Stránky

7. 11. 2014

Rača má šancu nasadiť developerom uzdu


Za posledných 25 rokov, od novembra 1989 do novembra 2014, mala Rača päť starostov. 15. novembra svojimi hlasmi rozhodneme, či sa dĺžka zoznamu zachová, alebo sa rozšíri o ďalšie meno. Čo ktorý z kandidátov ponúka?


(1) Michal Drotován ODVAHU, ROZUM, ČINY,
(2) Milan Náhlik odhodlanie priniesť slušnosť a zmenu,
(3) Peter Pilinský KONTINUITU, PROSPERITU, BUDÚCNOSŤ,
(4) Lucia Veselská LEPŠIU RAČU a NAŠU STAROSTKU.

Kým párni kandidáti sú na komunálno-politickej šachovnici len pár mesiacov, nepárni si merajú sily celé štyri roky. M. Drotován sa vo svojom prvom volebnom období prejavil ako prirodzený líder konzervatívno-demokratickej skupiny poslancov za KDH, SDKÚ-DS, OKS a SaS, P. Pilinský po štvorročnom poslancovaní v MZ za koalíciu SMER, HZDS, SNS, SF a SZ získal v roku 2010 mandát mestského poslanca za Raču a zároveň starostu Rače. Obaja mali príležitosť ukázať, čo v nich je.

Po troch rokoch aktívneho sledovania komunálnej politiky v Rači mi je jasné, že kým M. Drotován inklinuje k otvorenej a hodnotovej politike, P. Pilinský dáva prednosť zákulisným a populistickým hrám a spleti poloprávd a mediálnej manipulácie. Tento rozdiel sa výrazne prejavil pri záplave developerských zámerov v období 2012 - 2014. Čeliť im mal starosta Pilinský a ním riadený úrad, no pre pasivitu starostu sa úlohy musel ujať poslanec Drotován a skupina aktívnych Račanov.

Rozdiel medzi obomi politikmi bolo a je zvlášť vidieť v postojoch k urbanistickým štúdiám (Račany Rosso, Ohňavy, Dolná Pekná, ...), k vytváraniu obrazu Rače, k rekonštrukcii amfiteátra, k vode a parkovacím miestam na sídlisku Pri Šajbách, k polyfunkčnému domu na Hagarovej ulici... Kým M. Drotován zaujímal principiálne postoje, vyjadroval ich verejne a stál na strane obyvateľov, P. Pilinský zvyčajne lavíroval, v rozpore so záujmami obyvateľov skryte podporoval záujmy investorov a sledoval vlastný politický zisk - jedným slovom politikárčil.

M. Drotován sa o funkciu starostu uchádza ako líder 12-členného tímu SPOLU PRE RAČU. VŠETCI dvanásti sa prihlásili k iniciatíve Spoločnosti pre dobre spravovanú spoločnosť SPRÁVNI KANDIDÁTI!


V tomto článku bohužiaľ nie je možné vyššie vyjadrený postoj ku kandidátom podložiť argumentmi. Ktokoľvek ich nájde v početných článkoch a diskusiách na občianskom portáli www.racan.sk a na fb-skupine Priatelia Rače a môže ich konfrontovať s inými zdrojmi informácií.

Dôležité je utvoriť si vlastný názor a s pocitom zodpovednosti dať 15. novembra svoj hlas najlepšiemu kandidátovi. Každému jednotlivo a všetkým spoločne želám šťastnú ruku.

Miro Ščibrany

Súvisiace články:





1 komentár:

  1. Dlzka zoznamu sa zachovala... Zvitazila ponuka na KONTINUITU, PROSPERITU, BUDÚCNOSŤ... Snad o 4 roky zvitazi ODVAHA, ROZUM, ČINY. :-) Nechajme sa prekvapit, ci dovtedy Raca pociti prosperitu. Snad ludia dovtedy precitnu, vytriezveju, viac sa budu zaujimat o veci verejne, mnohe pochopia. Drzim palce!

    OdpovedaťOdstrániť