Stránky

8. 10. 2018

Drotovánove noviny! A prečo nie?

Volebná kampaň je v polčase. Jej súčasťou sú občianske noviny račan.sk výber. Od roku 2013 ich vydáva OZ račan.sk. Nedávno sme vydali 12. číslo.

A práve k obsahu tohto čísla dal na facebooku komentár obyvateľ Rendeza Daniel Benkovič. Vyhodnotil články Michala Drotována ako reklamu, náklady na ich uverejnenie ako podhodnotené, odhalil podvratnú úlohu Michalovho „súkromného novinára“, krivdu na starostovi a mnoho iného:



Kebyže nevidím na vlastné oči, ťažko uverím, koľké predsudky, nepresnosti a výmysly sa zmestia do dvoch komentov. Verím, že si Daniel nájde čas na osobné stretnutie, že si veci vyjasníme z očí do očí a že o svoje poznatky z prvej ruky sa potom podelí s priateľmi tak, ako sa podelil o tieto konšpirácie.

Ku konšpirácii ohľadom „nedoplatenia sa“ za „reklamu“: autori článkov s komunálno-politickým obsahom platia vydavateľovi novín račan.sk výber sadzbu 100 € za stranu A4. Michal Drotován teda za štyri strany zaplatil presne 400,- €. Tým spolu s ďalšími autormi uhradil režijné náklady a zároveň „dotoval“ články s kultúrno-historickou tematikou, aby mohli byť zverejnené bezplatne.

Ako teda funguje račan.sk výber?

Články pre noviny račan.sk výber vznikajú na portáli račan.sk. Prispieť môže ktokoľvek, kedykoľvek a čímkoľvek. Bez cenzúry. Prevažne prispievajú obyvatelia Rače. Autor musí text podpísať a nesmie porušiť zákon. Za pravdivosť a zákonnosť textu ručí čitateľom vlastným menom.

Portál neobsahuje žiadny anonymný článok.

To neplatí o istom račianskom súkromnom médiu. O novinách pre výrobu imidžu spolovice pravého Račana. Na podpísaný článok tam natrafíte len výnimočne. Archív na webe nenájdete. A komentáre píše známy anonym.

Prečo asi?

Tlačený račan.sk výber tvoria články z portálu račan.sk. Do tlače ide vtedy, keď sa nazbiera dosť článkov a OZ zaistí peniaze na grafika a tlačiareň. Všetko ostatné až po doručenie novín urobia členovia OZ a dobrovoľníci. Zadarmo.

Pri doručovaní tlačoviny občas počuť Á, Drotovánove noviny!. Spočiatku som vysvetľoval, že račan.sk výber NIE SÚ Drotovánove noviny, že noviny vydáva OZ račan.sk.

Už nevysvetľujem. Lebo poslanec a kandidát na starostu Michal Drotován odbornými článkami a návrhmi riešení pre račiansku samosprávu 6 rokov významne prispieva ku kvalite novín. Vďaka tomu patria aj jemu.

A prečo nie?

Označenie Drotovánove noviny možno zachytiť aj na facebooku. Zvyčajne v hanlivom význame platené Drotovánom poplatné Drotovánovi. Zvykol som namietať, debatovať, objasňovať.

Už neobjasňujem. Lebo tí s presvedčením, že RAČA SME VY, RAČU SI NEDÁME, aj tak fakty ani argumenty nepočúvajú. Radšej Michala Drotována bez štipky bázne, hanby a dôkazov znevažujú, ohovárajú a šíria o ňom polopravdy, výmysly a lži.

Dobre vedia prečo.

Takíto neocenia, že Michal Drotován na portáli uverejnil stovku podnetných článkov. Neuznajú, že posledné dve volebné obdobia je odborne najzdatnejší a najpracovitejší poslanec v Rači. Nepriznajú mu odbornú spôsobilosť, aj keď ju preukázal ako prednosta MÚ Karlova Ves. Na jeho odborné aj ľudské kvality majú slepé oko a hluché ucho. A navyše mu upierajú právo kandidovať na starostu.

Lebo podľa nich smie byť starostom iba PRAVÝ RAČAN.
Vlastne momentálne im stačí aj pravý Račan polovičný.
A Drotován je pre nich LEN RENDEZÁK.

A hlavne je prekážkou ich cieľov.
A zrkadlom ich charakteru.

A to sa neodpúšťa.

Miro Ščibrany, OZ račan.sk

10 komentárov:

  1. Zbabelé penenie pána Benkoviča. Toho človeka si pamätam ešte z môjho pôsobenia v uzatvorenej skupine Račania, kde členstvo schvaluje pan Bednarič a tvari sa, že to tak nie je. Vyzyvam tymto admina, aby skupinu otvoril pre každeho kto o to požiada. V opačnom prípade prejavuje iba svoju zbabelosť a strach z iných názorov. To sme tu mali ako režim do konca novembra 1989 a pokračuje to individuálne na niektorých FB skupinách vrátane FB skupiny "Račania".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dušan, penenie Daniela Benkoviča za zbabelé nepovažujem - pení pod vlastným menom a to si cením.

      za zbabelé a podlé považujem penenie a podrývanie z úkrytu falošnej identity - Račan Karol a iné krycie mená notorického anonyma.

      Odstrániť
    2. vážený pán Veselý ... ani len netušíte o čom hovoríte ... nie je veľa ľudí v Rači čo má komplexnejšie a relevantnejšie informácie o dianí ako ja a keď že je nás fakt málo tak nemám právo ale skoro až povinnosť vyjadriť sa k tomu čo vidím že niekto šíri ale mýli sa alebo (a to dosť často) úmyselne zavádza alebo klame. Vaše označenie mojej osoby ako zbabelca je úbohé a trapné lebo práve v diskusiách s Vami som sa často stretával s tým úmyslom klamať a podvádzať kým som sa práve ja neozval a nepodal ľuďom úplné informácie po čom ste sa vždy zbabelo stiahli lebo ste boli odhalený ako klamár.

      Odstrániť
  2. S pánom Benkovičom som sa - pokiaľ si správne pamätám - stretol dvakrát v živote - raz keď pani Jusková zorganizovala stretnutie - obhliadku materiálového, strojového a priestorového zabezpečenia referátu údržby a druhýkrát keď bol na komisii v tejto veci.

    Neviem, v čom konkrétne som mu ublížil, ale nespomínam si, že by som s ním niekedy komunikoval v inej veci ako vyššie uvedenej - takže dôvod, prečo šíri o mne nezmysly nepoznám.

    Moju kampaň do BSK som vyúčtoval v samostatnom článku a nazývať ju masívnu je úplným nezmyslom - http://michal-drotovan.racan.sk/2017/12/vyuctovanie-mojej-kampane-do-bsk.html - ak by som aj zarátal 1/2 nákladov na bilbordy, ktoré platil Mišo Vček, suma by nebola vyššia ako 1800 €. Vyúčtovanie kampane starostu vlani som žiadne nevidel, ale iba jeden megabord čo mal pri Drevone stojí cca 1000 €/mesiac.

    Čo sa týka pozície prednostu, tak toho v zmysle zákona menuje starosta obce - je logické, že ma do tejto pozície menovala teda starostka Karlovej Vsi, pojem dočasne som žiadal uviesť ja osobne, nakoľko som už vtedy uviedol, že mám záujem kandidovať vo voľbách 2018 v Rači na starostu.

    Program do BSk aj terajší volebný program som si zostavoval sám a dával som ho na pripomienkovanie - tak isto som robil gro volebného programu v rokoch 2010 a 2014 - body tam sú jasné a dané na základe mojej dlhoročnej práce - a tiež podnetov od občanov - nepadol som z neba, ale pracujem s ľuďmi 8 rokov - a nie marketingovo ale reálne pri riešení ich problémov.

    Počet výtlačkov račan.sk výber je plne v rukách vydavateľa - a budete sa asi čudovať, ale priemerný počet členov domácnosti v okrese Bratislava III bol v roku 2011 (SODB) 2,1 a nie 2,6 ako píšete (to bolo za celú SR), za tých 7 rokov počet členov domácnosti ešte poklesol a aktuálne sa pohybuje na úrovni cca 2,0/cenzová domácnosť. Takže Vaše tvrdenie sa nezakladá na skutočnosti.

    Pán Benkovič, neviem či sme sa niekedy priamo rozprávali, ale ak máte záujem, rád si vaše pripomienky s vami vydiskutujem osobne - navrhnite mi termín stretnutia na drotovan@yahoo.com a nemám najmenší problém sa s vami stretnúť a porozprávať.


    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vážený pán Drotovan ... práve ste za opäť usvedčili z ďalšej lži ... poznáme sa už dlhé roky (dlho pred predošlími voľbami starostu) ale ako som už písal v nejakej debate tak Vy ste sa vždy správal ako keby som neexistoval ... zo začiatku som Vás aj zdravil ale asi po desiatom raze keď ste nemali tú slušnosť aspoň odzdraviť (a nemohli ste si to nevšimnúť lebo raz keď ste neodzdravili tak som sa Vám postavil do cesty a znovu pozdravil no vy ste ma obišli ako keby tam stál nejaký vešiak alebo inokedy som zo vzdialenosti pár metrov opakoval pozdrav doslova krikom a stále nič) tak som to vzdal. Vašu existenciu som plne zaregistroval pred predošlými voľbami keď ste v Krásňanoch opáskovaval čiernožltou páskou (aj oproti ZŠ Hubeneho čím ste odstavil aj chodníky a deti idúce do školy, kočíkujúce mamičky a proste všetci nemali kade prejsť a museli to obchádzať cez trávu alebo podliezať pásky) a šírili ste paniku a mobilizoval ľudí aby išli bojovať proti tomu aby sa tam stavali domy ktoré nikto nikdy ani nechcel stavať a na pozemku za gymnáziom Hubeného kde boli zatlčené kolíky ste prezentoval že to je na základy domu aj keď ste nemohli nevedieť že označovali miesta kde mali byť (a aj boli) vysadené nové stromy

      Odstrániť
    2. verím že z Vášho pohľadu kampaň do BSK nemusela vyzerať ako masívna ale oproti všetkým ostatným kandidátom jednoznačne bola a to nehovorím o cene ale o tom ako zasiala voličov ... neporovnávajte prosím nejaké bilbordy s tým že ste do každej schránky vytlačili noviny a samozrejme za cena ktorú ste za to zaplatil by to nedokázal zrealizovať asi nikto lebo netreba tie noviny iba vytlačiť ale ešte obrovské množstvo iných nákladov (robil som v Burde na vysokom poste a viem o tom naozaj všetko)

      neviem či si to uvedomujete ale svet je malý a slovensko ešte menšie a tak nie je tajomstvom že ste bol menovaný do funkcie prednostu pre to že bolo nutné nahradiť stávajúceho prednostu a nie pre to že ste vyhral výberové konanie či niečo iné lebo starosta ktorý prednostu menuje samozrejme menuje svojho človeka...

      je určite pravda že ste si program zostavoval Vy ale zostavovali ste ho z už existujúcich nápadov, štúdií a programov čo Vám nezazlievam ale zazlievam Vám to že to prezentujete tak že si ľudia myslia že ste to celé vymyslel a vyrobil Vy čo nie je pravda lebo mnoho z Vášho programu som už videl inokedy a inde (body 4,5,6,7,10,12,13,14) ... bod 13 som počul premieľať už toľko krát a na toľkých miestach že si ani nepamätám kde a kedy to vzniklo ale keby sa už tá budova zbúrala tak by sa už nemal urobiť len ten chodník ale mala by sa posunúť celá cesta aj s rampami až k plotu tých zberných surovín aby sa odstránilo to "S" a neprehľadnosť zákruty (tá prekládka je plne realizovateľná len finančne dosť náročná) ... bod 2 je nezmysel lebo kontajner sa nedá postaviť pred každý dom a tak by veľká väčšina ľudí musela svoj odpad doviesť ku kontajneru a to môžu rovno na zberný dvor a to tri krát týždenne alebo zavolať zelený taxík ktorý to odvezie síce za 8,- EUR (dôchodcovia a invalidi za 2,- EURá) ale rovno spred domu a to každý druhý týždeň a nehovoriac o tom pre čo bolo umiestňovanie veľkokapacitných kontajnerov zrušené a to lebo kým ľudia mohli priniesť svoj odpad do pristaveného kontajnera tak už nemali kam lebo bol už dávno plný lebo ho zaplnili firmy čo vypratávajú, prerábajú či stavajú niečo a za odvoz si aj dajú zaplatiť no keď sa vyhlási že bude niekde postavený kontajner na odpad tak ho zaplnia skôr ako to naši ľudia stihnú doviesť a tak tam často vedľa urobia kopu aj na dva ďalšie kontajnery a to aj taký odpad čo tam fakt nemá čo robiť ... bod 3 je zbytočný lebo tí čo zberajú to hádžu do hocijakého kontajnera (vyše 250 ks) a to že sú na "psích" kontajneroch aj sáčky je síce pekné ale sáčky má mať psíčkar so sebou už keď vychádza z domu vyvenčiť psa a tie na košoch majú byť len ako poistka keby sa sáčok roztrhol alebo keby pes nechal po sebe viac kôpok a pôvodný sáčok bol už zahodený a na to tých 45 košov je viac ako dosť ... bod 8 je fakt len vtip lebo neverím že neviete koľko by stála "profesionálna" údržba a revitalizácia zelene teda ak nemyslíte tých ľudí čo to robia doteraz (za minimálnu mzdu teraz už až 505,- EUR v hrubom)a je to ich profesia pri niektorých už vyše 20 rokov ... bod 14 sa už snažili mnohý zrealizovať ale z druhej strany nie je vôľa a proste niekto úplne inde nechce tak lukratívny pozemok pustiť za žiadnu cenu a za žiadnych podmienok

      Odstrániť
    3. je jasné že "Počet výtlačkov račan.sk výber je plne v rukách vydavateľa" ale o tom som nikdy nehovoril ale hovoril som o tom že ich je do každej jednej schránky a ešte ostane a máte pravdu že 2,6 je priemer obyvateľov na bytovú jednotku v SR a vôbec sa nebudem čudovať že v Rači je to možno len 2 ale stále to nič nemení na tom že v Rači nie je ani z ďaleka 12 000 schránok (a to aj keby nebol v Rači ten človek na koho jeden byt sú prihlásené stovky obyvateľov -niektorý tvrdia že dve tisíc ale tomu neverím, to sa mi zdá priveľa)

      pán Drotovan mal som v minulosti záujem sa s Vami priamo porozprávať ale po tej debate čo ste mali v Petržalke pred minulými voľbami som stratil záujem a keby ste boli v minulosti schopný aspoň odzdraviť (nie to že ešte pozdraviť)tak by sa to možno zmenilo ale takto naozaj nemám záujem

      Odstrániť
    4. Dobrý deň pán Benkovič,

      opakujem, že si nespomínam, že sme sa niekedy mimo vyššie uvedeného rozprávali a dlho dobu som ani nepoznal vizualne vela zamestancov uradu - kto ma pozná vie, že ľudí bez problémov vždy odzdravím. Takže ak som vás niekde nedopatrenim z mojej strany neodzdravil, tak sa ospravedlňujem.

      K vašim poznámkam:

      - žiadne opáskovanie Krasňan ani nič podobné čo píšete som nerobil, neriadil ani o ňom nevedel - dozvedel som sa o ňom až ráno, keď bolo urobené, viem, ze je taka tradicia, ze vraj celu Racu riadim ale nie je to tak - bola to iniciativa obyvatelov a isla uplne mimo mna.
      - náklady na racan.sk vyber su zname a aj cena za tlac a grafiku - zaplatili ich jednotlivych kandidati, co tam mali clanky - mimo mna napr. Miso Vlcek, Uhler alebo Mrva - taxa bola jednotná 100 €/strana - kto zaplatil Bednaricov racan a kto ho realne vydáva a plati nie je známe. Zaujimave, ze to vas netrapi. Roznos novin zabezpecuju dobrovolnici - velku cast roznesie napr. Miro Scibrany osobne a cca 500 ks roznasam vacsinou aj ja (posledny roznos nie, ale bezne to robim).

      -co sa tyka velkokapacitnych kontajnerov, tak aj v Starom Meste aj v Karlovke ich pre obyvatelov pristavujeme - a funguje to - samozrejme vyskytuju sa aj niekedy problemy s pristavenim kontajneru, tym, ze tam ludia hodia co nemaju a pod. - ale pri tych stovkach VKK sa to stane.

      - ano to je prave smutne, ze casto tie body, co o nich pisem vo svojom programe mali byt uz davno riesene - isto uznate, ze problemy a nedostatky, co treba v Raci resit si nevymyslam od stola - su to konkretne veci.
      - co sa tyka kosov tak ano mozu byt aj obycajne kose - dole pod hradskou alebo v linii Hlinicka-Vozovňa Krasňany ich je minimum.
      - v Karlovej Vsi sme rozbehli vlastny podnik VPS - mozete kedykolvek prist a porozpravat sa s nasim riditelom a jeho zamestnancami - myslim, ze sa to posunulo o kus dalej - samozrejme udrzba zelene bude vzdy iba na urovni moznosti rozpoctu.

      - pozemok pod Matadorom Obnova vratane tych stavieb praveze lukrativny vobec nie je - inac by ho uz davno predali - preto treba zacat riesit, co realne s nim dalej.

      - neviem o akej debate v Petrzalke pred minulymi volbami hovorite, myslite tuto diskusiu v TV BA? http://www.tvba.sk/dnes/komunalne-volby-2018/predvolebna-debata-raca/ CI aku diskusiu?

      Ponuku na stretnutie som z mojej strany dal, je na vas, ze ju neprijimate. Bude z mojej strany platit nadalej.

      Odstrániť
  3. ... rekapitulácia mylných tvrdení a
    výmyslov Daniela Benkoviča:

    • anti/reklama ... mylné tvrdenie; tematické články na s. 2 - 10 ani náhodou nie sú anti/reklama
    • by sa nedoplatil ... mylné tvrdenie; OZ vyrába r.sk-v tak, že autori platia len režijné náklady
    • Michal sa zobudil až v auguste ... čistá nepravda
    • Michal vydal časopis ... mylné tvrdenie; vydavateľom r.sk-v je OZ račan.sk
    • štvrtina výtlačkov mu zostane ... čistá nepravda
    • v Karlovke bol dosadený ... nepodložený výmysel
    • fakt veríte, že to zaplatil tými drobnými??? ... výmysel; D. B. zjavne nikdy nevydal časopis
    • on chce len do životopisu napísať, že bol starosta ... nepodložený výmysel
    • do BSK mal masívnu reklamu ... nepodložený výmysel
    • jeho program je odkukaný z cudzích štúdií a nápadov ... nepodložený výmysel
    • keď mu to či ono nevyjde, na vine bude vždy niekto iný ... nepodložený výmysel

    Miro Ščibrany

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ad Daniel Benkovič:
    „netreba tie noviny iba vytlačiť, ale ešte obrovské množstvo iných nákladov“

    Daniel,
    môžeš prosím spomenuté „obrovské množstvo“ bližšie opísať?
    a vyčísliť „iné náklady“ pre náklad 12.000 výtlačkov?

    „výtlačkov je do každej jednej schránky a ešte ostane“

    áno, máš pravdu. občianske noviny r.sk-v doručujeme do každej schránky a ešte zostane. prebytok sa pohybuje v stovkách kusov a v spojitosti s predajom bytov na nových sídliskách (Rinzle, Malé Krasňany, Zlaté krídlo) sa rýchlo znižuje. okrem toho, slúži nám ako rezerva pri problémoch s doručovaním (prekrytie rajónov a pod.) a ako zdroj pre Račanov, ktorí sa z Rače odsťahovali, no majú tu príbuzných a o dianie v Rači sa stále zaujímajú.

    Miro Ščibrany

    OdpovedaťOdstrániť