Stránky

31. 5. 2024

UKRAJINA: Vidím známky rozpadu ukrajinskej armády.

Vojna už nemusí trvať dlho. Stephen Bryen, býv. zástupca námestníka ministra obrany USA, v rozhovore s Jonathanom McCormickom, ktorý bol uverejnený 28.05.2024 v denníku Štandard. Krátená verzia.
Na Ukrajine sú aj jednotky NATO – „poradcovia” a „technici”. Ukrajina by nemohla prežiť bez fyzickej západnej pomoci, bez ľudí na mieste. Rusi to tolerovali. Lenže Západ to stále eskaluje. Najprv tam neboli rakety dlhého doletu, teraz tam sú. Najprv tam neboli tanky, teraz tam sú a veľmi moderné. Najprv tam neboli strely s plochou dráhou letu, teraz tam sú. Putin sa snaží neprekročiť hranicu, z ktorej by už nebolo cesty späť. Ani pre jednu stranu.
Obávam sa, že skôr či neskôr sa to prevalí. [Či sa konfliktu ešte dá zabrániť] bude závisieť od toho, ako sa vyvinie posledná fáza vojny. Rusi v tejto chvíli kvázi ofenzívou na severe vyvíjajú veľký tlak na Kyjev a na ukrajinskú armádu, až to vyzerá tak, že sa Ukrajina zrúti. To je nebezpečná situácia. Myslím si, že Washington si v súčasnosti neželá žiadnu intervenciu NATO. Joe Biden je vo volebnej kampani a vstup do vojny na Ukrajine v USA nepodporuje takmer nikto.
▼ Emmanuel Macron a David Cameron urobili niekoľko veľmi provokatívnych vyhlásení. Zdá sa, že zo strany Rusov došlo k silnej reakcii. Západ následne urobil isté ústupky. Čo sa tam stalo?
Obrovské ústupky. Myslím, že Rusi sa im doslova vyhrážali. Ak to urobíte, potom viete, že aj my máme rakety dlhého doletu. A nemusia dopadnúť len na ukrajinské územie. A potom Macron začal ustupovať v otázke vyslania vojsk a Briti prestali spomínať rakety dlhého doletu. Takže ruská protihrozba bola veľmi silná. Rusi sa ešte pred rokom 2022 sťažovali, že pozemný systém Aegis umiestnený v Poľsku a v Rumunsku má odpaľovacie zariadenie, ktoré môžu odpáliť strely Tomahawk Cruise s jadrovými hlavicami. A teraz Rusi nedôverujú Západu a určite nedôverujú Spojeným štátom. USA povedali Jeľcinovi: Neboj sa, Boris, nerozšírime NATO. A urobili to. Potom povedali Putinovi: Neboj sa, Vladimír, nerozšírime NATO o ďalšie krajiny. A rozšírili. Rusi nám nedôverujú a boja sa, že by sme sa mohli pokúsiť o preventívny vojenský útok. Ani jedna strana nedôveruje tej druhej. A ani spolu nehovoria. Nikto vo Washingtone teraz nechce prevziať zodpovednosť za vyjednávanie o dohode, ktorá Rusom poskytne veľa z toho, čo chcú. Pre Bidena to nie je vhodné kvôli jeho snahe o znovuzvolenie. Možno chcú USA s Rusmi uzavrieť dohodu potajomky? Rusi im to teraz neumožnia, pretože Američania stratili všetku dôveryhodnosť.
▼Niektorí lídri NATO hovoria, že na Ukrajinu budú posielať stíhačky F16 a odpaľovať protilietadlové rakety z vojenských základní v krajinách NATO, ako sú Poľsko a Rumunsko. Rusko uviedlo, že ak sa tak stane, F16-ky a odpaľovacie zariadenia napadne v týchto krajinách. Naozaj o tom krajiny NATO uvažujú?
Alebo sú to skúšobné balóniky. [Celé to vyzerá ako hra na kura (kto prvý ustúpi).] Môže to byť viac teoretické ako reálne, pretože sa domnievam, že vojna už nebude trvať dlho. Ukrajinská armáda je na pokraji síl a nemá dostatok vojakov ani dostatok spoľahlivých jednotiek. Vidím známky rozpadu ukrajinskej armády. Rusi dosahujú veľké územné zisky a ukrajinskej armáde spôsobujú škody. A v určitom okamihu, ešte pred americkými voľbami, sa Washington môže rozhodnúť, že musí pripraviť rokovania, a jediná otázka je: aké, ako, s kým? Bude tam ešte Zelenskyj? Pochybujem. Myslím si, že Washington si už hľadá náhradu. Generál Zalužnyj je pravdepodobným kandidátom. Myslím si, že je to jediný dôveryhodný človek, ktorý by sa mohol s Rusmi dohodnúť. Rusi ho považujú za dôstojného protivníka. Ak chce Ukrajina prežiť, musí uzavrieť dohodu. Ak chce Washington, aby Ukrajina prežila, musí uzavrieť dohodu. Dianie v najbližších týždňoch ukáže, čo sa stane. Na severe prebieha ofenzíva, podľa môjho názoru Rusi chcú dostať ukrajinskú armádu do otvoreného terénu a zničiť ju. Jediná vec, ktorú má Západ a ktorá by mohla zmeniť situáciu, je letectvo. Myslím si však, že ruská protivzdušná obrana je pomerne rozsiahla a schopná. Aj ruské letectvo je celkom dobré, ale skutočným problémom je protivzdušná obrana. Bolo by to nákladné [pokúsiť sa ju prelomiť]. Problémom však je, že ukrajinská armáda je prakticky rozbitá. [Keby sa do vojny od začiatku zapojilo americké letectvo, mohli sme mať iný výsledok], ale potom by sme sa ocitli v tretej svetovej vojne. Nemyslím si, že USA použijú svoje vzdušné sily, ale to riziko tu je. To je jediný spôsob, ktorým by sme mohli ovplyvniť situáciu, keby sme chceli. Ale za veľmi vysokú cenu. [Uvrhnúť Európu do vojny, aby sa dosiahli ciele Západu] vôbec nestojí za to. Táto vojna je hrozný nápad. NATO tam v prvom rade nemalo čo strkať nos. A Rusi tam nemali čo robiť.
▼Ako bude koniec vojny vyzerať? Čo Západ urobí zoči-voči tomu, čo je v podstate porážkou NATO?
Ak sa ukrajinská armáda rozpadne, vláda v Kyjeve bude zvrhnutá. A myslím si, že Washington by sa chcel pokúsiť začať dialóg s Rusmi a že Rusi budú počúvať, pretože pre Rusov je dôležitý širší strategický obraz a možnosť mať alternatívu k Číne. Verím, že Rusi naozaj chcú mať dobré vzťahy so Západom. Putin to viac-menej povedal. Rokovania nebudú ľahké. Na ruskej strane sa do tejto veci vložilo veľa hrdosti. Pre Rusov bude veľmi ťažké uzatvárať dohody, keď nemusia. Putin musí byť opatrný. [Keby urobil priveľa ústupkov, jeho armáda by mohla povedať: Po všetkých bojoch sa vzdávaš toho, za čo sme umierali?] A Putin by mal problém. Čo by mohol urobiť? Nechať ukrajinskú vládu, aby sa zmenila na vládu mieru. Potom s nimi podpíše dohodu, vezme si územia, ktoré chce, oni budú súhlasiť, že už žiadne NATO, a odíde. [Jeho armáda by proti tomu nič nenamietala], pretože by si ponechali zabraté územia. Na druhej strane, ak by nová vláda Ukrajiny povedala: Chceli by sme lepšiu dohodu, nemyslím si, že by to Putin mohol prijať. On sa držal Minských dohôd a povedal: Merkelová a ďalší nás podviedli – čo teraz priznali. Ukázalo sa, že sa nás len snažili podviesť. To, čo povedala Merkelová, bolo ako klin do Putinovej hrude. Absolútne brutálne. [V súčasnosti panuje v americkom bezpečnostnom establišmente konsenzus, že Ukrajina prehráva vojnu.] Kľúčoví lídri vydali dostatok vyhlásení – napr. Avril Hainesová, riaditeľka Národnej spravodajskej služby USA (DNI). Médiá sa k tejto vojne stavajú mizerne, stále veria tomu, čo im Ukrajinci povedia. Takže som asi výnimkou. Zistil som, čo je cieľom USA, a nesúhlasím s ním. Pôvodným cieľom USA bolo vybabrať s Rusmi a podľa možnosti dosiahnuť zmenu režimu. A to sa nepodarilo.

Článok skrátil a upravil Miro Ščibrany
OZ račan.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára