Stránky

20. 10. 2017

4. novembra budú voľby do BSK

BSK má silné kompetencie (sociálne služby, stredné školy, doprava, turizmus...), hospodári s rozsiahlym verejným majetkom a ročne utratí vyše 130 miliónov € (300 € z vrecka každého dospelého obyvateľa kraja). Napriek tomu sa o činnosť BSK zaujíma len jeden z piatich obyvateľov aspoň do tej miery, aby raz za štyri roky obetoval čas a šiel voliť poslancov a župana BSK.

So záujmom uchádzačov o mandáty je to naopak: 18 sa uchádzajú o 1 post župana, 13 o 2 mandáty poslanca zastupiteľstva BSK (Z BSK) za Raču a Vajnory. Z nich 9 postavili politické strany a koalície, 4 kandidáti sú občianski s priamou podporou spoluobčanov.

Vyberať si budeme zo širokej ponuky.

Viacerí kandidáti poslanecký mandát už vykonávali aspoň v miestnom zastupiteľstve, iní nemajú žiadnu skúsenosť a predsa si trúfajú na vyššiu ligu Z BSK. Tak veľmi chcú bojovať za Raču.

Za povšimnutie stojí nákladnosť kampaní. Kým občianski kandidáti uprednostňujú úsporné kampane, politickí peniazmi nešetria. V rozšafnosti vynikajú parlamentné strany dotované štátnymi príspevkami. Veď prečo šetriť, keď rozhadzujú NAŠE peniaze, no nie?

Kandidáti sa líšia aj tým, že kým niektorí sú dlhodobo známi odbornou poslaneckou prácou pre verejnosť (Drotován, Vlček, Zemanová...), iní sa snažia zaujať za každú cenu a ohurujú verejnosť fiktívnymi zásluhami (Žitný...).

Osobitnú skupinu tvoria lovci mandátov, ktorí majú viac než tri verejné mandáty a funkcie a máli sa im. Vynikajú starosta (ŠTYRI) a vicestarosta (ŠESŤ). Ich chuť slúžiť verejnosti nemá hranice. Podľa hesla „čím viac mandátov nezvládam, tým viac mi treba“. Veď o peniaze ide až v prvom rade.

Verím, že všetci, čo pôjdeme voliť,
zvolíme dobre.

Miro Ščibrany

2 komentáre:

  1. Miro, krátke - výstižné - pravdivé. Kvalita - odbornosť kandidáta sa nedá určiť veľkosťou kampane. No určite závislosť na jej financovaní je priamo úmerná plnením záväzkov z toho vyplývajúcich. Mnohí si zjednocujú slová "politika" - správa vecí verejných - a "ideológia"- názorová myšlienka tvoriaca svetonázor. Ľudia by mali pochopiť raz a navždy, že tak ako štát nie je zodpovedný za to ako nám je. Tak ani politika nemôže za to, čo sa v nej deje. Zodpovední sú iba ľudia, ktorí toto tvoria a vykonávajú - tzv. politici a tých si máme možnosť vybrať. Pre mňa je kritérium odbornosť a slušnosť. Určite nie ideológia, teda závislosť od členstva v zoskupení, či nebodaj od financií v pozadí. Bola som zopár rokov v blízkosti "vysokej politiky" - sedieť na viacerých stoličkách súčasne a plniť si zodpovedne svoje povinnosti sa nedá. Nech ma presvedčuje ktokoľvek. Nepodarí sa mu to. Jedinci - ktorí to o sebe tvrdia a praktizujú, sú klamári. Pokiaľ sú takí vysokovýkonní a nenahraditeľní potom sú to "politici, ktorí vzhľadom na intelektuálne a manuálne zručnosti nevedia vykonávať žiadnu zmyslu plnú prácu a tak sa venujú oblasti, ktorá sa volá politika", ale bohužiaľ - zle.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inka, toto Ti podpíšem aj o polnoci:

      „sedieť na viacerých stoličkách súčasne a plniť si zodpovedne svoje povinnosti sa nedá. ... Jedinci, ktorí to o sebe tvrdia a praktizujú, sú klamári.“

      a dodávam, že presne takto vnímam račianskeho politického supermana aka starostu a jeho politické dvojča chucka norrisa aka vicestarostu.

      Odstrániť