Stránky

5. 11. 2013

Na župana a poslancov BSK sa stojí fronta. Voličov bude zase ako šafranu?

Pohľad na voľby do VÚC očami obyvateľa mestskej časti Bratislava - Rača.
V roku 2009 voliči odovzdali v 1. kole jedenástim kandidátom na župana a 434 kandidátom na poslancov BSK 18,99% platných hlasov, v 2. kole dvom kandidátom na župana 20,04% hlasov. Volieb sa zúčastnil každý piaty volič, na každý mandát bolo cca 10 uchádzačov.

V sobotných voľbách sa bude o miesto župana BSK uchádzať 13 kandidátov a o 44 poslaneckých mandátov 292 uchádzačov, čo je skoro 7-násobok, vo volebných obvodoch Staré Mesto a Petržalka, Čunovo, Jarovce, Rusovce dokonca viac než 8-násobok uchádzačov.

V roku 2013 je teda v BSK asi o 20% viac uchádzačov o post župana a o 30% menej uchádzačov o mandát poslanca než v roku 2009. Mnoho kandidátov sa vyrojilo v posledných týždňoch, o väčšine z nich do tej doby v spojitosti s BSK nebolo ani vidu, ani slychu...

27 kandidátov sa o poslanecký mandát uchádza s označením „nezávislý“, 12 z nich využilo ponuku OĽaNO a prezentovalo sa na portáli Volím ľudí. Medzi nimi sú na jednej strane bývalí členovia politických strán, napr. Ing. Milada Dobrotková (volebný obvod č. 5 Rača a Vajnory), vylúčená z SDKÚ-DS, na druhej strane politicky neorganizovaní úspešní a známi aktivisti Vlado Dulla (volebný obvod č. 6 Karlova Ves, Devín, Devínska Nová Ves)Ján Hrčka (volebný obvod č. 8 Petržalka, Čuňovo, Jarovce, Rusovce). V Rači sa niektorí politickí novici rozhodli vstúpiť do regionálnej politicky cez stranícku kandidátku, napr. Róbert Pajdlhauser (NOVA).

Strany KDH, OKS, SDKÚ-DS a SMK-MKP, ktoré v roku 2009 tvorili pravicovú 4-koalíciu, pribrali v roku 2013 SaS, Most-Híd a SZ a vytvorili stredopravú 7-koalíciu. Veľkým sklamaním pre mňa je, že sa pravicové strany spojili s bezhodnotovou a nečitateľnou Stranou zelených Petra Pilinského a Martina Jónu, ktorá od puču v SZ v roku 2005 kupčí so značkou a v Rači viac presadzuje pro-developerské než „zelené“ priority.

Stranícke špičky SDKÚ-DS a KDH odignorovali fakt, že miestni poslanci za SDKÚ-DS, KDH a SaS v mestskej časti Rača sú so starostom Pilinským (SZ) v dlhodobom hodnotovom spore. Odohráva sa v dvoch rovinách: 1) poslanci pravicovej koalície podporujú investovanie obecných peňazí do obnovy a rozvoja škôl a škôlok, ciest a chodníkov, historických pamiatok a Račianskeho múzea s galériou, kým starosta a jemu blízki poslanci presadzujú rekonštrukciu budovy Miestneho úradu a megalomanskú obnovu amfiteátra, 2) poslanci pravicovej koalície sa postavili proti nezmyselnému rozvoju Rače zahusťovaním, zvyšovaním podlažnosti novej zástavby a likvidáciou vinohradov, kým Peter Pilinský ako starosta a poslanec mestského zastupiteľstva má pre záujmy developerov pochopenie a podporuje ich.

7-koalícia pri zostavovaní kandidátky dala pred zdravým rozumom prednosť straníckym kľúčom a vďaka nim „vyrobila“ dve nezmyselné anomálie: 1) vo volebnom obvode č. 5 Rača a Vajnory s počtom obyvateľov 4 : 1 pre Raču - napriek tomu, že v Rači mala dvoch uchádzačov s vynikajúcimi vyhliadkami na zvolenie (Michal Drotován, Miloš Jošt) - postavila oboch kandidátov z Vajnor; kým Anna Zemanová je známa, prácou v Z BSK preverená kandidátka, Juraj Lauko bol dosiaľ v Rači skoro neznámy, 2) Martina Jónu, asistenta starostu Rače, spoluštatutára a sponzora SZ a človeka s prepojením na skupiny s developerskými záujmami v Rači, nominovala vo volebnom obvode č. 8 Petržalka, Čuňovo, Jarovce, Rusovce. Voliči v tomto volebnom obvode určite nespravia chybu, keď sa oboznámia s politickou, sponzorskou a podnikateľskou činnosťou Martina Jónu a pozrú sa aj na činnosť SZ po roku 2005.

Verím, že tí, ktorí pôjdeme voliť, sa dobre zoznámime s kandidátmi na župana aj na poslancov Z BSK, s ich minulosťou aj s ich programami a že si z nich v sobotu vyberieme takých, aby sme sa po voľbách nemuseli chytať za hlavy.




Súvisiace články:





Súvisiace stránky:




31 komentárov:

  1. Pán Ščibrány, ak sa Vám nepáči zoznam kandidátov, prečo ste nekandidoval sám?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neviete niekto ci od roku 2010 v Raci neviditelny a nicoho sa nezucastnujuci Smer tiez niekoho nominoval za kandidata do VUC?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Za SMER-SD kandidujú Ján Panák a Martina Rovenská.
    http://obcan.racan.sk/2013/10/Kandidati-Z-BSK-za-Racu-a-Vajnory-2013.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Autor tohto clanku je proste na smiech. Takze problemom pravicovej neschopnosti v Ba avo VUC je akasi mala mikrostrana zelenych? To ako tie poctive velke strany pravicove, ktore tu rozkradaju tuto krajinu, kraj a mesto roky , vlastne vdaka Vam nasli vinnika? TO SNAD NIE :-) Pan autor, skor nez vyplodite takuto fantazmagoriu, skuste porozmyslat, ci chyba nie je v tych to dokazu taketo nezmysli vymysliet.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mimochodom najviac prepojeny s developermi v ramci Bratislavy su vsetky strany, ktore sa podielali na zmenach uzemnych palnov v minulosti a v sucasnosti. Takze , skuste byt objektivny a pozriete sa na jednotlive mena ako v minulosti hlasovali . A prestante uz trepat nezmysli o Pilinskom ako o nejakom trojskom koni developerov, pretoze hadzat vinu na niekoho kto realne nemoze ovplyvnit bez suhlasov poslancov ani jednu zm enu, uz zacina byt z Vasej strany absolutna trapnost, v ktorej sa Vy proste vyzivate. Skuste povedat jeden priklad kedy Pilinsky ovplyvnil a zabezpecil za svojho posobenia nejaku zmenu uzemia? Ale konkretne a nie imaginarne vymysli.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. pre Anonymný 5.11.2013 17:26:00 a 17:32:00

    Nepolemizujete s autorom a obsahom článku, ale so svojou predstavou o jeho obsahu. Za to, že tá predstava je založená na nepochopení článku a že je na hony vzdialená jeho skutočnému obsahu, ako autor článku nemôžem a nemám dôvod s ňou polemizovať. Naznačím len toľko: ak je 6 pravicových strán schopných spojiť sa s bezhodnotovou Stranou zelených Petra Pilinského a Martina Jóna, pre mňa ako voliča to znamená, že relevantná časť týchto strán má zrejme rovnaký sklon k bezhodnotovej politike.

    Pokiaľ ide o príklady, nájdete ich v článkoch, na ktoré sú v texte aj pod ním uvedené odkazy. Ak ich neviete rozkódovať, pohľadajte prosím chybu v prijímači.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anonymny 17,26 nestrapnuj sa tu ochranou Pilinskeho. Vsetci v Raci tyzden po volbach v roku 2010 pochopili kto si tu Pilinskeho dosadil a na co. Radsej sa staraj kto z jeho rozsirenej rodiny sedi v kancelariach miestneho uradu. Osobne sa divim,ze Freso vobec jednal s Jonom a vobec nieco podpisal so stranou,ktora existuje,len na papieri. Jona Fresovi neprinesie ziadne hlasy. Ale az by sa predsa,len stal opat zupanom,bude sa divit co po nom Jona bude pozadovat. A ked zvoleny nebude moze sa podakovat prave Jonovi a cinnosti jeho skupiny v Raci. Prve hlasy Freso stratil po zverejneni informacie o podpisani koalicie s Jonom a jeho ansamblom. Raca ho volit uz nebude.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vy ste normalne postihnuty stihomanostvom zvany Pilinsky a Jona :-) Ano Tyto dvaja mozu aj za to ze sa vecer stmieva . Cela pravica vlastne trpi koli Jonovi a Pilinskemu. Doporucujem navstivit psychologa a dat si minimalne porocny oddych bez kazdodennej navstevi PC. Verte ulavi sa Vam a mozog precisti :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. pre Anonymný 5.11.2013 22:19:00

    Od zbabelca a kriváka, čo nemá ani toľko cti v tele, aby sa pod svoje názory podpísal, tie „postrehy“ a „rady“ sedia dokonale :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. A nieco k veci p.Scibrany? Alebo len urazat? Argumentacne ste nulovy, ale postihnuty fobiou Jona a Pilinsky takmer dokonaly. Tomu sa hovori nenavidiet nepriatela az za hrob.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. pre Anonymný 6.11.2013 8:24:00

    Viete mi povedať aspoň jeden dôvod, pre ktorý by som mal vecne odpovedať „prispievateľovi“, ktorý 1) hrubo skresľuje a nechce / nevie pochopiť obsah článku? a 2) zbabelo spoza bučka anonymity mi dáva urážlivé „rady“?

    A čo sa týka fóbie a evergreenu o nenávisti voči Martinovi Jónovi a Petrovi Pilinskému, to je holý nezmysel. Moje výhrady smerujú proti spôsobu, akým robia politiku. Netvrdím, že sú jediní, ktorí ju tak robia, no v Rači máme tú smolu, že títo dvaja páni, najvyšší predstavitelia Strany zelených, predvádzajú svoje politické triky práve tu.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ziadna lavica a pravica neexistuje. Je len skupina zbojnikov, čo prebehuju z jednej strany do druhej koli zbojstvu.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Jona a Pilinsky niesu nepriatelmi pana Scibranyho. Oni su nepriatelmi racianskeho rozpoctu. A ked sa nasavanie nedari prelezie hlavny akter trebars do Petrzalky.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. V zasade nasim nepriatelom bude ktokolvek, kto bude co i len podozrivy z toho, ze ucelovo kona proti zaujmom sucasnych obyvatelov Race a je uplne jedno ci sa vola Pilinsky, Jona, Cervena ciapocka ci Janko a Marienka. Tu nejde o osobu, alebo o nejaky Hon na carodejnice, len to, ze konania sucasneho vedenia mestskej casti je vo vyraznom rozpore od ocakavania po volbach a hlavne predstavach rozvoja Race. Kritikou konkretneho konania sa nezmazavaju pozitivne kroky sucasneho vedenia. Ale z pohladu obyvatela Race je ich strasne malo a z pohladu zlepsovania vs. zhorsovania prostredia v ktorom byvame to ide k tomu negativnemu. Zaroven si z nas obcanom robia srandu, ked nam predlozia projekt na vystavbu a jedinou zasluhou je to, ze sa nieco zmeni na projekte a propaguje sa to ako neuveritelna sila starostu, pritom projekt ide dalej. Zo vsetkych diskusii a prispevkov k obhajobe p. Pilinskeho mi vyplyva jedna jedina vec: ze starosta nema ziadne kompetencie (alebo to skor pripomina stav, ze nechce mat kompetencie, pretoze vyhnut sa zodpovednosti je tiez forma rozhodnutia, len toto si vela obcanov neuvedomuje). Preco potom ten neuveritelny volebny program?
    Par bodov pre ukazku:
    - Vybudujeme cyklochodník, ktorý spojí Raču so Svätým Jurom a Vajnorami.
    - Budeme podporovať otvorenosť úradu voči verejnosti, kde úrad informácie poskytuje nie len na základe konkrétnej žiadosti, ale ich aj aktívne šíri a dôležité rozhodnutia konzultuje s verejnosťou, napr. formou dotazníkových akcii, lokálnych prieskumov a verejných zhromaždení.
    - Chceme, aby Rača konečne fungovala bez káuz, preto budeme zverejňovať všetky materiály miestneho úradu, starostu a zastupiteľstva pre verejnosť (najmä prostredníctvom web stránky).
    - Podporou výsadby novej zelene a sprísnením ochrany existujúcej, znížime hluk, prašnosť a znečistenie ovzdušia v našej mestskej časti.
    - Podporíme projekty na oživenie a ozelenenie predzáhrad a vnútroblokov na sídliskách v našej mestskej časti.
    - Počas zimných mesiacov zabezpečíme prevádzkovanie otvorenej ľadovej plochy.
    - Budeme bojovať proti zámerom developerov presadzovať nezmyselné projekty zahusťovania výstavbou polyfunkčných objektov v už existujúcich „zabývaných" lokalitách.
    - Pri plánovaní a povoľovaní novej výstavby budeme klásť najvyšší dôraz na ochranu existujúcej zelene v urbanizovaných lokalitách.
    - Budeme podporovať len také projekty, ktoré zachovajú to, čo robí Raču jedinečnou tzn. zachovajú vinohradníctvo avinohradnícke tradície a zároveň neznižujú kvalitu bývania súčasných obyvateľov.
    - Pri prejednávaní aschvaľovaní nových rozvojových projektov budeme požadovať ich verejné prerokovanie sdotknutou verejnosťou, tak ako je bežné vo väčšine miest aobcí na Slovensku.
    - Z rozpočtu každoročne vyčleníme dostatok financií na budovanie nových parkovacích miest.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. pre Anonymný 6.11.2013 13:29:00

    Škoda, že aj tento príspevok je anonymný - keby bol podpísaný, jeho váha by výrazne vzrástla a zároveň by posmelil ďalších obyvateľov mestskej časti k otvorenému vyjadrovaniu názorov.

    Osobitne presná je diagnóza, že obhajoba Petra Pilinského je založená na vytváraní dojmu, že starosta nemá žiadne rozhodovacie kompetencie a že vo svojej podstate to nie je nič iné ako vyhýbanie sa zodpovednosti, ergo alibizmus.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Anonymny 13h.29m. Vyborne. Len problem v Raci nieje,ze neplni svoj volebny program. Problem je,ze neskutocne peniaze miznu jak gafor. Na neuskutocnene projekty. Nieje zrealizovana cyklotrasa do Jura a uz stala danovnikov 32 000 euro. Odpustil dlh KDH cez 23 000 eur. So svojim zastupcom si vraj zapocitali vzajomne pohladavky v sume cez 90 000 eur. Dotuje bezbreho akesi spolky a obc.zdr.z penazi danovnikov. Povies si to je normalne. Bolo by to normalne keby sa v tychto spolkoch nenachadzali jeho poslanci. A tak aj vyzera potom hlasovanie. Rozpocet Race je kazdy rok cez 250 000 000 na koruny. Ruku na srdce z tohoto rozpoctu bolo treba opravit skolu na Tbiliskej. A nie zobrat uver 40 000 000 korun. Rozpocet je fuc prehajdakany a my budeme splacat. Pri odchode Pilinskeho by si mal zobrat aj tento uver. Nech ho splaca strana zelenych aj s tym co ich na to nahovoril.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Toto je nejaky odbornik na rozpocet? Lebo takto scestne a zjednodusene moze nieco taketo tvrdit, len neznaly veci. Ruku na srdce anonymny pane, trepete dve na tri a urcite nedokazete svoje tvrdenie relevantne dolozit. Ale trepat viete naozaj zdatne. Nejako ste pozabudli, ze vsetko odsuhlasuju poslanci, nie starosta.

    I. Polakovic

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mat presvedcenie, ze za neuspechmi pravicovych spolkov , stran a zdruzeni na urovni zupy, mesta a MC su nejaky dvaja clenovia SZ je naozaj usmevne. A kde su spomenuty Ty co naozaj maju spagatiky v rukach? Pravicovy, lavicovy a neviem aky politici? P. Scibrany, naozaj sa tymyto clankami zosmiesnujete, skuste sa odosobnit, a hladat problem tam kde je. Pokial sledujem situaciu, az mi smiesne pripada, ze jeden starosta a jeden neposlanec ovplyvnuju dianie ci v Raci alebo v meste. Sam, tomu neverite, ale chcete sam seba presvedcit a vsetkych naokolo. Pokoj v dusi!
    P.P.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ale starosta to predklada. A pocukrovany poslanci to odsuhlasuju. Podla koeficientu -ja na brachu-bracha na mne-. A co chces dolozit? Pozri si stranku Race nalistuj si vystupi z plenarnych zasadnuti. Tam to mas dolozene. Co ti slubili,ze ta zamestanaju?

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Anonymny 15,21. Teraz neviem co plati? V Raci vsetci tvrdia,ze ten neposlanec je starosta a starosta je jeho podriadeny,ale na verejnosti sa hraju,ze je to naopak.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. UPOZORNRNIE ! Zajtra rano od 06hod.plati na celom uzemi Slovenskej Republiky volebne moratorium. Tak sa este vratme k tym kandidatom do VUC nech vieme koho volit.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Vsetci tvrdia :-) Kto su vsetci? Ty, on, ona, oni ony, my, vy atd? Skor mam dojem, ze jeden dufa, ze vsetci a vsetci ani nevedia kto je ten a ten. Divadelne pondelky su zaciatkom mesiaca, skuste tam zahrat tu hru o nom a druhom

    A nech to vyhra Oskar! Dobrovodsky

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Oskar Dobrovodsky kandiduje v 5-ke? V sobotu volim.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. pre Anonymný P.P. 6.11.2013 15:21:00

    Kde sa v článku píše, že „za neuspechmi pravicovych spolkov, stran a zdruzeni ... su nejaky dvaja clenovia SZ“? Starosta a jeho asistent s odretými ušami manipulujú len s Račou, na viac nemajú.

    Pozorne čítaj a komentuj prosím to, čo je v článku, nie v tvojich predstavách. A ocením, keď nájdeš odvahu a svoje ďalšie príspevky podpíšeš. Alebo sú v Rači až na pár výnimiek fakt len anonymní poserovia?

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Preco, vsak ty mas rad anonymnu diskusiu, nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Prave,ze ten jeden ma aj naviac. A ten druhy sa na buduci rok opat vrati za almaru. Asistentova chobotnica ma chapadla rozprestrete od atlantickeho oceanu az do jednej krajiny za stredozemnym morom. Vazeny on nieje sam a nepodcenujte ho.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. pre Anonymný 7.11.2013 11:09:00

    Komentár „ty mas rad anonymnu diskusiu, nie?“ je len ďalším dôkazom, že bohužiaľ ani vecná presnosť nie je príliš silnou stránkou tu prispievajúcich anonymov.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Anonym je vtedy dobry ked pritakava Scibranymu, ostatne su zle a vsetci poserovia.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. pre Anonymný 9.11.2013 0:23:00

    Anonym je posero, keď anonymitu zneužíva na osobné útoky.
    Ďakujem za ukážku.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. hadam je mozne vidiet rozdiel v anonymnom prispevku, ktory utoci bez argumentov a anonym, ktory sa snazi argumentovat...ci nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  31. pre Anonymný 11.11.2013 9:12:00

    Áno, ten rozdiel vidieť je. Anonymní prispievatelia, ktorí argumentujú, sú pre mňa ok, aj keď popravde by som bol radšej, keby sa tu štandardom stala neanonymná diskusia. Neanonymne vyjadrené názory majú vo vzťahu k samospráve a verejnej správe omnoho väčšiu váhu a zároveň „mocným“ vysielajú signál, že sa ľudia za svoje názory neboja postaviť.

    OdpovedaťOdstrániť