Stránky

24. 6. 2012

„Račania dostanú do schránok maľovanú mapu“

... napísal v titulke jedného článku Račiansky výber číslo 9 v novembri 2011.
Fakty

V článku sa ďalej píše: „Vedenie mestskej časti v spolupráci s podnikateľskou obcou a spoločnosťou CBS pripravili pre občanov maľovanú mapu Rače. Počas novembra ju bezplatne dostanú do poštových schránok. Veľkorozmerný originál mapy bude ešte tento rok zdobiť aj vnútorné priestory Miestneho úradu na Kubačovej ulici. ... Maľovaná mapa Rače nie je financovaná z rozpočtu mestskej časti. Vyšla za podpory podnikateľskej obce, za čo im touto cestou ďakujeme. (md)“ (zvýraznil M. Š.)

Interaktívnu maľovanú mapu Rače nájdete aj na internete a je príťažlivou, na informácie o Rači bohatou prezentáciou našej mestskej časti.

„Informácia o hospodárení spoločnosti Media Rača, spol. s r. o. (TV Rača spol. s r.o.) za rok 2011“ uvádza, že „... spoločnosť zakúpila pre potreby mestskej časti originálny obraz maľovanej mapy Rače, ktorý zdobí priestory rokovacej miestnosti na Alstrovej ulici.“ V tabuľkovej časti nájdete položku „Maľovaná mapa Rače - originál obraz Rače ... 1.340,- €“.

Vo výdavkovej časti záverečného účtu MČ Rača za rok 2011 (program 2. „Propagácia a marketing“, podprogram „Prezentácia samosprávy“, prvok „TV Rača/Média Rača“) je uvedené, že MČ Rača vynaložila v roku 2011 na tovary a služby TV Rača/Média Rača 44.631,- €.

Otázniky

Ak je TV Rača/Média Rača (spolu)financovaná z rozpočtu MČ, je v súlade so skutočnosťou tvrdenie, že maľovaná mapa Rače nie je financovaná z rozpočtu mestskej časti“?

Ak sa informácia o bezplatnej turistickej mape Rače dostala cez Račiansky výber do domácností všetkých obyvateľov MČ Rača, prečo informáciu, koľko MČ minula za originál mapy, občan nájde len v nenápadnej zmienke jedného z mnohých podkladových materiálov pre utorkové Miestne zastupiteľstvo?

Napĺňa vedenie MČ takýmto informovaním o hospodárení s verejnými zdrojmi svoju predstavu o „transparentnej Rači“?


Miro Ščibrany
člen račan.sk




Odkazy



1 komentár:

  1. Poznámka:
    Komentáre sú prenesené z článku pôvodne uverejneného na stránke http://obcan.racan.sk

    Anonymný hovorí:
    24. júna 2012 22:36
    Ta mapa nestala ms cast ani cent, za tym si stojim a ked tu niekto pise nieco ine tak je to loz. Som rad, ze nasa ms cast je pod "drobnohladom" a obcianskou kontrolou ale ked to uz niekto robi, tak prosim, aby to robil poriadne.
    Preco nebolo pri tomto "bombastickom" objave uvedene aj to, ze o par riadkov vyssie je uvedene, ze prijem z reklamy a propagacie bol viac ako 15 tis. eur? Vratane tych 15 tis. bol aj prijem z reklamy podnikatelov, ktorých sme do mapy oslovili cez Media Raca a chceli byt v mape. Ta mapa je sucastou napr. aj toho,ked sa u nas v Raci niekto prihlasi na trvaly pobyt, dostane ju, aby sa vedel orientovat, kde je skola, skolka, banka, posta a pod.
    Napisem to teda este raz a polopatisticky: keby sme malovanu m

    apu Race nevydali prijem z propagacie a reklamy by bol nizsi cca o 1340 eur.
    Poprosim autora tohoto a podobnych clankov, aby si dobre overil vsetky informacie predtym ako da nieco na papier resp. na web.
    Pre nezainteresovaných citatelov, ktorý nemaju cas overovat si vsetky info na webe (a takych je asi vacsina), sa takto moze vytvorit dojem, ze v Raci sa opat deje nieco nekale.
    Podobne clanky by som skor ocakaval od nestastnika a nestastnicky L.K. a D.K.(alias ROA), ktorý sa stale nevedia preniest cez to, že ich niekto odstavil od kormidla v Raci.

    M. Š. hovorí:
    25. júna 2012 0:29
    Pán Pilinský,
    ktorý fakt nie je správny? ktorý otáznik nie je korektný?
    kto ak nie MČ zaplatil za originál maľovanej mapy?
    čo nie je urobené poriadne?
    kde v článku je lož?

    V informácii o hospodárení spoločnosti Média Rača je príjem z reklamy a propagácie 15.696,- € opísaný takto:

    „Od septembra 2011 rozšírila spoločnosť Televízia Rača svoje služby o predaj mediálneho priestoru v súvislosti s podujatím Vinobranie, čo malo za následok po prvý krát navýšenie príjmu z predaja služieb z vlastnej činnosti, a to o čiastku 15.696,- €.“

    Príjem je v informácii jednoznačne spájaný s podujatím Vinobranie.
    Ak disponujete dôkazmi, že súvisí s maľovanou mapou, predložte ich prosím.

    M. Š. hovorí:
    25. júna 2012 9:33
    Vážený pán starosta,
    ráno (vraj) býva múdrejšie večera, a tak druhú časť odpovede na Váš komentár píšem až dnes.

    Chcem sa v nej ohradiť proti Vášmu (nepriamemu) obvineniu, že článok je o „bombastickom“ objave a že v ňom píšem lži.

    Ako obyvateľ Rače sa zaujímam a budem zaujímať o to, čo sa v našej MČ deje. V súčasnosti mám pod drobnohľadom rozpočet MČ Rača. Informácie čerpám z dostupných materiálov (väčšinou visiacich na www.raca.sk) a od pracovníkov MÚ. Ak treba, tak osobne konzultujem, na mnohé fakty a súvislosti sa pýtam a overujem si ich. Nemám dôvod ani záujem vyrábať a šíriť lži a bombastické objavy. Chcem a usilujem sa byť vecný, kritický a zároveň korektný. Takto chápem svoj vklad do verejnej diskusie (nielen o rozpočte).

    Netvrdím, že moje úsudky sú/budú vždy bezchybné a jedine správne. Uvedomujem si, že „obecné záležitosti“ sú zložité, mnohé fakty sú prepojené pavučinou zložitých vzťahov a súvislostí, a pri všetkej snahe o korektnosť je možné, že niektoré z nich budem interpretovať nepresne alebo nesprávne. Ak ma ktokoľvek upozorní, že som niečo nezobral do úvahy alebo sa v niečom mýlim a svoje upozornenie podloží presvedčivými argumentmi, nerobí mi problém svoj omyl priznať, uviesť vec na správnu mieru a v odôvodnených prípadoch sa aj ospravedlniť.

    Zároveň poznamenávam, že za argument nepovažujem to, keď si názorový oponent za svojím názorom len stojí, keď obviní človeka s iným názorom zo lži, keď ho poučí, že si má svoju prácu robiť poriadne, keď „polopatisticky“ vysvetlí svoju „pravdu“ a podsunie prepojenie s nejakými nešťastníkmi.

    Verte mi, že ak budete do polemiky vstupovať tak ako včera, vyrovnám sa s tým. Považujem však za poctivé hneď pri našom prvom názorovom „spore“ napísať, že s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote vďaka tomu stratíte v roku 2014 jeden hlas. Ten môj.

    OdpovedaťOdstrániť