Stránky

17. 12. 2013

Chce a podporí hlavné mesto oddychový areál s amfíkom?

Amfiteáter v Knižkovej doline nad kúpaliskom Zbojnička, v blízkosti centra mestskej časti a zároveň v úzkom kontakte s lesoparkom Malých Karpát, je už mnohé roky neodmysliteľnou súčasťou hodov, vinobraní a iných kultúrno-spoločenských podujatí v Rači.

Bývalý starosta Ján Zvonár (2006 - 2010) údajne pripravoval modernizáciu areálu z fondov EÚ, s 5- až 10-percentnou spoluúčasťou mestskej časti. Prípravu modernizácie spomalilo vyhorenie amfiteátra v júli 2010, projekt obnovy areálu bol spracovaný v decembri 2010.

Súčasný starosta Peter Pilinský sa rozhodol projekt z roku 2010 neuskutočniť. Bez diskusie s poslancami a obyvateľmi MČ dal spracovať štúdiu areálu s náplňou viacgeneračného centra pre celoročné voľnočasové aktivity a oddych, s multifunkčnou športovou plochou (v lete pre loptové hry, v zime pre klzisko), s detskými ihriskami, plochou pre fitness aktivity, s lezeckou stenou, v hornej tretine areálu s amfiteátrom pre hudobné a divadelné predstavenia, diskusie, letné kino a s hľadiskom s kapacitou 650 návštevníkov zapusteným do svahu. Štúdia pod hľadiskom takisto do svahu situovala klubovne, rampu prechádzajúcu do schodiska, bufet/reštauráciu a hygienické zázemie. Na zelených strechách objektov klubovní a bufetu navrhla relaxačnú zónu, miesto opaľovania, grilovania a oddychu s výhľadom na dolinu a na Raču. Štúdia rátala s rekonštrukciou verejného osvetlenia a plotu amfiteátra.

Architektonická štúdia je dielom ateliéru VALLO SADOVSKÝ ARCHITECTS a tvorcovia ju verejnosti prezentovali v októbri 2012 v NKD. Asi štyridsiati prítomní obyvatelia Rače prijali koncept voľnočasového centra prevažne pozitívne. Odlišné názory vyjadrovali na jednotlivosti - natočenie amfiteátra, veľkosť a dostatočnosť prekrytia javiska, či má byť pódium trvale zastrešené alebo má mať demontovateľné prekrytie, či areál chrániť pred vandalmi vysokým oplotením alebo vsadiť na otvorenosť priestoru a kamerový systém a i.

Viacerí občania mali námietky voči zámeru MČ otvoriť ďalšiu veľkú investíciu v čase, keď nie je dobudovaný a plne využívaný Nemecký kultúrny dom, keď si MČ Rača berie úver 1,3 mil. € na obnovu škôlok a škôl. Upozornili, že ďalší veľký projekt obmedzí ostatné bežné aj kapitálové výdavky, vyvolá tlak na príjmovú stranu rozpočtu a môže viesť k zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov. Niektorí poukázali na fakt, že premenou priestoru na voľnočasové centrum Rača stratí poslednú veľkú plochu vhodnú pre väčšie kultúrne a spoločenské akcie a zhromaždenia. Zazneli aj obavy z hlučnosti, osobitne ak sa vo viniciach na opačnom svahu doliny v budúcnosti postavia rodinné alebo bytové domy. Skeptické názory občania vyslovili aj k využiteľnosti amfiteátra a jeho potenciálu prinášať mestskej časti príjmy z prenájmov, ktorými autori štúdie zdôvodňovali dimenzovanie hľadiska a nadštandardné vybavenie zázemia amfiteátra.

Ako zdroje financovania projektu starosta uviedol predaj majetku a spoluúčasť magistrátu. Oba zdroje boli prijaté s pochybnosťami. K predpokladanej výške nákladov sa starosta nevyjadril. Až v článku Zničený amfiteáter sa má stať voľnočasovým centrom z 10. októbra 2012 vtedajší hovorca starostu uviedol, že rekonštrukcia by podľa odhadu mala stáť milión eur a že financovanie projektu bude predstavené v ďalšej verejnej diskusii s občanmi. Neskôr starosta odhad nákladov na obnovu areálu zvýšil na 1,5 mil. €, bez záruky, že je to konečná čiastka.

Rezervovaný až skeptický názor obyvateľov Rače na financovanie projektu zdieľali aj poslanci MZ a starostom navrhnutú čiastku 450 tis. € na prvú etapu rekonštrukcie areálu v rozpočte na rok 2013 znížili na 280 tis. €. Starosta a zároveň mestský poslanec Peter Pilinský ani do dnešného dňa nepresvedčil MsZ a magistrát, aby hlavné mesto areál v Knižkovej doline vnímalo ako priestor s celomestskými funkciami a aby jeho rekonštrukciu a prevádzku spolufinancovalo.

Predbežnou bodkou za doterajším vývojom je omnoho skromnejšia a na finančné zdroje menej náročná architektonická štúdia 2013. S vysokou mierou istoty sa dá predvídať, že ak sa areál zrekonštruuje v jej duchu a rozsahu, hlavné mesto bude musieť na celomestský voľnočasový a oddychový areál s amfiteátrom na dlhé roky zabudnúť.


Súvisiace články:











4 komentáre:

  1. Pán starosta s tým "chvátá", holt blížia sa volby, tak aby ešte v lete tliachal o jeho láske k rači z nového pódia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Z diskusie o na fb-skupine Priatelia Rače:

    Miro Ščibrany:
    otázky pre starostu a poslancov MZ Rača: kto, kedy, kde a prečo rozhodol o tom, že 1) amfiteáter sa nebude obnovovať podľa štúdie a projektu z roku 2010, za ktorú MČ zaplatila 14 tis. €?, 2) MČ dá v roku 2012 vypracovať za 11 a pol tis. € štúdiu na celomestské voľnočasové oddychové centrum v hodnote cca 1,5 mil. €? 3) MČ zadá v roku 2013 ďalšej architektonickej kancelárií vypracovanie novej štúdie za takmer 10 tis. €, ktorej zámer, rámec a rozsah sa nápadne podobá štúdii z roku 2010?

    Jan Polakovic:
    Rozhodli podla mňa aj občania ktorí tú štúdiu z roka 2010 vysmiali vrátane mňa. Štúdiu č 2. nechceli podporiť poslanci za čo im silno ''ďakujem'' šak treba šetriť a hlavne na top projekte pre Raču a jej obyvateľov. A z toho vychádza že musela byť spravená ďalšia štúdia aby sa s Amfíkom mohlo niečo spraviť. A akú podobnosť má prvá a tretie štúdia? bo ja nie som zástancom ani poslednej štúdie ale od tej prvej má ďaleko.

    Miro Ščibrany Jan:
    kedy a kde občania vrátane teba vysmiali prvú štúdiu? konalo sa nejaké verejné vysmievanie?

    Jan Polakovic:
    Nie, iba internetové na facebooku

    Miro Ščibrany:
    ... kde a kedy? daj pls link.

    Jan Polakovic:
    Fuu ja neviem to bolo na Račanoch už taký dobrý rok do zadu. To si budete musieť nájsť sám. To ako úplne vážne by ste chceli aby sa v Rači realizovala tá prvá Štúdia? :D

    Miro Ščibrany:
    Jan, darmo by som hľadal, diskusie na Račanoch sú len pre pravých Račanov :D. a čo sa týka tvojej otázky, je príliš úzko položená než aby malo zmysel na ňu odpovedať.

    Jan Polakovic:
    Môžte bližšie opísať podobnosť prvej a tretej štúdie ako ste hovorili že sú nápadne podobné? Keďže mne sa podobné nezdajú. Ste zástancom realizácie Amfiteátra podla prvej štúdie z roku 2010?

    Vlado Slávik:
    Mat akoze verejnu diskusiu na nejakej skupine, kde neni mozne kritizovat terazjsie vedenie, kde niektorych ludi sprosto vyhodili len preto ze sa nepchaju niekomu do zadku, tak to je riadne zvratene ... pritom dane platia vsetci , je to uplne chore

    Michal Drotován:
    Jasné pán Polakovič, treba nechať rozbité cesty, nemá sa kúriť, svietiť, majú chátrať školy a škôlky, ale máme mať amfiteáter za 1,5 milióna eur. Už ma táto téma unavuje - na ten amfiteáter nebolo v realite ani tých cca 300 000 €, čo bolo vyčlenených v roku 2013 a teraz sa má opravovať z rezervného fondu. Ale však môžete naďalej hovoriť o "zlých poslancoch".

    Michal Drotován:
    PS: Presun časti peňazí z amfiteátru na opravu ZŠ Hubeného som navrhol ja - nech občania sami zhodnotia, či to bolo dobré riešenie a rozhodnutie. Pravde je však taká, že hlavný zdroj financovania amfiteátru - tj. predaj pozemkov pod elánom sa neuskutočnil, pretože nikto nemal záujem to kúpiť bez prístupovej cesty - čo je vec, na ktorú sme upozorňovali. Celý ten projekt amfiteátru za 1,5 mil. (mimochodom starosta na začiatku hovoril o 1 mil., keď som povedal, že to bude minimálne 1,5 mil., tak to zmenil na 1,5mil.) bola jedna veľká utópia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Z diskusie o na fb-skupine Priatelia Rače:

    Vlado Slávik:
    Inak, sa mi zda riadne uletene dat do amfiku 1,5 mil €, ak to prejde, bude zaujimave sledovat, ktore firmy a ktori ludia to budu realizovat ...

    Jan Polakovic:
    NKD sa zrekonštruovať mohlo ale super projekt pre Amfík musí byť utopia? Pri tom NKD stálo niečo cez 1,5 mil. a je tam spravená tak hlavná hala a parkovisko

    Miro Ščibrany:
    Jan, podobnosť 1. a 3. štúdie vidím v tom, že obe zachovávajú súčasné rozmiestnenie javiska a hľadiska amfiteátra a areál ponímajú ako otvorený priestor. rozdiel vidím v tom, že 3. štúdia sa čiastočne inšpirovala 2. štúdiou a navrhuje postaviť bufet a klubovňu.

    keby sa realizovala 1. štúdia, nič hrozné by sa nestalo - za jej vypracovanie MČ zaplatila 14 tis. €, a to nepovažujem za čiastku, ktorú možno len tak - bez širšej diskusie s poslancami a verejnosťou - vyhodiť von oknom.

    mne sa zo všetkých štúdií najviac páči druhá - osobitne ma oslovil koncept celoročného voľnočasového priestoru. moju otázku na prezentácii štúdie 3. októbra 2012 v NKD (http://miro-scibrany.racan.sk/.../volnocasove-centrum...) o možnosti vybudovať toto dielo na etapy, v súlade s finančnými možnosťami mestskej časti a hl. mesta, starosta kategoricky odbil vyjadrením v štýle „nedá sa“. na tej prezentácii starosta nevedel odpovedať ani na otázky, koľko bude rekonštrukcia stáť, z akých zdrojov sa bude financovať a či sa dá počítať so spoluúčasťou hl. mesta.

    ak je niekto zodpovedný za to, že poslanci druhú štúdiu pri rokovaní o rozpočte na rok 2013 nepodporili, je to starosta Pilinský.

    Jan Polakovic:
    Nečakal som ani inú odpoveď než to že za to že druhá štúdia nebude môže starosta :D. Keby Vám ide o dobro Rače a nie len o to sa furt stavať proti starostovi tak by ste nehľadali dôvody prečo sa to nedá ale spôsoby na to ako by sa to dalo

    Miro Ščibrany:
    Jan, to myslíš vážne, že by sme mali v Rači premýšľať štýlom „keď Zvonár mohol zrekonštruovať NKD za 1,5 mil. €, prečo by nemohol za rovnaké evri Pilinský zrekonštruovať amfiteáter“?? mne stačí, že tak premýšľa Pilinský. som rád, že väčšina poslancov MZ premýšľa omnoho zodpovednejšie.

    Miro Ščibrany:
    ... predstavu, ako by sa to dalo, som do diskusie ponúkol - etapizovaním a získaním podpory a spoluúčasti hl. mesta. Peter Pilinský ju okamžite odmietol a podľa toho jeho zámer v MZ dopadol. chce za každú cenu konať ako silný starosta, bez ohľadu na to, aké karty drží v rukách.

    Jan Polakovic:
    Pan Ščibrany aj keď zrekonštruoval NKD pán Zvonár za veľké peniaze aj to nie celé jedna vec sa nedá odoprieť a to to že to perfektne slúži občanom a je to nonstop vyťažené. Čo mám ja ako občan z toho že Rača ušetrí? Vláda nonstop šetrí ale čo z toho šetrenia máme my? ešte väčšie nič jak pred tým. Na Amfíku by sa nemalo šetriť už vôbec a kto je za to tak dúfam že ďalšie obdobie nebude poslancom ani nič podobné v Rači. Žijete Vy pán Drotován vlastne v Rači? Ja tu žijem a chcem tu žiť celý život a vychovať tu aj svoje deti a chcem aby Rača nejak aj vyzerala.

    Miro Ščibrany:
    Jan, chápem tvoju frustráciu, no skús pls naznačiť, z čoho by si veľkorysú obnovu amfiteátra financoval? odložil by si obnovu škôl a škôlok?? zobral by si ďalší úver???

    Dušan Veselý:
    Od kedy je zrekonštruovaný NKD non stop vyťaženy? To som asi čítal zle informacie, kde bolo uvedene, že je to stratové?

    Jan Polakovic:
    Neviem informácie že je to stratové som nečítal dajte link len čo viem že je tam akcia skoro každý deň

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Z diskusie o na fb-skupine Priatelia Rače:

    Vlado Slávik:
    Ono ci to je NKD stratove alebo nie je, neni podla mna az take dolezite, kulturu treba dotovat, lebo nadalej ostaneme nekulturne ..... Druha vec je, ze treba hospodarne nakladat s verejnymi prostriedkami a aj sedliackym rozumom sa mi zda dost uletene pouzit na nejaky amfik 1,5 mil € ... dalsia vec, je ze ktory sukromnik by si aj v prosprerujucej firme dovolil takuto investiciu ... Ked sa peniaze rozkotulaju, zacnu sa predavat zelene plochy, ktore v Raci este su, na vystavbu aby sa sanoval rozpocet ... taky pripad je aj byvali "parcik" kde stoji teraz Lidl ...

    Miro Ščibrany:
    Vlado, keby obyvatelia Rače a hl. mesta prijali za svoju víziu Knižkovej doliny ako celmeststkého voľnočasového centra s amfiteátrom a keby hl. mesto príp. BSK vybudovanie aj prevádzku areálu spolufinancovali, potom by sa mi tých 1,5 mil. € zdala byť prijateľná investícia.

    Jan Polakovic:
    ''nejaký amfík'' ? Ste Vy Račan pan Slávik?

    Vlado Slávik:
    Byvam v Raci, jasne ze budem rad ked amfik bude opat fungovat, ale investovat 1,5 mil € sa mi zda poriadne uletene. Tiez sa treba zamysliet odkial by sa zobralo 1,5 mil ...

    Dušan Veselý:
    "hospodarne nakladat s verejnymi prostriedkami" - v Rači neznamy pojem

    Miro Ščibrany:
    Dušan, nesúhlasím celkom - poslanci súčasnej pravicovej koalície sa o hospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami usilujú a zväčša sa im to aj darí.

    Dušan Veselý:
    Miro, nemieril som na poslancov, ale na miestny úrad

    Miro Ščibrany:
    Jan, nebudeš to počuť rád, no presadenie 2. štúdie mal v rukách starosta a zlyhal: 1) podcenil potrebu získať pre ňu podporu poslancov a verejnosti, 2) nemal premyslené zdroje financovania, 3) verejnú diskusiu začal neskoro, keď už bola štúdia hotová a zaplatená a - až na prezentáciu v NKD - ju obmedzil prakticky len na uzavretú, a teda NEVEREJNÚ skupinu Račania, 4) čiastku potrebnú na realizáciu zámeru púšťal do verejného priestoru zdráhavo a stále ju zvyšoval - až na sumu 1,5 mil. €, pričom nepredložil žiadne dôkazy, že to bude čiastka konečná, 5) pri príprave rozpočtu na rok 2013 príliš tlačil na pílu, pričom nemal v rukách žiadne reálne argumenty. Na dôvažok sa starosta pokúsil o kšeftovanie s hlasmi: http://miro-scibrany.racan.sk/.../starosta-na-kdh-kdh-na...

    Jan Polakovic:
    To je síce pekné ale jak som povedal ak by Vám aj poslancom išlo o Raču tak sa nebudete snažiť dokázať starostovi že to nemá pripravené a pre ktoré všetky dôvody to nieje realizovateľné ale budete sa snažiť hľadať spôsoby ako to spraviť a robiť všetko preto

    Miro Ščibrany:
    Jan, ako som napísal vyššie, pokúsil som sa o to priamo na verejnej prezentácii štúdie v NKD aj v článku na račan.sk, no môj hlas starosta odignoroval. a debaty v skupine Račania som sa zúčastniť zo známych dôvodov nemohol.

    OdpovedaťOdstrániť