Stránky

7. 2. 2020

Hra o tróny

Pozorovatelia komunálno-politického diania v mestskej časti Rača si iste všimli, že postoj k rekonštrukcii bývalej školy, dnes schátranej budovy na Plickovej, rozdelil poslancov MiZ na dva súperiace tábory.

Tábor okolo vicestarostky sa sústredil na podporu rekonštrukcie a využitia budovy podľa predstavy starostu. Tábor odporcov na spochybnenie zmluvy so školou FELIX a investorom. Zákopový boj prebiehal niekoľko mesiacov. Prvá bitka skončila nedávno v MiZ tesnou výhrou odporcov. Viaceré ich výhrady voči zmluve pôsobili účelovo a politikársky, iné mali racionálne jadro.



Napokon sa vykľulo šidlo z vreca. Politicky a vecne nezainteresovaní pozorovatelia nadobudli dojem, že časti poslancov ide viac o budúcu moc v Rači než o školu a verejný záujem. Dá sa to pochopiť. Úradujúci starosta vo voľbách 2018 vypálil rybník PRAVÝM RAČANOM a po voľbách nenaplnil ne/oprávnené vicestarostovské ambície dvoch-troch z nich. A to sa neodpúšťa.

Predkolom boja o Plickovu bol pred rokom spor o ÚP-Z Krasňany. Výsledok? Bojovníci o moc v ňom mestskej časti prehajdákali 30 tisíc € a spolu s peniazmi aj základný zmysel zonálky – ochranu Krasňan pred developerskými nájazdníkmi.

Obe zápolenia predurčujú ďalší politický vývoj v Rači. Popri politikárčení majú aj ďalšieho spoločného menovateľa. Obmedzenú schopnosť vicestarostky dotiahnuť kontroverzné projekty v MiZ do úspešného konca. Osobitne v očiach obyvateľov centrálnej Rače. Načo je starostovi a Rači vicestarostka na plný úväzok, keď nedokáže argumentami položiť na lopatky námietky svojich a starostových neprajníkov?

Po neúspešnom obsadení postu prednostky stále väčší otáznik visí aj nad výberom vicestarostky. Ukazuje sa, že mať oporu v progresívnom vedení mesta je málo, keď chýba hlbšia znalosť miestnych pomerov a talent získavať odporcov na svoju stranu. Ešte jedna-dve takéto Biele hory a Michal Drotován môže mať pri obhajobe mandátu starostu a župného poslanca v supervolebnom roku 2022 vážny problém.

Bývalý starosta, neúspešná uchádzačka o post starostky a ďalší ambiciózni súperi si nič lepšie ako takýto vývoj želať nemôžu. No nespoliehajú sa naň a nečakajú so založenými rukami. Trpezlivo a sústavne hádžu polená pod nohy starostu a jeho vice. Vo vrzgote starých kostí cítim, že voľby o necelé tri roky môžu byť o kus väčšia kucapaca než boli tie posledné.

Miro Ščibrany, OZ račan.sk


Súvisiace odkazy:

2 komentáre:

  1. Miro, slušný článok. Pravdivo a triezvo analyzujúci aktuálny süboj o kreslo budúceho starostu v našej MČ Rača. Nedá sa nič iné, iba súhlasiť. Smutné je, že nakoniec doplatí občan pre "nemohúcnosť" zastupiteľstva a agenda bude stagnovať. /:-(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miro, navrhujem ešte opatriť článok fotografiou výsledku hlasovania o ZŠ Plickova. A zároveň si Važení všimnite, ako poslanci sedia v NKD počas rokovanie. 2 tábory sediace proti sebe - MY a ONI. Je to až do neba volajúce. Kto sa chce presvedčiť, tu je video. Schválne. https://www.youtube.com/watch?v=TRurXKGe05M

    OdpovedaťOdstrániť