Stránky

19. 12. 2013

Keď prezident SR bude mať 42 rokov...

Moja základná dilema pred voľbou prezidenta znie:

Má byť úrad prezidenta SR A) naďalej útulok pre unavených politických hráčov a starých ujov? alebo B) výzva pre mladých energických politikov, s vôľou zmeniť frustrovanú spoločnosť a chorý štát?

Model A) sme si na Slovensku za posledných 20 rokov odskúšali viac krát.
Priniesol nevalné výsledky, záhodno teda skúsiť model B).

Ústava SR priznáva právo vstúpiť do súťaže o úrad prezidenta uchádzačom starším ako 40 rokov. Najbližšie k tejto vekovej hranici má Rado Procházka (42). Róbert Fico vo veku 42 rokov zvládol funkciu premiéra vlády SR, prečo by teda muž rovnakého veku a porovnateľných schopností nemal zvládnuť úrad prezidenta SR? Najmä ak má prvotriedne vzdelanie a za aj pred sebou úspešnú kariéru, venuje sa ochrane ľudských práv a občianskych slobôd, jeho doménou je ústavné a európske právo, píše odborné knihy a prednáša na univerzite, má skúsenosť vo vysokej politike a odvahu predstúpiť pred voličov ako občiansky kandidát, víziu silnej spoločnosti a jednoduchého štátu a odhodlanie ponúknuť jej presadenie. Navyše nie je nikomu nič dlžný a v úrade môže konať nezávisle a slobodne (kto vie iné, nech sa podelí).

Cesta Rada Procházku do prezidentského úradu mi popravde imponuje. Jej metaposolstvo je, že najdôležitejšou značkou pre politika má byť jeho meno, osobnosť a viera vo vlastné schopnosti, a že vek nie je dôvod, pre ktorý by sa človek mal pokorne postaviť do radu za všetkých starších a čakať, kým na neho príde rad. V politickej súťaži by vek nemal hrať rolu kľúčovej výhody ani nevýhody, rozhodujúce by mali byť schopnosti, charakter, hodnoty, ciele a výsledky. 

Odvaha Rada Procházku uchádzať sa vo veku 42 rokov o najvyšší úrad v štáte bez podpory politickej strany je signál pre všetkých schopných mladých ľudí rovnocenne vstúpiť do súťaže o posty poslancov, starostov, primátorov, ministrov...

Ak toto posolstvo pochopia aj voliči, zmena v štáte môže nastať omnoho skôr než si vo svojej frustrácii a únave z politiky myslíme.












13 komentárov:

  1. Miro, podla mna prvotriedne vzdelanie nepostačuje. Napokon, dosluhujúci prezident bol dokonca vš učitelom. Prezident musi mat hlavne pochopenie pre jednoducheho občana. Ved sa uvidi, až Rado bude prezident, kolko listov od občanov skončí v odpadkovom koši. Ja si už iluzie nerobím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dušan, prvotriedne vzdelanie je len jedna z vymenovaných predností Rada Procházku, k pochopeniu jednoduchého občana má blízko to, že sa venuje ochrane ľudských práv a občianskych slobôd. Od ilúzií mám ďaleko aj ja, až život ukáže, ako sa veci majú naozaj.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uvidí sa, snáď, aj keď Rado nebude prezidentom

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jedno viem, že Fica voliť nebudem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nie je potrebné neustále zdôrazňovať len vek a vzdelanie Doc. JUDr. Radoslava Procházku, ale skôr jeho ľudské kvality, ktoré ho odlišujú od iných vážnych kandidátov na prezidenta SR. Dôležité je na nejakých konkrétnych príkladoch zdokumentovať, aké úspechy dosiahol napr. pri presadzovaní svojich vízií v NR SR, ako zástanca základných ľudských práv občanov tohto štátu, ako využil v tomto smere svoje postavenie a možnosti ako predseda ústavnoprávneho výboru NR SR. Je podstatné, aby frustrovaný občan uveril bilboardom umiestneným popri cestách, a teda, že v osobe prezidenta SR bude tentoraz Človek, ktorý si váži a rešpektuje ústavu SR, bude v praxi skutočne presadzovať realizáciu základných ľudských práv občanov a aspoň zmierni znechutenie (averziu) občanov k tomu, čo sa v tomto štáte deje.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný 20.12.2013 2:56:00,

    každý, kto vie a chce zdôrazniť iné kvality Rada Procházku tú možnosť má. Vek som vypichol preto, lebo mnohými ľuďmi je považovaný za nevýhodu, ja v ňom naopak vidím jeho jedinečnú konkurenčnú výhodu a pokúsil som sa aj naznačiť prečo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. http://www.sme.sk/c/7044698/ziakov-na-besedu-s-ficom-aj-nutili.html

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dušan, nič prekvapivé - v DNA SMER-u sú gény KSČS a HZDS.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. preco by Prochazka nemal byt prezident:

    http://zivot.azet.sk/clanok/13350/legitimne-uzernictvo-spolocnosti-ktore-poskytuju-uvery-si-robia-co-chcu.html

    citajte v odstavci "prilis male Slovensko"

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ani trochu mi neimponuje mlady ambiciozny pravnik odchovany na hrudi KDH, ktory nechal takmer rok pred konanim prezidentskych volieb oblepit cele Slovensko plagatmi presviedcajucimi volicov o tom, aky bude z neho extra prezident. Za cloveka by mali hovorit ciny namiesto plagatov.
    Rovnako ma nedokaze zaujat ani ktorykolvek iny pravnik kandidujuci za prezidenta. A je ich pred nadchadzajucimi prezidentskymi volbami na zozname u sudruha Zincicu prihlasenych tolko, ze by sa mohlo zdat, ze na Slovensku je pravnikom kazdy druhy vysokoskolsky vzdelany clovek. Uz moj dedo hovoril, ze pravnik pravnikovi oko nevykole. Sudiac podla kazdodennej reality mu musim dat za pravdu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Co urobil doteraz pre nas obcanov ??Co urobil pre nasu krajinu??

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Kotleba bude mať o 5 rokov 41 rokov a vystrieda Fica

    OdpovedaťOdstrániť