Stránky

18. 4. 2024

O VOJNE NA UKRAJINE. A Korčokovi.

Facebookové polemiky s Michalom Drotovánom o vojne na Ukrajine stroskotávali na nezlučiteľnosti našich východiskových postojov. Kvôli tomu to boli zväčša krátke na mimobežkách prebiehajúce slovné prestrelky. A tak sme sa dohodli, že na jeho otázky odpoviem článkom a neskôr on na moje rozhovorom na portáli račan.sk.
(01)   Nemyslíš si, že písať o nejakom provokovaní Ruska Západom je úplne absurdné?
Absurdné je, že Západ porušil sľub, ktorý dal Sovietskemu Zväzu výmenou za súhlas so zjednotením Nemecka. De facto to bolo rozšírenie NATO na východ o územie NDR. Sľub znel, že NATO sa na východ nerozšíri už ani o palec. Lenže Aliancia Rusov podviedla. V r. 1999 sa rozšírila o Česko, Maďarsko, Poľsko. V r. 2004 o Bulharsko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko. V r. 2007 Aliancia prisľúbila členstvo Ukrajine a Gruzínsku. Rusko označilo vstup Ukrajiny do NATO za červenú čiaru, za ohrozenie národnej bezpečnosti. V r. 2014 sa USA podieľali na zvrhnutí legitímnej ukrajinskej vlády a vytvorení vlády podporujúcej vstup Ukrajiny do NATO. USA Ukrajinu vyzbrojovali, cvičili armádu. Návrh Ruska na neutralitu Ukrajiny a obavy RF o svoju bezpečnosť „prepočuli“. Američania Rusko dráždili, aj keď si podľa správy RAND Corp. z roku 2019 boli vedomí, aké to môže mať ničivé následky. V r. 2022 Rusko napadlo Ukrajinu. Za provokatéra konfliktu nepovažujem Západ, ale priamo a výslovne USA.
(02)   Prečo Rusko nie je podľa teba vinníkom vojny na Ukrajine?
Rusko je agresor, o tom niet sporu. Analytici dávnejšie varovali, že rozširovanie NATO na východ vyprovokuje odpoveď Ruska. Riziko vzrástlo v r. 2007 po ohlásení zámeru včleniť do Aliancie aj Ukrajinu. Rakety NATO by od Moskvy delili len 2-3 minúty letu. Takýto geopolitický nôž na krku by vnímalo ako hrozbu nielen Rusko. Preto sú pre mňa USA rovnocenný spoluvinník rozpútania vojny na Ukrajine.
(03)   Naozaj veríš, že čelní predstavitelia 32 členských štátov NATO majú menej rozumu
ako Lukašenko a Putin? A že ty si to cez Google prekukol?
Konflikt na Ukrajine nie je šachová partia, v ktorej stojí proti sebe kolektívny rozum čelných predstaviteľov členských štátov NATO proti rozumu Lukašenka a Putina. NATO je – obrazne – vojnová akciová spoločnosť, kde – vďaka ekonomickej a vojenskej sile – kontrolný balík a kapitánsky mostík vlastnia USA. Na Ukrajine stoja proti sebe geopolitické záujmy USA a RF. Rusko hrá o prežitie. Zvyšní členovia NATO a Ukrajina dostali rolu pechoty predurčenej byť potravou pre ruské drony, lietadlá a rakety.
(04)   Môj geopolitický postoj je stabilný dlhé desaťročia.
Tvoj sa podľa všetkého zásadne zmenil. Prečo? A v čom?
Ani môj geopolitický postoj sa nezmenil. Po rozpade ZSSR a konci studenej vojny v r. 1991 na troskách bipolárneho sveta vznikol unipolárny svet. Svet s jedinou dominantnou veľmocou – USA. Ekonomicky aj vojensky oslabené Rusko bolo v 90. rokoch na kolenách. Čína už vtedy bola na vzostupe, no dominantné postavenie USA neohrozovala. Elity USA to pochopili tak, že si môžu na celom svete robiť, čo chcú. A aj si robili. Juhoslávia, Kosovo, Líbya, Irak... Lenže pomer síl sa postupne vyrovnával. Sila a vplyv Číny prudko vzrástli. Rusko sa po nástupe Putina zviechalo na nohy vojensky. Elitám USA začalo dochádzať, čo sa deje. Dôsledkom je zástupná vojna medzi USA a RF na Ukrajine. Taktickým cieľom USA v tejto vojne je oslabovať Rusko ekonomicky aj vojensky. Strategickým cieľom Západu je zvrhnúť Putina a/alebo vojensky poraziť Rusko a „defederalizovať“ Ruskú Federáciu.
(05)   V čom ťa vyrušuje paralela medzi obrázkom Jak začala 2. světová válka
a konfliktom na Ukrajine?
Vyrušuje ma tým, že táto paralela takmer v ničom „nesedí“. Vnútorné pomery v Tretej ríši v r. 1933-1941 ani zďaleka nepripomínajú pomery v RF v r. 2014-2024. Kroky, motívy a konanie Putina v r. 2021-2024 sú na hony vzdialené od krokov, motívov a konania Hitlera v r. 1938-1941. Politika upokojovania Hitlera v roku 1938 nemá nič spoločné s volaním po diplomatickom riešení vojny na Ukrajine. Hyperbolizované označenie Putler je scestná nálepka, návnada pre naivných a účelový výmysel americkej propagandy, živený dlho podnecovanou nenávisťou obyvateľov Západu k Rusku a ku všetkému ruskému.
(06)   V čom vidíš odlišnosť medzi ustupovaním Hitlerovi
a tebou navrhovaným ustupovaním Putinovi?
Nič také ako ustupovanie Putinovi som nikdy nikde ani vzdialene nenavrhol.
(07)   Čo by si odporúčal Slovákom, ak by boli v totožnej situácii ako Ukrajina?
Brániť sa, vzdať sa časti územia, alebo kolaborovať? Či prenechať
susedom Košice, Lučenec, Rimavskú Sobotu a „mať mier“?
Alebo žiadať iné krajiny o pomoc a brániť sa?
Keby som mal vplyv na rozhodovanie politikov, s odporúčaniami nielen Slovákom by som začal omnoho skôr ako v roku 2024. A tie by zneli „MIER-MIER-MIER!“. Podobali by sa odporúčaniam, aké do verejného priestoru roky rokúce vysielajú pápež František, Noam Chomsky, Jeffrey Sachs, John Mearsheimer, u nás Vladimír Palko, Eduard Chmelár, komentátori denníka ŠTANDARD, v Česku prof. Petr Drulák, Ivan Hoffman a ďalší a ďalší.
(08)   V čom sa názor Roberta Fica na Ukrajinu a Rusko líši od tvojho?
Môj názor sa od názoru Roberta Fica líši v tom, že sa mi bridí ficovsko-pellegriniovská finta, že „vyzbrojovanie Ukrajiny na komerčnej báze je dobrá stratégia“. Nemyslím si, že je v poriadku, keď najvyšší ústavní činitelia SR otvorene vyhlasujú a podporujú takéto zištné pokrytectvo.
(09)   Čím to podľa teba je, že Slovensko verí konšpiráciám
najviac zo všetkých krajín EU?
S takýmito rebríčkami sa v ostatných rokoch roztrhlo vrece. Osobitne v spojitosti s očkovaním proti covidu a s vojnou na Ukrajine. Sčasti takéto rebríčky vnímam ako snahu umlčať občanov Slovenska, ktorí pravdám vládnucich elít a médií hlavného prúdu nedôverujú. Osobne tzv. konšpirovanie považujem za súčasť ústavného práva na slobodu prejavu a za legitímny a rozumný spôsob vytvárania si obrazu o dianí v spoločnosti a politike. Zvlášť vtedy, keď máme málo dôveryhodných informácií, keď nám médiá hlavného prúdu a politici opakovane nehovoria celú pravdu, keď pravdu často prekrucujú a neváhajú ani šíriť lži. A toto sa na Slovensku deje dlhé desaťročia. V 90. rokoch mediálnu a politickú nepoctivosť a manipuláciu priniesla privatizácia, po nej Gorila a intrigy v justícii, v parlamente a v exekutíve, v poslednom desaťročí geopolitika. Aj v USA a krajinách EU sú konšpiračné teórie bežné a ako ukázala pandémia, neraz odôvodnené. Prečo by sme sa na Slovensku mali za tzv. konšpirovanie bičovať a hanbiť? Popremýšľať nad sebou by mali tí, čo krízu dôvery občanov v inštitúcie spôsobili. Médiá. Politici. A ich podhubie.
(10)   Vo veľa témach máš názor ako väčšina obyvateľov Slovenska.
Myslíš si, že väčšina má vždy pravdu?
Neviem, ktorých veľa tém máš na mysli. Svoje názory neodvodzujem od počtu ich zástancov. V priebehu života som zastával a aj teraz zastávam mnohé menšinové názory. Napr. som na starostu Rače podporoval poslanca Michala Drotována, aj keď úradujúci starosta nad ním mal prevahu 2:1. A zastávam menšinový názor, že nenarodené dieťa má právo na ochranu života od počatia po narodenie. Hodnotové presvedčenia nemajú byť výsledkom licitácie ako na trhu či zjednávania v parlamente, EP, WHO, OSN. Majú sa odvíjať od hodnôt ako je posvätnosť života, solidarita s blížnymi, hlas svedomia, ľudskosť... Pravda nezávisí od toho, či na jej strane stoja davy alebo len hŕstka ľudí so svedomím.
(11)   Ja som nikdy nevolil kandidátov strán typu SNS, Smer či Hlas.
A pokiaľ viem, v minulosti ani ty. Alebo sa mýlim?
Nemýliš sa. Nikdy som nevolil ani KDH, SIEŤ, Most-HÍD, ĽS NS... SNS som volil prvý raz v r. 2023. Ocenil som tak postoj tejto strany k ochrane nenarodeného života a národnej identity, k suverenite Slovenska v EU a NATO a k diplomacii mieru na Ukrajine.
(12)   Prečo Pellegrini nemal odvahu ísť do televíznej diskusie s protikandidátmi?
Nezdieľam tento tvoj názor. Nemyslím si, že išlo o nedostatok odvahy. Vidím to ako vec pragmatickej úvahy a taktiky. Pellegrini mal pred prvým kolom takú pozíciu, že TV diskusie mu nemali čo priniesť. Ísť do diskusií jednoducho nepotreboval. Rozruch a konflikt musel vyhľadávať Ivan Korčok, aby mohol na súpera útočiť a zvýšiť tým bojového ducha svojho tábora. Výsledok druhého kola ukázal, že účinnejšiu taktiku zvolil Peter Pellegrini.
(13)   Koho a prečo si volil v druhom kole voľby prezidenta?
Deň pred voľbami som plánoval na hlasovacom lístku obe mená prečiarknuť. Ani jeden kandidát nebol a nie je moja šálka kávy. Obaja tolerujú potraty. Jeden vníma dodávanie zbraní na Ukrajinu ako podporu zamestnanosti na Slovensku. Druhý je odhodlaný urobiť pre porážku Ruska akúkoľvek šialenosť mátajúcu v hlave Osuského, Naďa, Káčera. Ani slovo o diplomacii, o podpore mierových rokovaní. Keď som v sobotu videl, koľkí ľudia z môjho okolia volili alebo sa chystali voliť Korčoka, zmenil som rozhodnutie a volil o kúsok menšie zlo.



9 komentárov:

  1. Vy ste vo svojich názoroch teda riadne pomýlený. Čo má čo Rusko určovať, kde má ísť NATO a kde nie. Rusko má stále pocit, že rozhoduje za iné štáty čo majú robiť a v tomto máte veľmi zmätené názory. Opakujem Rusko nemá čo rozhodovať za iné štáty...volá sa to suverenita. Keby Maďarsko chcelo byť vo Varšavskej zmluve, alebo byť neutrálne, alebo byť v BRICS, tak nám je do toho prd, ako aj USA, tak aj RF. Vy tu stále operujete, čo chce Rusko, ale koho to zaujíma? Je to jedna zaostalá (nemyslím ekonomicky, ale myslením) krajina uvažujúca geopoliticky ako v 19. storočí. Rusko si vytvára nárazníkové zóny všade (teda podľa vašich šialených teórií), ale to nevysvetluje útok v Afganistane, Gruzínsku, Čečensku....tam tiež sa bránili pred NATO? Prosím zobuďte sa so svojím pomýleným videním sveta. Ak by sme nechceli do NATO, nikto by nás nenútil a takisto nikto nemá nikoho nútiť neísť do NATO. TOTO JE SUVERENITA. Akonáhle Rusko kafrá do toho, čo má, alebo nemá Ukrajina robiť, nejde o rešpektovanie jej suverenity.
    Keď na Jalte rozhodli veľmoci, že Československo má byť vo sfére vplyvu ZSSR, tak je to podľa Vás v poriadku? Pretože vy takýto systéme práve obhajujete (Rusko chce, Rusko má, Rusko žiada...) Čiže takýto svet chceme, alebo ho ako Slovensko taký nechceme? Obhajujete tento systém, že veľmoci si môžu robiť čo chcú...no nemôžu, máme tu nejaké medzinárodné právo, ktoré Rusi a aj USA veľakrát pošliapali, ale Rusi sú v tom jednoznačne najďalej. Neviem o tom, že by si USA nechali v Juhoslávii nejaké územia....vy áno? Ak by Rusi prišli do UA a zvrhli vládu, ešte to viem nejak pochopiť, ale to, že tam zabíjajú ľudí v mene ochrany iných ľudí, tak to akceptovať nedokážem. To je v rozpore s kresťanskými hodnotami !!!
    A keď niekto kritizuje Rusko za svoje kroky, neplatí automaticky, že súhlasí automaticky so zahraničnou politikou USA. Ľudia na Slovensku (50%) nemajú radi USA, pritom USA im nikdy nič nezobrali, nikdy nič neokupovali, nikdy nič neukradli. Zato o Rusku sa to povedať nedá. Nepáči sa mi bipolárny svet, ale ak si mám vybrať, tak radšej politiku USA, pretože tá Slovensku nikdy zatiaľ neublížila....Ruská áno. Preto nechápem, že s poznaním histórie niekto dokáže Rusko obhajovať. Jediné pozitívne z Ruska došlo oslobodenie, ale spojenci zastali v Plzni, tak by nás nakoniec neoslobodili Rusi, ale spojenci. Možno by sme si nezažili 40 rokov potlačovania slobody a náboženských slobôd. Hovorí Vám niečo sviečková manifestácia? Viete prečo manifestovali?
    Nechápem ako môžete byť kresťan a obhajovať doterajšie kroky Ruska. Viete aké názory boli počas studenej vojny na Západ? Rovnaké aké má Rusko názory na Západ aj teraz (slabosť, ideológie, ekonomický prepad...) a ako to nakoniec dopadlo? Nie je ten silný, kto ukazuje svaly ako prvý !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný18. 4. 2024, 11:10:00
      prosím uviesť, kto napísal tento komentár, aby som
      vedel, či a komu mám odpovedať. ďakujem.

      Odstrániť
  2. Žiaľ žiadny slub o nerozširovaní NATO na východ neexistuje. Gorbačov to pri rokovaniach pri zjednotení nemecka len tak spomenul smerom k západným predstavitelom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dušan Veselý 18. 4. 2024, 13:41:00
      ad "Žiaľ žiadny sľub o nerozširovaní NATO na východ neexistuje"

      JEFFREY SACHS:
      Here is the summary of the National Security Archive at George Washington University:

      “U.S. Secretary of State James Baker’s famous “not one inch eastward” assurance about NATO expansion in his meeting with Soviet leader Mikhail Gorbachev on February 9, 1990, was part of a cascade of assurances about Soviet security given by Western leaders to Gorbachev and other Soviet officials throughout the process of German unification in 1990 and on into 1991, according to declassified U.S., Soviet, German, British and French documents…”

      https://www.jeffsachs.org/newspaper-articles/ptgsxtcrx525gxk8a5rlnerc5sr4yz

      Odstrániť
    2. Presne tak ako píše pán Veselý,
      naopak existuje zmluva, ktorú podpísalo Rusko, že ak sa Ukrajina vzdá svojich jadrových zbrani, tak jej Rusko garantuje hranice z roku 1991.

      Dnes už všetci vieme, že to bolo klamstvo.

      Mimo toho minister Baker sa bavil s Gorbačovom, čo bol predstaviteľ ZSSR, zmluva o rešpektovaní hraníc Ukrajiny bola podpísaná Ruskom, ktoré nie je právnym nástupcom ZSSR ale je jednou z 15 bývalých zväzových republík ZSSR. Každá z tých 15 zväzových republík má rovnaké práva a možnosti sa rozhodnúť, kde bude patriť. Rusko nemá žiadne väčšie práva ako ktokoľvek iný. Ekonomicky je na úrovni Talianska, vojensky - vďaka vyhrážaniu sa celému svetu jadrovými zbraňami - iba vďaka tým zbraniam je na úrovni KĽDR.

      Miro tiež opomína, že Fínsko a Švédsko, ktoré boli dlhodobo neutrálne vstúpili do NATO až na základe Putinove agresie na Ukrajine. Fínsko má násobne dlhšiu hranicu ako bola celková hranica Ruska so štátmi NATO doteraz.

      Nebudem rozoberať všetky "argumenty", stačí len zopár - Rusko nenapadlo Ukrajinu v roku 2022 ale v roku 2014, v roku 2009 okupovalo časť Gruzínska.
      A je logické, že ak tieto krajiny neveria Rusku, tak majú záujem, aby ich chránilo NATO. Majú na to x-dôvodov.

      Putin mimo iného tvrdí, že zánik ZSSR bola najväčšia geopolitická katastrófa 20. storočia (pre Rusov určite, pre iné národy, ktoré majú vlastné štáty po bývalom ZSSR asi ťažko) - teda inými slovami tvrdí, že tieto štáty - ide o 14 krajín, jednoducho nie sú slobodné a majú skákať tak ako ruský panovník píska.

      Stále si však Miro neodpovedal (myslím jasne nie všeobecné omáčky) na kľúčovú otázku:
      Čo by si odporúčal Slovákom, ak by boli v totožnej situácii ako Ukrajina?
      Brániť sa, vzdať sa časti územia, alebo kolaborovať? Či prenechať
      susedom Košice, Lučenec, Rimavskú Sobotu a „mať mier“?

      Teda kolaborovať, kapitulovať alebo bojovať?

      Odstrániť
  3. Ad.:" A zastávam menšinový názor, že nenarodené dieťa má právo na ochranu života od počatia po narodenie. Majú sa odvíjať od hodnôt ako je posvätnosť života, solidarita s blížnymi, hlas svedomia, ľudskosť... Pravda nezávisí od toho, či na jej strane stoja davy alebo len hŕstka ľudí so svedomím."

    Plne s tebou súhlasím, práve preto ma o to viac stále šokuje, že relativizuješ zločinnosť režimu Vladimíra Putina - mimochodom čo sa týka potratov, tak v Rusku sú násobne väčšie čísla na obyvateľa ako v Európe - tam to už dlhé desaťročia považujú za "spôsob antikoncepcie". V Rusku ľudský život nikdy nemal veľkú hodnotu - preto aj Putin posiela stále viac a viac mladých obyvateľov Ruska (zväčša nie Rusov ale z chudobnejších menšín) na jatky na Ukrajinu. Putin nemal najmenší problém zrovnať zo zemou celé Čečensko atď. Svojich oponentov už viac ako 20 rokov necháva zavraždiť - zoznam je naozaj dlhý. Atď.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ad: "Rakety NATO by od Moskvy delili len 2-3 minúty letu. Takýto geopolitický nôž na krku by vnímalo ako hrozbu nielen Rusko. "

    Vzdialenosť Moskvy od Ukrajiny je stále 3 násobne väčšia ako súčasná vzdialenosť jadrových zbraní v Kalininingrade do Varšavy. A približne rovnaká ako do Berlína. Ak by bezpečnosť mala byť témou, tak Kaliningrad by museli v sekunda obsadiť vojská NATO z bezpečnostných dôvodov. Mimo toho Konigsberg nie je historicky ani ruské mesto.

    Takže ako? Poľsko má z bezpečnostných dôvodov teda právo požadovať odsun jadrových zbraní z Kaliningradu a jeho neutralitu?

    Ak teda odsudzuješ USA, tak voči množstvu jadrových zbraní Ruska (ktoré sa vyhráža ich použitím) teda pre bezpečnosť by Európa mala výrazne navýšiť svoje počty jadrových zbraní?

    Či voči agresorovi so zbraňami sa treba brániť kvetinami?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. V každom prípade, ak píšeš:
    "Nič také ako ustupovanie Putinovi som nikdy nikde ani vzdialene nenavrhol."

    Tak ak je to pravda, tak rovnako tak podporuješ, aby Ukrajina naďalej bránila svoju krajinu a svoju slobodu.

    Lebo Putin chce časť územia Ukrajiny, kde jeho armáda zatiaľ nikdy nebola.

    https://blog.sme.sk/drotovan/politika/ako-vyzera-ficov-a-pellegriniho-mier

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Michal Drotován,
    v príhodnom čase ti odpoviem článkom.

    OdpovedaťOdstrániť