Stránky

13. 11. 2013

Zelení Frešovi poslúžili. Frešo Zeleným nie

Pohľad na výsledky volieb do Z BSK v celom kraji a osobitne vo volebnom obvode č. 5 Rača a Vajnory.

Výsledky volieb do BSK:

V skratke: 1) Pravicová 7-koalícia zažiarila - Pavol Frešo nečakane jasne vyhral prvé kolo boja o post župana a upevnil si postavenie v čele SDKÚ-DS, kandidáti 7-koalície získali 34 zo 44 mandátov, 2) SMER zlyhal - Monika Flašíková-Beňová utrpela porážku napriek podpore premiéra Fica a vďaka kontroverznému pozadiu (Flašík, Kočner), jej hviezda v SMER-SD pohasína, 3) NOVA pohorela - Daniel Krajcer obsadil až tretie miesto a strana nezískala ani jediný mandát, prienik odídencov z KDH a SaS do regionálnej politiky sa nevydaril, 4) Poslanci získali slabý mandát - pričinila sa oň nízka volebná účasť 21,65%, aj keď takmer o tri percentá vyššia než v roku 2009.

Pravicová koalícia pre voľby do BSK (SDKÚ-DS, KDH, Most - Híd, SaS, SMK, OKS) v čele so županom Pavlom Frešom pribrala krátko pred voľbami do koalície Stranu zelených (SZ). Za logo SZ pravica „zaplatila“ jediným miestom na kandidátke pre SZ - Martin Jóna, štatutár a sponzor SZ, dostal možnosť uchádzať sa o mandát v Petržalke. Zelená svätožiara kandidátom 7-koalície očividne prospela, paradoxne zradila len kandidáta SZ - Martin Jóna v Petržalke obsadil až 11. miesto a ako jediný z ôsmich kandidátov 7-koalície tam neuspel.


Výsledky vo volebnom obvode č. 5 Rača a Vajnory:

Prvé miesto prekvapujúco obsadil Juraj Lauko, okresný šéf KDH, ešte dva mesiace pred voľbami v Rači prakticky neznámy kandidát. K víťazstvu mu pomohla masívna billboardová aj kontaktná kampaň a silná podpora starostu Vajnor. Ján Mrva nezostal len pri podpore Juraja Lauka, pridal k nej aj facebookové útoky na Laukovu koaličnú partnerku a zároveň súperku v boji o mandát Annu Zemanovú. Napriek tomu, že Anne Zemanovej uprel verejnú podporu aj starosta Rače, obsadila druhé miesto a presvedčivo obhájila svoj mandát. O vysoký počet hlasov sa pričinila spokojnosť obyvateľov Rače a Vajnor s jej prácou poslankyne Z BSK v rokoch 2009 až 2013.

Zvyšných 11 kandidátov skončilo pod čiarou. Tretie miesto Milady Dobrotkovej je akiste výsledkom jej volebného programu zameraného na sociálnu oblasť, odporúčania SNS voliť ju a reminiscencií na jej niekdajšie pôsobenie v MZ Rača, MsZ hl. mesta a Z BSK. Štvrté a piate miesto kandidátov SMER-SD hovorí o disciplinovanosti voličov strany a zároveň je vysvedčením za pasivitu a nízku viditeľnosť uchádzačov v komunálnej politike v posledných troch rokoch. Šieste miesto a počet hlasov Róberta Pajdlhausera je ne/milým prekvapením. Získal ho ako novic komunálnej politiky a člen strany NOVA napriek/vďaka odporúčaniu starostu Rače Petra Pilinského na fb-skupine Račania tesne pred voľbami. Siedme až deviate miesto poslancov MZ Jozefa Házyho a Milana Andráša a exposlanca MZ Rača Ivana Janečku je pre nich určite sklamaním a náznakom, že angažovať sa len v Krasňanoch je na mandát poslanca Z BSK málo a že to nemusí stačiť ani na dobrý výsledok o rok v komunálnych voľbách. Desiate až trináste miesto obsadili kandidáti, ktorí sa zviditeľnili len krátko pred voľbami, ich volebný zisk je tomu úmerný.


Výsledky v číslach: 1. Juraj Lauko (7-koalícia - KDH) 2 298, 2. Anna Zemanová (7-koalícia - SaS) 1 711, 3. Milada Dobrotková (nezávislá) 1 016, 4. Ján Panák (SMER-SD) 962, 5. Martina Rovenská (SMER-SD) 942, 6. Róbert Pajdlhauser (NOVA) 875, 7. Jozef Házy (Nezávislé fórum) 438, 8. Milan Andráš (NÁŠ KRAJ) 435, 9. Ivan Janečka (Nezávislé fórum) 310, 10. Mária Ďuračková (Strana moderného Slovenska) 193, 11. Roman Ruhig (Nový parlament) 166, 12. Mária Šujancová (NP) 147, 13. Tibor Novotka (Magnificat Slovakia) 139.



Za krátku poznámku pod čiarou stojí predvolebné počínanie starostu Rače Petra Pilinského (SZ).

SZ vo voľbách tentoraz vsadila na koalíciu s pravicovými stranami, no starosta nebral svoje koaličné záväzky príliš vážne a popri Jurajovi Laukovi odporúčal voliť kandidáta strany NOVA. Komunálne voľby sa blížia, treba hľadať budúcich spojencov. Neúspech kandidáta SZ v Petržalke a kandidáta strany NOVA v Rači naznačuje, že 1) SZ precenila svoju politickú silu v regióne a Peter Pilinský svoj osobný vplyv v Rači, 2) nedodržanie dohody a pokušenie sedieť na dvoch stoličkách sa nemusí vyplatiť.

Výsledky volieb do BSK 2013 vo volebnom obvode Rača a Vajnory napovedajú, akí hráči a s akými kartami tu budú o rok hrať o funkcie starostov a mandáty poslancov.
                                                                                                                
Predvolebná kampaň pre komunálne voľby 2014 naberá obrátky.




Súvisiace články:




Súvisiace stránky:


5 komentárov:

  1. Od roku 2010 v Raci neviditelny a nepocutelny SMER mal vobec tu odvahu niekoho postavit na kandidatku do VUC? Nezapajanie sa medzi ostatne strany a obc.zdruzenia v boji proti developerom. Neprotestovanie proti zadlzeniu Race. Rozhajdakavanie 3-rocneho rozpoctu. O stranickonovinarskom klientelizme ani nehovoriac. To vsetko SMERu v Raci nevadilo. Az to niekomu nevadi tak to uz smrdi kolaboraciou. Obcania niesu slepi. A tak to tomu uz,len smerceku spocitali. A paradne. A az chce smercicek dopadnut v komunalkach,ako vo VUC staci nerobit nic. Ze niekoho obcania nevolili mal by vyvodit sebereflexiu a vzdat sa predsednictva. Umiestnenie vo volbach do VUC za Racu tomu napoveda. Alebo,ze by SMER a samozvana Strana antizelenych mali v Raci tichu dohodu? Traja poslanci za SMER v Raci a ich hlasovanie tomu zodpoveda.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre Anonymný 29.11.2013 9:55:00

    Aké hlasovania poslancov SMER-u v Rači máte na mysli?

    Pohľad na koalície, v ktorých bola Strana zelených od vnútrostraníckeho puču v roku 2005, naznačuje, že SZ pod vedením Martina Jónu a Petra Pilinského SPOLUPRACUJE S KÝMKOĽVEK podľa zásady „KAM VIETOR, TAM PLÁŠŤ“: http://miro-scibrany.racan.sk/2013/05/freso-s-pilinskym-na-jednej-lodi.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vazeny v Raci ma miestny urad 15 poslancov. S toho presli v poslednych komunalkach z kandidatky SMER-Most-Hid traja. Len jeden sudruh Sekerka je clen SMER-u. Predtym bol SDL. A potom Judr.Madzin-HZDS a Brychta-HZDS. Hlavne hlasovanie poslednych dvoch tak skompromitovalo v ociach obyvatelstva miestnu org.SMER,ze vo volbach do VUC to jasne vyjadrili. SMER v Raci urobil nenapravitelnu chybu,ked sa hned po volbach nedistancoval od poslednych dvoch menovanych.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. SMER-u sa toto v Rači „podarilo“ docieliť v roku 2010, keď sa z obrovskej dominancie v 33-člennom MZ spolu so svojím starostom Jánom Zvonárom prepadol do súčasného stavu v 15-člennom MZ. S istou nadsádzkou sa sa dá povedať, že výsledok SMER-u v komunálnych voľbách 2010 v Rači predznamenal katastrofálny prepad tejto strany v regionálnych voľbách 2013 v BSK. Na viditeľnú prítomnosť strany v komunálnom priestore jeden poslanec z Rendeza fakt nestačí.

    HZDS je kapitola sama o sebe. Jej členovia a poslanci v Rači ešte stále žijú v „zlatých 90-ych“, kedy „čestní podnikatelia-mečiarovci“ privatizovali a rabovali. Ešte stále sú presvedčení, že občan je tu na to, aby im dal mandát a potom 4 roky držal hubu a krok. A ako sa zviditeľnili v developerskej UŠ „Račany Rosso“? Verejným vyhlásením svojho miestneho predsedu Ruda Ivičiča, neúspešného kandidáta na poslanca a starostu z roku 2010, ktoré znelo ako škrípanie dverí: „Rača už vinohrady nepotrebuje!“ Potrebuje takéto vyhlásenie komentár?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A po tomto vyhlaseni miestneho bossa za HZDS nasledovala tradicna odmena. Polovnici tam su z HZDS Ivicic a Strnisko dostali priestori na nadvori starej kurie po zverolekarovi. Vinohradnici tam je za HZDS Brychta dostali vinarnicku na nam.A.Hlinku. Brychta HZDS dostal aj obchodik na nam.A.Hlinku. Kym inde na Slovensku uz HZDS dodychalo v Raci ma zelenu od zelenych. Nie vsak od obcanov. Ti HZDS nevolili. Mozno zazijeme aj ich fuziu so zelenymi. Komunalky sa blizia a treba si uchranit dosiahnute. A tak vela tu toho Raca este maaa... Meciar musi pozerat na tento jeho vyplod v Raci,ako na zazrak,ze to tu este preziva. Hlavne bez volicov. A potom,ze zazraky sa nedeju.

    OdpovedaťOdstrániť