Stránky

25. 11. 2013

„Celé zle toto,“ napísal novinár Nového Času

Ján Bednarič na okraj miestnej internetovej ankety „Voľby 2014“ zameranej na voľbu starostu.

Výhrady voči ankete vyjadril Ján Bednarič slovami:

„Robiť ROK pred voľbami anketu o ľuďoch, ktorí sa zatiaľ ku kandidatúre vôbec nevyjadrili, nepredstavili žiadny program atď. je prinajmenšom divné.“

Ján Bednarič namietal aj výber kandidátov na starostu: „Prečo tam napríklad nie som ja alebo Waldo alebo Pišta Skala?“. Odpoveď si dal sám v hyperbole svojej otázky. Do ankety naozaj nebolo možné ani zmysluplné zaradiť KAŽDÉHO.

O nenáležitosti otázky Jána Bednariča svedčí fakt, že trinásti ponúknutí kandidáti na starostu sú v Rači dobre známi komunálni politici. Dvaja z nich už boli a jeden je starosta, traja sa o post starostu uchádzali, zvyšní sú poslancami alebo na poslancov za Raču kandidovali. Tí z vás, ktorým nepadne do oka žiadne z ponúknutých mien, môžu zvoliť odpoveď „iný kandidát“, „nevolil by som“ alebo „neviem“.

Anketa je súčasťou sporu o budúcnosť mestskej časti Bratislava - Rača. Spor začal pred rokom zrážkou dvoch protichodných vízií územného rozvoja: developerskej a občianskej. Prvú predložili developeri a podporuje ju starosta a mestský poslanec Peter Pilinský, za druhou stojí skupina poslancov MZ na čele s Michalom Drotovánom, poslankyňa MsZ Zuzana Dzivjáková a niekoľko tisíc obyvateľov mestskej časti.

Kľúčové otázky ankety sú


Dve doplňujúce otázky „Váš vek?“ a „V ktorej časti bývate?“ slúžia len pre lepšiu interpretáciu odpovedí na obe kľúčové otázky.

Jánovi Bednaričovi sa zdá „prinajmenšom divné“ robiť takúto anketu rok pred voľbami, mne naopak pripadá rizikové ponechať výber kľúčového hráča miestnej samosprávy - tak ako doteraz - na krátku kampaň tesne pred voľbami. Takáto voľba sa v Rači už viac krát neosvedčila, naposledy v roku 2010. Lepšie bude, keď voliči zamerajú pozornosť na uchádzačov v predstihu. Vyhnú sa tak rozhodovaniu v časovej tiesni na základe emócií a povrchných informácií a výber urobia s chladnou hlavou a dobrou znalosťou názorov aj činov všetkých kandidátov.

Odpovede na položené otázky nevyžadujú viac než minútu. Anketa bude prístupná ešte dva týždne, link na ňu môžete zdieľať alebo umiestňovať na akékoľvek stránky navštevované obyvateľmi Rače, Krasňan a Východného.

Ďakujem vám za odpovede a prajem nám všetkým dobrú voľbu.
Hlavne o rok, v novembri 2014!





50 komentárov:

  1. "Celé dobre toto a možno aj neskoro"...by som povedala, možno by sa takéto ankety mali robiť pravidelnejšie a častejšie, aby sa do povedomia ľudí dostali mená možných kandidátov a aby dlhšiu dobu ako jeden rok občania sledovali aj ich aktivity a názory...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pre Anonymný 26.11.2013 10:51:00

    PLNE súhlasím - až som si chvíľu myslel, že som si tento komentár napísal sám :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prvú predložili developeri a podporuje ju starosta a mestský poslanec Peter Pilinský, za druhou stojí skupina poslancov MZ na čele s Michalom Drotovánom, poslankyňa MsZ Zuzana Dzivjáková a niekoľko tisíc obyvateľov mestskej časti.
    :-)))))))))
    Keby som nepoznala Petra Pilinskeho, tak by som sa mozno zamyslela nad tymito slovami. Ale. Je evidentne, ze to co pisete su len Vase dojmy a pojmy, ktore maju vyzdvihnut Vaseho kamarata, poslanca Michala Drotovana Vo vasom boji proti zlemu starostovi. Pan Scibrany, prosim Vas prestante uz zavadzat, klamat a vymyslat hluposti o zlom starostovi a dobrom poslancovi. Tie Vase hlupe historky o tom ako starosta podporuje developerov a dobry poslanec M.D. a ostatny jemu blizky su ty spravny, ktory tu bojuju proti devathlavemu drakovi uz zacinaju byt trapne. Je zaujimave, ze poniektory ludia od nas z Kopanic, hlavne Ty majetnejsi, chcu postavit akehosi noveho kandidata (mozno M.D.) proti sucasnemu starostovi, ktory im neumoznuje zmenit uzemny plan a zmenit vinice na stavebne pozemky pretoze sa snazi o zachovanie vinic . Tak prosim Vas co to trepete o tom, ze podporuje developerov? Je jasne, ze Vase vsetky clanky su smerovane len k akemusi Vasmu boju prosti sucasnemu starostovi a podpore Vami vybranych ludi. Skuste sa zamysliet nad vsetkym a hlavne povedat otvorene, kto nam tu znicil vsetky vinohrady, ktore politicke strany, ktory ludia konkretne. Mozno by potom Vas poslanec M.D. musel asi stiahnut chvostik a hanbit sa za to, ze je clenom strany ktora tu spustosila toto mesto. Zacinam Vazne nadobudat dojem, ze vsetko je len divadlo veduce k odstraneniu cloveka, ktory ma charakter, ktory si stoji za svojimi slovami a ktory ako jediny za posledne roky aj plni sluby ktore dal. Hra na politiku a ciele jednotlivych stran, skupin zacinaju naberat na otackach. A Vy ste len hlasna truba hluposti a lzi.

    Pekny verec prajem Ingrid L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pre Ingrid L. 26.11.2013 18:42:00

    Máte pravdu, starosta Peter Pilinský chráni vinohrady - veď podpísal memorandum župana BSK a starostov na ich ochranu, no nie? Škoda len, že mu jeho dielo kazí mestský poslanec Peter Pilinský presadzovaním zámeru spoločnosti Grunt a. s. zlikvidovať vinice v zóne Ohňavy a podporou zahusťovania výstavby v zóne Huštekle a Táborky (Grafobal Group Development a. s.).

    Počúvol som Vašu radu a zamyslel sa nad tým, „kto nám tu zničil všetky vinohrady, ktoré politické strany, ktorí ľudia konkrétne“.

    Ak dám bokom obdobie pred rokom 1989 a komunistov, potom v odpovedi nemôžu chýbať politické strany HZDS, KDH, SDKÚ, SMER a konkrétni ľudia Eduard Brychta (HZDS), Pavol Bielik (KDH), Milada Dobrotková (SDKÚ - neskôr vylúčená), Ján Zvonár (SMER).

    SMER je strana, s ktorou Peter Pilinský a SZ ako miestni koaliční partneri v období 2006 - 2009 odobrili viacero developerských zámerov, ktorých následkom dodnes čelíme (Radničné námestie, Račany Rosso).

    Spolu s Eduardom Brychtom (HZDS) Peter Pilinský (SZ) nedávno presadzoval za člena stavebnej komisie Martina Jónu (SZ), svojho asistenta, spoluštatutára SZ a človeka blízkeho developerskej spoločnosti Grunt a. s. - prečo asi? Aby bránil Raču pred developerskými zámermi a záujmami Gruntu v zónach Dolná Pekná, Ohňavy a inde?

    KDH a SDKÚ sú strany, s ktorými Peter Pilinský a Martin Jóna ako štatutári SZ vstúpili v roku 2013 do 7-koalície v nedávnych voľbách do BSK. Ak je smrteľným hriechom poslanca Michala Drotována členstvo v SDKÚ, čo je potom koaličná dohoda Petra Pilinského s tou istou stranou a s KDH?

    Z prostredia KDH je Miloš Máťuš, niekdajší blízky človek Pavla Bielika, súčasný vicestarosta Petra Pilinského a jeden zo sponzorov jeho starostovskej kampane v roku 2010. Peter Pilinský sa mu bohato odvďačil trvalým upustením od vymáhania pohľadávky a štedrou podporou jeho vinohradníckych aktivít - ako inak, z verejných zdrojov mestskej časti.

    Okrajových hráčov ako je Jozef Mórik, spolusponzor starostovskej kampane Petra Pilinského v roku 2010, a jeho trafiku v Združení obcí JURAVA, ktorá doteraz stála mestskú časť Rača rádovo desiatky tisíc €, nebudem na tomto mieste bližšie rozoberať, na to ešte len príde čas.

    Ak k tomu pridám zahusťovanie Krasňan (Hagarova, Černockého) a verejne doložený fakt, že Peter Pilinský ústami svojej hovorkyne klamal verejnosť vo veci kúpy parkovacích miest na sídlisku Pri Šajbách mestskou časťou v hodnote 300 tis. €, potom nech robím čo robím, Peter Pilinský mi z toho vôbec nevychádza ako „človek, ktorý má charakter, ktorý si stojí za svojimi slovami a ktorý ako jediný za posledné roky aj plní sľuby, ktoré dal“.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak týmito konšpiračnými nezmyslami ste Miroslav Ščibrany len potvrdili, ze ste paranoidny hlupák. Vám Vaša politicko-občianska agitácia prerástla nie len cez hlavu ale rovno udrela do mozgu. Ľutujem Vás, ale to je údel ľudí ako ste Vy. Nabudúce skúste pridať ešte tú o červenej čiapočke.
    P.P.

    Pre Ingrid. Vážena pani/slečna skúste už nereagovať na tohto postihnutého pána, pretože mu len vytvárate živnú pôdu na jeho nekonečnú studňu primitivizmu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mate pravdu, nema zmysel reagovat na ludi, ktory svojou nenavistou a hlupostami dokazu naplnat svoj zivot.

    Ingrid L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anonymný P. P. 26.11.2013 20:42:00
    Anonymná Ingrid L. 26.11.2013 21:01:00

    Stará známa nepriama úmera: o čo menej argumentov a cti, o to viac urážok a anonymity.
    Ak si za svojimi slovami stojíte, verím, že uvediete svoje plné mená.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vážený anonym,
    ja som na rozdiel od starostu svoju predvolebnú kampaň kompletne vyúčtoval a hradil si ju celú zo svojich vlastných peňazí, takže nikomu nič nedĺžim.
    Svojou prácou a postojmi som už naštval veľa developerských spoločnosti (napr. Grunt, Grafobal, J&T Real Estate, Arca Capital atď. atď.), takže očakávam, že budú ochotní investovať veľké peniaze do antikampane voči mojej osobe. Majú však problém s tým, že na mňa nemajú vôbec nič. A ak sa niečo vymyslia, tak ich zažalujem a vyhrané peniaze dám na charitu, nech aspoň niekto má prospech z ich nenažranosti.

    Ak Vaša "odvaha" končí pri tom, že viete iba anonymne nadávať Mirovi osobnými útokmi bez akýchkoľvek argumentov, tak nie ste pre mňa súper - je mi Vás iba ľúto.
    Ja pri svojej práci - napr. hausbóty, gudróny, ochrana vodného zdroja Ostrovné lúčky, Pharos - samohasiace zariadenia na letisku, Železná studienka, Skleník, Rosso, Ohňavy atď. bojujem s inou ligou ako s nejakým anonymom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. http://www.youtube.com/watch?v=XzS06TDRnkE

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Celý Váš článok p.Ščibrany je napisaný na základe jednej reakcie p.Bednariča na anketu, ktorá sa objavila na FB v skupine Račania. Mám podobný názor ako p.Bednarič a tak isto ako ďaľší ľudia, ktorý sa vyjadrili v podobnom duchu. Skôr nechápem Vašej reakcii na vyjadrenie názoru na danú anketu. To musíte a máte potrebu písať zrovna siahodlhlé články o niekoho názore a reakcie? Začnete teraz jednotlivo rozoberať všetkých názorovo podobných ľudí? Č vás vlastne k tomu oprávňuje. Len preto, že je to blízky človek p.Pilinského a má iný názor na podobnú anketu ako Vy? Fakt nechápem a pripadá mi to ako tu už v minulosto odznelo viacej podobných názorov, že je to skôr váš boj proti súčasnému starostovi stoj , čo stoj. Keď sa zamysíte racionálne nad Vašou reakciou, tak naozaj mi pripadá až nemiestna s cieľom vyvolať zbytočné napätie. Nečudujte sa ľuďom, že potom reagujú na Vaších stránkach v podobnom duchu, niektorý aj tvrdšie, pretože sa snažíte ďaľšími komentármi, znevažovať a musím podotknúť teraz môj osobný nazor, že aj sústavnými klamstvami podsúvať Vaše často hypotetické tézy a vyslovene nepodložené dojmy hraničiace až s klamstvom. Uvedomte si, že ľudia a ja tak isto poznáme p.Pilinského osobne a verte, že Vaše postoje sú ďaleko od Vami želanej reality a sú skôr znoškou hlúposti. Týmto Vás nechcem uraziť, ale len upozorniť na to, že takýmito komentami a článkami sa skôr zhadzujete a ak si myslite , že presvedčíte ľudí takýmto spôsobom, veľmi sa mýlite. Ja som za každú racionálnu diskusiu , ale Vo vašom prípade to skôr prechádza do roviny takmer denno-denného obviňovania určitých ľudí vrátane starostu a nemyslím si, že toto je cesta, ktorou treba kráčať. Skúste sa pozrieť aj na iné Vaše články, ktoré už istú dobu sa snažia ponúkať ten istý Váš názor, plný osobných útokov a nepodložených faktov k spomínaným ľuďom. Veď predsa sa toľko pozitívných vecí urobilo za posledné obdobie, ale z Vašej strany o tom nie je ani zmienka. Ale o negatívach, ktoré podsúvate sú tu plné stránky. Záverom len Vás chcem poprosiť, aby ste naozaj skúsli menej horkosti a žlče pretože ľudia sú unavený z večných bojov, negatív a skúsili sa pozrieť na veci reálne bez klapiek na očiach a s nutnosťou vyvolávať eskaláciu napätia a vyzdvihovať aj množstvo pozitívných veci, ktoré sa okolo nás dejú.

    So želaním pekného dňa Peter Luknár

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vážený pán Peter Luknár,

    1) článok v rozsahu jeden a pol normostrany NIE JE siahodlhý a nevenuje sa názoru p. Bednariča, ten je len odrazovým mostíkom pre verejnú debatu na tému „stačí sa o kandidátov na starostu zaujímať tesne pred voľbami, alebo je lepšie všímať si ich verejnú činnosť priebežne?“. A čo ma k tomu oprávňuje? Ústavou zaručené právo slobodne a verejne sa k takýmto témam vyjadrovať.

    2) „boj proti súčasnému starostovi stoj, čo stoj“? Pravda je, že štýl politiky súčasného starostu a skupiny ľudí okolo neho je pre mňa veľkým sklamaním a že ako radový obyvateľ mestskej časti by som bol rád, keby sa v Rači v budúcnosti robila politika inak: otvorenejšie a v prospech verejných, nie osobných a skupinových záujmov.

    3) ak ste za racionálnu diskusiu, prečo píšete len o mojich sústavných klamstvách, nepodložených dojmoch, znôške hlúpostí, zhadzovaní sa, o osobných útokoch a nepodložených faktoch, o horkosti a žlči, a svoje početné obvinenia nepodložíte ANI JEDINÝM FAKTOM A ARGUMENTOM?

    4) nikde so nenapísal, že v Rači sa nedejú aj pozitívne veci. Ich mediálne pokrytie v RV, RM a spravodaji Račan sa mi zdá byť až nadštandardné, preto píšem o tom, čo mi v týchto pro-starostovských médiách chýba - o skrytých a skrývaných problémoch račianskej komunálnej politiky. Reálny obraz o dianí v našej mestskej časti si môžu jej obyvatelia vytvoriť len na základe všetkých týchto zdrojov a vlastnej úvahy.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň,
    len taká pomôcka: Rozdiel v názoroch je spôsobovaný buď tým že „viem niečo, čo ty nie“ alebo že „ty vieš niečo, čo ja nie“. V oboch prípadoch je riešenie proste, ak sa obaja diskutéri snažia dohodnúť. Ak nie, tak počujeme iba prázdne reči.
    Pán Pilinský ak mal v minulosti dobrý úmysel s MČ Rača tak je tento akosi prehlučený zbíjačkami a nákladnými autami. Pre osobu jeho postavenia by podobná situácia mala viesť k zvýšenému úsiliu o vysvetlenie (v prípade že je čo vysvetlovať) avšak do dnešného dňa počuť len tie zbíjačky...
    S pozdravom
    Matej Malenka

    OdpovedaťOdstrániť
  13. velmi dobre že sa takato anketa robí ale má jednu chybu-aby tam sa mohol anketár vyjadriť koho by tam nechcel -napriklad--pána Drotována by som tam nechcel v žíadnom prípade ---a podobne dat negatívný postoj aj voči iným kandidátom-aj to je kus demokracie

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Matej,
    áno, Peter Pilinský mal s MČ Rača mnoho dobrých úmyslov, viď http://www.pilinsky.sk/?nazov=volebny-program&j=1, pre ne som ho volil. Ako kandidát horoval aj za otvorenú verejnú diskusiu (http://www.pilinsky.sk/?nazov=vizia-a-poslanie&j=1), dnes sa miesto nej skrýva v uzavretej PR-skupine Račania, kritické názory ignoruje / znevažuje / trestá vyhadzovaním ľudí zo skupiny a radšej rozdáva teplé slová, lekváry a čaje svojim (budúcim) fanúšikom.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. pre Anonymný 27.11.2013 12:09:00

    Vďaka za pripomienky, možnosť vyjadriť v budúcich anketách negatívny postoj zvážim.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vy mate nejaku fobiu z FB Racania? Lebo stale omielate len tuto skupinu, ako keby Vam chybala na ranajky , obed , veceru. Vidno, ze mate proste deficitit pisat Vase necitatelne clanky vsade kde sa da.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. pre Anonymný 27.11.2013 13:28:00

    FB skupina Račania ma zaujíma výlučne ako exemplárny príklad manipulovania verejného diskurzu v komunálnej politike.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Je demokracia. Každý má právo voliť koho chce. Anketa tomu môže len pomôcť. Nik netvrdí že súčasný starosta nerobí nič. Nič nie je len biele a čierne. Ľudkovia boli ste sa niekedy pozrieť na miestne zastupiteľstvo? AKo sa tam riešia aj vaše problémy? Mlčiaca až apatická väčšina, telefonovanie, papkanie bagetiek, kávičky a prepáčte 2-3 poslanci občas niečo zmysluplné povedia. Ale veď oni všetci pracujú do roztrhania tela v rôznych komisiách! Ach a výsledky sú teda kde! A mestské zastupiteľstvo? To je ešte väčšia komédia, teda skôr tragédia. Ak máte problém a vyberiete sa za starostom Rače, to sa fakt pobavíte akú podporu, ochotu pomôcť dostanete. Žiadnu. Vypočuje si vás a veľmi ochotne bude aj komunikovať vzbudí vo vás pocit, že sa vašou traumou fakt vážne zapodieva, ale po čase pochopíte,že sa nič prevratné nestalo, vlastne sa ani nič neriešilo, očakáva od vás len jediné, že sa unavíte a prestanete otravovať. Tak sa robí komunálna politika. Neotravovať to je heslo roka. Byť ticho neriešiť a nechať všetkých v kľude. Pred voľbami sa občan vypne k aktivite v márnej snahe pokúsiť sa niečo zmeniť. Bielik, Zvonár, Pilinský aký je v tom rozdiel. Žiadny.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. pre Anonymný 27.11.2013 13:49:00

    Určitý rozdiel v tom je: to, že nemá zmysel ísť za Zvonárom, ste vedeli hneď, šetrilo to čas.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Som nestranný pozorovateľ:
    novinár je zrejme starostov kamarát, človek s dobrou intuíciou. Presne vie, ako tá anketa dopadne, preto volí možnosť - najlepšia obrana je útok. Dláždi si cestičku k ďalšiemu článku: "Anketa bola aj tak zmanipulovaná", i keď vie, že to tak nebude... Najlepšie by možno bolo, keby si Miro Ščibrany výsledky nechal iba pre seba (určite dopadnú podľa jeho predstáv) a neprilieval vodu na mlyn ľuďom, ktorí na to čakajú. V Rači žijú aj sčítaní ľudia, vedia kde hľadať, aby sa čo to dozvedeli o každom kandidátovi a posúdili jeho prácu. Našťastie, nie každý sa rozhoduje podľa fotiek s hroznom :) Slušný a čestný kandidát bez "dobrodincov" za chrbtom to musí mať ťažké, ale verím, že zdravý rozum zvíťazí.
    VM563

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Pre Anonymný VM563 28.11.2013 8:43:00

    Výsledky ankety takéhoto typu - nech sú akékoľvek - treba z viacerých dôvodov brať len ako približný a orientačný odraz skutočnosti. Nepochybujem, že v Rači žijú aj ľudia, ktorí si vedia nájsť relevantné informácie o každom kandidátovi a rozhodujú sa na základe nich. Na druhej strane je jasné, že mnoho voličov sa vo voľbách riadi povrchnými dojmami a anti/sympatiami. Práve na tomto poznatku stavajú také „projekty“ ako Bednaričova FB-skupina Račania.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Pani a damy,
    vyjadrovanie nazorov je presne to, co nam treba, aj ked mozno viac ci menej vyhrotenych. Snazim sa nejako pochopit jednu aj druhu stranu. Skusim to zhrnut do par bodov:
    1. kazda kritika sa zda byt jednostranna, pretoze sa vyzdvihuju negativa
    2. kazdy jedinec ma iny hodnotovy rebricek - zatial co jednemu vadi, ze mu pri dome rastie nova stavba, ineho trapia dotacie vinohradnikom. Nemozme byt nazorovo identicki, neda sa to a ani by to nebolo vhodne. Tak ako admin toleruje vasu kritiku, musite tolerovat aj vy kritiku inych.
    3. zial, ale stale vidim medzi tymito nazorovymi skupinami jeden podstatny rozdiel - jedna sa snazi o kritiku zalozenu na faktoch a argumentoch (i ked niekedy intenzivnu), druha, ktora obhajuje p. Pilinskeho argumentuje osobnymi skusenostami a presvedceniami, ale zial nie faktami a argumentami - tie tam absentuju, netvrdim, ze neexistuju, ale neuvadzate ich a to ma vedie k otazke: Existuju take argumenty, alebo len ich nepisete? Ak existuju, velmi rad si ich precitam.
    4. ak niekto hovori o pozitivach posobnosti starostu, prosim uvadzajte fakty v com, kedy a ako. Inak to vyznieva ako mlatenie prazdnej slamy. (zial)
    5. zoberme si jeden meratelny fakt - vyriesenie vs. nevyriesene nahlasenia na odkazprestarostu. Ano, vacsina je v stave vyriesena a za to som ako obyvatel MS Rača vdacny, ale zial nevidim to ako dosledok prace p. Pilinskeho, ale skor ludi pracujucich na urade a to podla mna treba rozlisovat.
    6. vzhladom na to, ze nie som povodny obyvatel Race, nedovolim si k teme developerov zaujat relevantne stanovisko, kedze nepoznam historiu povodnych starostov a neviem posudit pricinu a dosledok sucasneho stavu (niektorych uz ano). Toto by si vyzadovalo jednu presnu analyzu na zaklade coho je mozne stavat bez ucinnej regulacie a preco sa zrazu nahromadilo tolko developerskych projektov!!! Z mojho pohladu aj necinnost nie je pre mna akceptovatelna - ak neexistuje regulacia uzemia a developer vdaka tomu moze stavat kde chce, je to zlyhanie i ked len nicnerobenim a zial nie je to tym, ze by obcania na to netlacili!!! Opakujem, zase tu mame skupinu, ktora argumentuje len osobnou sympatiou k starostovi. Rozumny clovek vie, ze to nestaci!!!
    7. ludia na Slovensku sa musia naucit kritiku davat, ale ju vediet aj prijimat - ak ma niekto kritizuje, je niekolko moznosti ako reagovat:
    a) kritiku ignorujem a nekomunikujem (napr. uzatvaram diskusne kluby bez moznosti kritiky protistrany)
    b) kritiku si vypocujem a snazim sa korigovat svoje ciny a spravanie
    c) kritiku si vypocujem a v pripade, ze nie je korektna, argumentujem proti-faktami
    Opat sa vratim k nasim dvom skupinam:
    1. obranna strategia starostu pozostava (teraz vkladam cisto moj subjektivny nazor) pouziva variantu a)
    2. kriticka strana voli vo vacsine pripadov variantu c) a b) - reaguje aj na kriticke prispevky a snazi sa predkladat argumenty
    Ak ste obycajny obcan, akeho zvoleneho zastupcu teda by ste preferovali? Taky co pouziva variantu a), alebo variantu b) ci c) ?

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Este sa vyjadrim k ankete: kazdy clovek si musi urobit nazor sam. Tato anketa neoslovuje reprezentativnu vzorku obyvatelov MC Raca a tak ju aj treba chapat. Z mojho pohladu je anketa v poriadku aj ked neobsahuje vsetkych kandidatov, stale je tam moznost zvolit "iny kandidat". Je to anketa a nie prieskumn verejnej mienky, to by ste sa potom mali rozculovat nad anketami, ktore su na ocifialnerj stranke MC Raca, aj tam je kopec ankiet a nikdy neodpoveda reprezentativna vzorka MC Raca.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Juraj,

    ďakujem za oba príspevky. Napĺňajú moju predstavu o verejnej diskusii a polemike na tomto portáli - svojím obsahom aj formou môžu slúžiť ako vzor: sú podnetné, slušné, vyargumentované a PODPÍSANÉ. Hoci anonymitu považujem za problém len vtedy, keď sa zneužíva na útoky „zo zálohy“ a na urážky názorového oponenta, aj tak dávam prednosť podpísaným názorom. Majú väčšiu váhu a sú prejavom občianskej sebadôvery a osobnej integrity. Tí, čo označujú debaty na tomto portáli za žumpu, sa o ňu sami často pričiňujú. Napriek tomu nestrácam vieru, že nad niekoľkými anonymnými hulvátmi, intrigánmi a zbabelcami v Rači vysoko prevažujú ľudia, ktorí dokážu do verejného diskurzu prispieť zmysluplnými názormi a vedia sa za ne aj postaviť.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Bol som v roku 2010 kratko po volbach v jednom nemenovanom semenarskom obchode. Predomnou v rade sa dal pocut jeden nemenovany bulvarny novinar. Citujem ho: keby som vedel,ze par clankov urobi starostu...no nabuduce budem kandidovat ja sam. Takze bacha Miroslav. Zabudol si do zoznamu napisat aj tohoto nemenovaneho hakliveho bulvarneho novinara.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Pre Anonymný 28.11.2013 19:30:00

    Ako som napísal v článku, do ankety boli ako kandidáti na starostu zaradení tí miestni politici, ktorí boli / sú starostami a kandidátmi na starostu, alebo poslancami a kandidátmi na poslancov (naposledy do Z BSK). Nemenovaný novinár žiadnu verejnú funkciu v minulosti nezastával, neuchádzal sa o ňu, ani verejne neprejavil záujem kandidovať, preto nebol dôvod zaradiť ho do zoznamu. Do budúcna je okruh kandidátov pravdaže otvorený.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Neviete niekto ta Ingrid L. nieje zamestnana na MU-Raca? Totiz toto moze pisat,len niekto kto sa boji o miesto. Vsetko co pise o Pilinskom plati. Akurat v zrkadlovom efekte. Cize NAOPAK !

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Miroslav toho Pilinskeho si tam dal ako srandu vsak? Nepoznam uz v Raci,Krasnanoch,Rendezi-Sajbach niekoho co by ho volil.

    OdpovedaťOdstrániť


  29. Ciže poslanec Drotovan je z akých príčin kandidát na starostu? Vyjadril niekedy svoj záujem kandidovať? Alebo je tam dávany cielene? Nerozumiem ani ja tej ankete, keď sa ešte nikto nevyjadril ku kandidatúre. Prečo stále tlačíte pána Drotovana tam , kde sa sám nevyjdril resp. ho tam nedala ani vlastná strana? Alebo je to len Váš obľúbenec, tak preto?

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Moj oblubenec Michal Drotovan napr.vobec nieje. Ale nemal by som ho problem volit za to co robi pre Racu a ochranu zivotneho prostredia. Naviac si myslim,ze je jednym z tych co dokazu opat vratit dostojnost na MU a do noveho posl.zboru. Zrusit zbytocne s.r.o-cky na MU a stransparentnit rozpocet.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Pre Anonymný 29.11.2013 21:55:00

    Michal Drotován je medzi kandidátmi na starostu z jednoduchého dôvodu: od začiatku volebného obdobia a osobitne v poslednom roku presvedčivo dokazuje, že môže byť viac než dobrým nástupcom súčasného starostu - bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči alebo nie. Nervozite ľudí okolo starostu celkom rozumiem.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Táto celá stránka je zameraná len na podporu p.Drotovana na starostu. Nič viac, nič menej. Rád by som počul jasné vyjadrenie samotného Drotovana, ako je to s jeho kandidatúrou. Čo ak jeho strana má opäť iného kandidáta? Môžete sa priamo a vecne vyjadriť p. Drotovan? Alebo je to len hra p.Ščibranyho ako Vášho pritakávača a pochlebovača? Čakam na jasnú odpoveď! P.Ščibrány, mne je ukradnutý celý amsábel okolo starostu, ale skôr Tá nervozita je len Vaším asi nejakým zbožným želaním, pretože okrem Vaších sústavných komentov na ľudí na druhej strane , som si nevšimol, že by niekto na Vás reagoval, skôr mám dojem, že ste nervózny z toho, že na Vás nereagujú. A popravde ani sa im nečudujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Táto stránka je zameraná na podporu slušnej a otvorenej politiky pod vedením čestného a schopného starostu pracujúceho v prospech obyvateľov mestskej časti. Nebudem nešťastný, ak sa objaví lepší kandidát než Michal Drotován, no nech pozerám ako pozerám, zatiaľ takého medzi pravdepodobnými uchádzačmi nevidím.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Teraz nieco na odlahcenie temy: Pan Scibrany urcite zahmlieva, predstiera akoze kandidaturu p. Drotovana, pricom jemne naznacuje svoju kandidaturu, ale de facto chce podstrcit p. Pilinskeho, ale za jeho chrbtom zase podstrci kandidaturu dazdovky Betky. :-)))) Pritom pouziva taktiku manipulativnej psychozy podlozenej maniodepresivnym syndromom politickeho kultu osobnosti s naznakom bipolarneho stavu mysle bezneho volica, ktory sa nakoniec rozhodne neist volit a noveho starostu tak zvoli len sam osobne p. Scibrany, kedze bude jediny volic. Nasledne p. Scibrany vyhlasi republiku Raca a obvinenim zo zakazaneho pojedenia ovsenych vlociek zvrhne zvoleneho starostu a stane sa neobmedzenym vladcom :-))))))))))))))
    Inak, ja som sa tiez nenasiel v ankete!! Ako to je mozne? :-P
    Ospravedlnujem sa za expresivno-sarkasticke vyjadrovanie, ale netreba byt stale len vazny, hlavne nie v tuto nocnu hodinu. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Juraj,
    vidím to podobne, len záver má p. Ščibrany asi vydumaný inak: zvolí sám seba a fertig :).

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Ha, to je moc priehladne !!! A Scibrany nie je v ankete, takze smola.

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Juraj, a čo donúti Ščibranyho, aby ako jediný volič volil kandidáta z ankety?? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Moze ho donutit napr. 2dcl cerveneho od Matusa,alebo medik od Jonu. Alebo aj par clankov od citliveho bulvarneho nemenovaneho tzv.novinara.

    OdpovedaťOdstrániť
  39. A nam vosiel do dvora pred volbami Pilinsky a slubil,ze nam konecne opravy Alstrovu od ev.kostola hore. Vyzera to,ze to uz nestihne. Ale mozno stihne projekt. Ale volit ho uz s mamou nebudeme,lebo sme mu naleteli.

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Pre Anonymný 30.11.2013 20:36:00

    Ako admin portálu Vás žiadam, aby ste upustili od spochybňovania povesti nemenovaného novinára. Ak svoj názor na jeho profesionalitu viete preukázať, uveďte prosím dôkazy. Ak dôkazy predložiť neviete, vystúpte prosím z anonymity a postavte sa za svoj názor Vaším plným menom. Keď tak neučiníte, Vaše slová budú mať len hodnotu nečestného a zbabelého ohovárania. Ďakujem za pochopenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  41. ....a zase spat do reality :-)
    Netreba si nic robit z toho ci clovek naletel alebo nie. Niekedy je velmi tazke prekuknut toho alebo oneho kandidata. Ako volici sa stale ucime a urcite je lepsie ak sa clovek (volic) o veci zaujima a pouci sa ako ked to ignoruje. Je to narocne na cas aj na pozornost cloveka, aj na organizaciu.
    Alexis de Tocqueville vo svojej knihe, kde opisoval svoje zistenia z USA ( v realiach 19. storocia) opisoval ako bol prekvapeny ako sa Americania spajali a zdruzovali - zdruzenia (spolky) mali na vsetko - ci rybar, alebo vcelar, banik, liberal, sympatizant knih, sympatizant vareneho bravcoveho alebo sympatizant vyroby snuriek do topanok s dvomi koncami...atd. Skoro kazdy obcan bol v nejakom spolku. Na jednej strane sa to zda ako nezaujimave zistenie, ale treba si uvedomit ako ucinne a rychlo prechadzaju informacie v neorganizovanej spolocnosti a ako v organizovanej. Priklad: ak sa rybar zacne stazovat, lebo zistil ,ze starosta XY chce zvysit poplatky za rybolov (ci to tak naozaj je mozne je teraz nepodstatne), ak sa teda stretava s inymi rybarmi je viac ako zrejme, ze tuto informaciu budu vediet v podstate vsetci rybari v danom spolku hned na dalsom stretnuti. Ak by vsak rybari neboli zdruzeni v spolku, niektori by sa to sice dozvedeli, vacsina nie a niektori by sa k tejto informacii dostali prilis neskoro ako by mohli nieco podniknut. Samozrejme aj vaha tlaku 1000 rybarov je ina (voci uradom) ako napr. dvoch.
    Preco vo vela veciach tahame za kratsi koniec? pretoze superi obcanov su organizovani v efektivnych skupinach a informacie u nich koluju velmi rychlo a vedia sa velmi dobre organizovat a reagovat na zmeny podmienok a preto vedia lepsie presadzovat svoje zaujmy ako rozdrobeni obcania. Preto je lahsie vladnut neorganizovanej-rozdrobenej mase volicov ako niekolkym spolkom, ktore zdruzuju vacsinu volicov!!!!
    Raz sme tu uz mali paralelu s dinosaurami - predatormi a ich obetami. Aj sucasne zvierata vedia, ze voci organizovanym predatorom je lepsie byt vo vacsej skupine svojich, pretoze mate vacsie sance na prezitie.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Juraj,
    vďaka za zaujímavú politologickú úvahu :). Dovolím si podotknúť, že by si zaslúžila skôr podobu samostatného článku než jedného z komentárov pod článkom - nezvážiš prosím jej zverejnenie na http://obcan.racan.sk príp. na vlastnej stránke http://Juraj-Janci.racan.sk?

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Dakujem, ale ked mne to len tak vyhrkne z hlavy ako reakcia na podnet, komentar...zatial nie som presvedceny o tom, ze by to malo prinos ako samostatny clanok...nejaky pandrlak nam tu keca o Tocquevillovi a v akom zmysle, preco prave o tom?
    Ja som vzdy presvedceny, ze napisem len dve vety, ale dost casto to dopadne inak :-) Admin by mal obmedzit pocet znakov! :-) (aspon teda mne)

    OdpovedaťOdstrániť
  44. ... no, o tom, že by to malo prínos, presvedčený na rozdiel od teba som :). Jasné, reakcie na také články nepochybne môžu byť rôzne, tunajší anonymovia sú hákliví nielen na ankety, no ale hádam sa nebudeme riadiť hranicami, ktoré sa tu pokúšajú nastaviť? Rozhodnutie je pravdaže na tebe - keď sa raz rozhodneš namiesto komentára dať článok, poteším sa :).

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Čo sa stretnem s ludmi staršími odo mna v Krasňanoch a hodíme tému o Pilinskom, je to jasne ako dnešna obloha. Tu voličov nenajde.

    OdpovedaťOdstrániť
  46. V Krasňanoch starší ľudia volili vždy Házyho, na poslanca i na starostu, je ale otázne, či ho budú voliť aj o rok

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Dušan a Anonymný 1.12.2013 10:39:00

    Uvidíme, čo ukáže anketa.
    Si myslím, že podpora Ráčika je na vytvorenie si voličského zázemia málo, podpora zahusťovania a „rozvoja“ Krasňan je silná kontraindikácia.

    OdpovedaťOdstrániť
  48. ad komentáre Juraja Janciho...

    pripájam sa k názoru admina alias Mira, myslím, že máš nadhľad, trefné pripomienky a keď ich občas nadľahčíš a doplníš názornými príkladmi, si nadmieru čitateľný :) mohol by si naozaj zvážiť, či (ne)budeš "rybárom"("sympatizant kníh"?), ktorý ku sebe stiahne pár ďalších "rybárov" aj s rybičkami ;))

    tak ako? postavíš sa predátorovi alebo budeš ďalšou poučenou obeťou?

    ehm, provokácia mi asi nejde...rada by som si od Teba niečo prečítala :) pekný večer želám a som zvedavá, ako dopadne anketa!

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Zaujmave, ze sa tu spomina a otvara otazka iba kandidatury Drotovana, viditelne sa toho niekto obava - preco nerozobera dalsie mena v ankete - Kramplova, Zvonar, Bielik atd?

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Pre Anonymný 3.12.2013 23:22:00

    Vďaka za podporu, verím, že Juraja spoločnými silami „zlomíme“ :).


    Pre Anonymný 4.12.2013 10:14:00

    Dobrý postreh, ďakujem :).

    OdpovedaťOdstrániť