Stránky

12. 4. 2021

KONŠPIRÁCIE. Prezidentka o sebe. A krištáľová guľa o nej.

Ako prezidentku podáva verejnosti Zuzana Čaputová?
Ako obe vidí konšpiračná optika?

Sotva vládna kríza vychladla, prezidentský palác zachytil sklamanie verejnosti. A kritiku počínania hlavy štátu. Verejný imidž prezidentky zmatnel. A vznikla potreba vrátiť mu pôvodný lesk.
AKO? PR rozhovorom. KDE? V stredo-pravicovom denníku SME finančnej skupiny PENTA (veď kto číta progresívne N-ko filantropov z ESET-u? a uverí súdny čitateľ straníckym novinám?). KTO? Šéfredaktorka Beata Balogová. Držiteľka Európskej novinárskej ceny z roku 2020 v kategórii Názory.
Beata Balogová zadanie splnila. Na Á-čko. Kládla otázky, aké nedajú ani poradcovia prezidentky. Štýl PRAVDA / RUDÉ PRÁVO. Už z otázok je jasné, že čitateľ má uveriť progresívnej pravde. Bárs bez nutnosti čítať odpovede Zuzany Čaputovej. Beata Balogová zaistila ŠTVRTINU rozhovoru. Keď sa žiadala „špinavá práca“, vykonala ju v otázke. A Zuzane Čaputovej umožnila na zvyšku plátna kolorovať obraz problémového premiéra a vzornej prezidentky. Takej, čo má nadhľad. Je láskavá. Nestranná. Nadstranícka. A rozvážna.



Aký obraz prezidentky v čase krízy namaľovala pre verejnosť
Zuzana Čaputová?
Odchody ministrov na vrchole krízy boli smutné. Igor Matovič vyvolával emócie. Necíti k nemu zášť. Kým spolu komunikovali, tak otvorene a korektne. Prebudovanie jeho osobnosti neočakáva. Predčasné voľby v nej vyvolávali skôr obavu ako predstavu riešenia krízy. Vystúpenie k celoplošnému testovaniu na konci októbra pokladá aj dnes za správne. Premiéra vyzvala na demisiu, keď (1) koaliční partneri podmienili svoje zotrvanie vo vláde odchodom premiéra, (2) prijala už šiestu demisiu ministra a (3) prestal fungovať parlament. Pre výzvu sa rozhodla podľa najlepšieho vedomia a svedomia. S progresívcami nie je v kontakte. A neporušuje nestrannosť. Tak to je, či jej to ľudia veria, či nie. Vládna kríza skončila. Koalícia si uvedomuje riziká a je odhodlaná sa im vyhnúť. Tomu treba dať šancu. Svoj verejný imidž prezidentka vníma ako pestrý. S kritikou a sklamaním z nej, ale aj s uznaním za vecnosť a upokojovanie situácie.


Ako krízu vidí konšpiračná optika
krištáľovej gule?
Rozhovor o Zuzane Čaputovej prezradil, že
(1) v neprehľadnej politickej situácii odkrýva bok; tŕň z päty nevytrhli ani poradcovia,
(2) zdráhavo priznáva a neobratne zmizíkuje svoje politické chyby,
(3) ako hlavného politického rivala vidí Igora Matoviča.
Igor Matovič je dlhodobo podceňovanou figúrou politickej šachovnice. Nepovšimnutá zostáva jeho politická invencia a obratnosť. A kamikadze-schopnosť v potýčkach odhaľovať charakter. Vlastný, aj politických spolupútnikov. Svoje o tom vedia Radoslav Procházka. Béla Bugár. Andrej Kiska. Veronika Remišová. Alojz Hlina. Róbert Kaliňák. Róbert Fico. A dnes už aj Richard Sulík. Mária Kolíková. A Zuzana Čaputová.
Zuzana Čaputová sa prebudila zo sna. Sna o vstupe progresívcov do parlamentu bočnými dverami predčasných volieb. O tom, že v roku 2024 sa stane šéfkou parlamentnej strany PS. Že do ďalších volieb pôjde ako jej volebná líderka. A že úrad prezidentky zamení za kreslo premiérky. Kreslo, na ktoré cielili investori jej kampane 2018 – 2019. A nebyť toho, že motyka prezidentskej kandidatúry nečakane vystrelila, nemusela sa dnes jedovať s Igorom Matovičom.


Ak sa sen Zuzany Čaputovej nemá obrátiť na prach márnosti, musí zahladiť chyby z vládnej krízy. Vrátiť svojmu imidžu auru nestrannosti. A lesk ľudskej a štátnickej dokonalosti. Auru a lesk, aké jej sudičky-médiá dali pri vstupe do politiky. A ktoré musí získať späť.
Inak po skončení mandátu zakúsi osud Andreja Kisku.
Pád z osemtisícovky moci.
Rovno na dno.

Miro Ščibrany
OZ račan.sk







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára