Stránky

31. 5. 2024

UKRAJINA: Vidím známky rozpadu ukrajinskej armády.

Vojna už nemusí trvať dlho. Stephen Bryen, býv. zástupca námestníka ministra obrany USA, v rozhovore s Jonathanom McCormickom, ktorý bol uverejnený 28.05.2024 v denníku Štandard. Krátená verzia.
Na Ukrajine sú aj jednotky NATO – „poradcovia” a „technici”. Ukrajina by nemohla prežiť bez fyzickej západnej pomoci, bez ľudí na mieste. Rusi to tolerovali. Lenže Západ to stále eskaluje. Najprv tam neboli rakety dlhého doletu, teraz tam sú. Najprv tam neboli tanky, teraz tam sú a veľmi moderné. Najprv tam neboli strely s plochou dráhou letu, teraz tam sú. Putin sa snaží neprekročiť hranicu, z ktorej by už nebolo cesty späť. Ani pre jednu stranu.

30. 5. 2024

UKRAJINA: Každá zbraň dodaná na Ukrajinu zabíja ľudí.

Rozhovor s uchádzačkou o mandát europoslankyne (MEP) na kandidátke strany ĽS NAŠE SLOVENSKO Magdalénou Sulanovou prebehol v máji cez e-mail. Otázky sa týkali týchto tém:
• voľby do Europarlamentu a kampaň na získanie mandátu ME
• volebný program, výkon mandátu MEP a súbeh s funkciou starostu
• faktografia a okolnosti súvisiace s kandidatúrou na MEP
• vojna na Ukrajine, okolnosti a príčiny jej vzniku
• vývoj a dôsledky vojny na UA pre MČ Rača
• Slovensko po voľbe prezidenta
Výsledkom je tento rozhovor.

UKRAJINA: Súhlasím s krokmi Naďa na podporu Ukrajiny.

Rozhovor s uchádzačom o mandát europoslanca (MEP) na kandidátke strany DEMOKRATI Michalom Drotovánom, súčasným starostom mestskej časti Bratislava-Rača, prebiehal cez e-mail od konca apríla. Vtedy Michal dostal základnú sadu otázok na dohodnuté témy:
• voľby do Europarlamentu a kampaň na získanie mandátu MEP
• volebný program, výkon mandátu MEP a súbeh s funkciou starostu
• faktografia a okolnosti súvisiace s kandidatúrou na MEP
• vojna na Ukrajine, okolnosti a príčiny jej vzniku
• vývoj a dôsledky vojny na UA pre MČ Rača
• Slovensko po voľbe prezidenta

27. 5. 2024

UKRAJINA: Dzurinda bosou nohou dráždi hada vojny

Emeritný premiér Dzurinda dláždi Slovensku cestu do vojny s Ruskom.

NATO a Rusko po roku 1990

V roku 1990 Michail Gorbačov, líder Sovietskeho zväzu, súhlasil so zjednotením Nemecka a včlenením NDR do NATO. 1. júla 1991 zanikla Varšavská zmluva. 21. decembra 1991 zanikol Sovietsky zväz a tým aj bipolárny svet. Skončila studená vojna. Vznikol unipolárny svet s USA ako jedinou dominantnou veľmocou. V roku 1999, za ruského prezidenta Borisa Jeľcina, sa NATO rozšírilo o Poľsko, Maďarsko a Česko. Post-mečiarovské Slovensko sa pod ochranný dáždnik NATO nezmestilo. Premiér Mikuláš Dzurinda ho tam doviedol v roku 2004, kedy už bol prezidentom Ruska Vladimír Putin.
V roku 2008 USA ponúkli vstup do Aliancie Gruzínsku a Ukrajine. Krajinám, kde farebné revolúcie (ružová a žltá) v rokoch 2003-2006 zvrhli autoritárske režimy. Ruky, hlavy a doláre k dielu priložili slovenskí proti-mečiarovskí aktivisti Pavol Demeš a Balázs Jarábik (OK’98), srbskí proti-miloševičovskí aktivisti (Otpor) a US-nadácie (National Democratic Institute, Open Society Fund). Proti zámeru začleniť Gruzínsko a Ukrajinu do NATO namietal Vladimír Putin. Varoval, že Rusko vníma takéto rozšírenie ako ohrozenie národnej bezpečnosti a ako neprekročiteľnú najčervenšiu z červených čiar. Prezidenti USA signály Ruska prehliadali a NATO sa v roku 2009 rozšírilo o Albánsko a Chorvátsko.