko bude zrazu perfektne, aj ked stale tu nadej v sebe mame a radi dufame.
    Vcera som sa nevedel ani dostat s pred vlastneho domu a to som auto potreboval inak jazdim MHD,.... vsade auta...ak este toto budeme zahustovat, tak si rovno mozme hodit maslu...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. prečo neslubuje že umožni pre autá na bieli kríž-kocmundovi- abi sa dostali dalej do lesa aj starší ludia na prechádzky a aj na huby-starší sa inak nedostanú dolesa a les by mal biť prístupný aj staršim a nie len cyklistom a turistom-páni sa tam dostanú vždy si vybavia výnimky a obyčajný ludia sú zasa odstavený

    OdpovedaťOdstrániť