Stránky

12. 3. 2014

Rado Procházka: Koľkí voliči chcú, aby štát ovládla jedna biznis-politická partia?

Odpovede kandidáta na prezidenta Rada Procházku v on-line diskusii s občanmi na aktualne.sk.

... malí a strední podnikatelia

Výrazne prispievajú k tomu, že Slovensko ešte stále drží hlavu nad vodou. Od štátu si namiesto polien pod nohy zaslúžia pozornosť a vďaku. Štát od nich pýta čoraz viac, a čoraz menej im na oplátku dáva. ... ochrana ľudí pred byrokratickou šikanou je jednou z mojich priorít. ... štátne orgány ... sú na poskytovanie poctivej a kompetentnej služby ľuďom, ktorí ten štát živia.

... Ficove zmeny v justícii

Je príznačné, že zmeny, ktoré s takou pompou Smer po šiestich rokoch vládnutia ohlasuje, už mal niekoľkokrát možnosť schváliť a vždy ich odmietol. Dlhé roky Smer sabotoval akékoľvek úsilie o nápravu pomerov v súdnej moci a spamätal sa, aspoň navonok, dva mesiace pred voľbami, v ktorých kandiduje jeho predseda.

... reforma samosprávy

Ak má mať druhý stupeň územnej samosprávy zmysel, musí byť krajov viac a musia zodpovedať prirodzeným regiónom. ... Hlavným problémom ... je ale nadproporčne vysoký počet samosprávnych funkcionárov, ktorých máme na jedného občana niekoľkonásobne viac ako napríklad v porovnateľnom Dánsku.

... EÚ a suverenita SR

Naše členstvo v EÚ by pre nás nemalo byť bremenom, ale práve príležitosťou nechať silnejšie zaznieť náš vlastný hlas. Aby to malo zmysel, musí ten hlas zostať naším vlastným. ... Zároveň by sa EÚ nemala príliš rozpínať v oblastiach, v ktorých je užitočnejšou pestrosť a rozmanitosť. ... V skratke, silnejšia Európa vo vzťahu k okolitému svetu, ale slobodnejšie členské štáty v otázkach, ktoré tvoria podstatu ich identity.

... radikálne zníženie počtu poslancov v NR

Ak má zostať tento volebný systém, tak 150 poslancov je naozaj zbytočný luxus, pretože sa hlasuje v blokoch a osobitne v dnešných dňoch by možno stačil palec jednej pani poslankyne, ktorý by to odhlasoval za všetkých rovnako. ... Ak by sme ale našli odvahu uvažovať o inom volebnom systéme, práve 150-ka by mohla ľuďom v regiónoch dať priamejšie zastúpenie.

... manifest ALFA

Nevzdal (som sa ho), práve naopak. Mnohé z toho sa podarí rýchlejšie a jednoduchšie presadiť práve z úradu hlavy štátu. ... Čo sa Alfy týka, tak je v pokročilom štádiu prípravy, tesne pred dokončením, program pre školstvo a veľa z našich priorít sa objavilo aj v návrhu tieňového rozpočtu.

... priama demokracia

Najmä samosprávne referendá, čiže v obciach a krajoch, by sa mohli a mali využívať častejšie. Na celoštátnej úrovni by sme mali začať uvažovať o sfunkčnení referenda tak, aby to neboli len predražené prieskumy verejnej mienky. Mne veľmi záleží na tom, aby občiansky hlas nebolo počuť len v deň volieb, ale aj medzi nimi. Politici potrebujú spätnú väzbu a táto krajina nepatrí im, ale občanom.

... silný prezident

Dopredu a veľmi otvorene ľuďom hovorím, že chcem v úrade aktívne využívať všetky nástroje, ktoré má prezident k dispozícii na to, aby zo Slovenskom pohol dopredu. Nebudem trčať v kúte a prizerať sa tomu, ako si jedna strana privlastňuje celú krajinu. Bežných ľudí sa tam hore už nemá kto zastať. A podľa mňa by tým ochrancom mal byť práve človek, ktorý v celoštátnych priamych voľbách od ľudí získa najvyššiu dôveru.

... prezidentská kampaň

Celá moja kampaň je vlastne tak trochu start-up ... máme veľmi obmedzené zdroje a žijeme hlavne z podpory a nadšenia našich priaznivcov a dobrovoľníkov. ... Sloboda a absencia záväzkov voči nejakým sponzorom je pre mňa dôležitejšia ako akýkoľvek politický úspech, lebo úspech za cudzie peniaze je len zdanlivý, čoho je pán predseda Smeru ideálnou ukážkou: musí dnes vo funkcii slúžiť ľuďom, ale tých ľudí je pár desiatok a sú to tí najbohatší.

... televízne debaty prezidentských kandidátov

Efekt tých debát trochu preceňujeme, na rozdiel od ČR, kde ľudia naozaj dostali možnosť spoznať hlavných kandidátov, u nás bude tých debát veľmi málo a nebude v nich priestor na skutočnú polemiku a výmenu názorov. Takto to napokon vyhovuje najmä ľuďom, ktorí do funkcie neponúkajú program, ale úsmev z bilbordu.

.... čím chcete motivovať voličov, ktorí sa nechystajú voliť?

Ponukou nádeje na to, že na Slovensku raz môže panovať spravodlivosť, poriadok a rovnováha. Rozhodnutia, ktoré sa budú v štáte prijímať v najbližších rokoch ovplyvnia najviac práve životy mladých ľudí. Ak oni neprídu voliť, rozhodnú za nich o svete, v ktorom budú žiť, iní.

... tzv. smerácka stabilita

Koľko je voličov, ktorí pred rovnováhou uprednostňujú ovládnutie celého štátu jednou biznis-politickou partiou sa ukáže až v marci. ... Rád by som prispel k tomu, aby ... ľudia mohli znovu veriť, že verejná služba je naozaj služba a nie nástroj osobného prospechu. Slováci sú dosť zrelý národ na to, aby sa v kritickej chvíli vedel spamätať a uvedomil si, že z takzvanej smeráckej stability majú osoh len tí vyvolení.

(krátený prepis on-line diskusie)
aktualne.sk, 21. február 2014





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára