Stránky

23. 1. 2024

RAČA 2024. Progresívne manévre starostu Drotována.

V piatok napoludnie starosta Michal Drotován uverejnil na svojej starostovskej fb-stránke status tohto znenia:


„O pár mesiacov nás čakajú prezidentské voľby – tohto pána by sme radi pozvali na otvorenie našej novej škôlky – tak, ak s tým súhlasíte, podporte ho. PS: Pána, čo má požičané auto od sestry, neplánujeme volať.“
 
Poznámkou v post scripte starosta poctil Petra Pellegriniho, ktorý je pre Ivana Korčoka
najväčším balvanom na ceste k následníctvu po Zuzane Čaputovej.
 
Popravde, status starostu s presahom do najvyššej politiky je pre mňa
veľkým prekvapením. A nečakaným a nemilým osobným sklamaním.
 
Michal Drotován sa uchádzal o post starostu ako nezávislý kandidát. V kampani vystupoval tak, aby nikto jeho nezávislosť na politických stranách a ideológiách nemohol spochybniť. Vytvoril tým jasné očakávania voličov a tie mu pomohli obhájiť úrad.
 
A ako sa prejavuje dnes?
 
Ako horlivý aktivista, čo otvorene kortešuje za liberálno-progresívneho kandidáta Ivana Korčoka. Bývalého kariérneho diplomata, v ostatných rokoch politika, ktorý tak ako Zuzana Čaputová, Richard Sulík a Michal Šimečka podporuje pro-atlantickú politiku založenú na vazalskej ústretovosti voči záujmom USA a na ľahostajnosti k záujmom Slovenska. Politiku, ktorá Slovensko a Európu zaťahuje do vojny s Ruskom.
 
A aby toho nebolo málo, posmešnou poznámkou uráža Petra Pellegriniho a všetkých občanov, ktorí ho budú voliť – viď blog Michala Drotována s progresívnym naratívom Sledujeme budovanie mafiánskeho štátu v priamom prenose.
 
Starosta Drotován – ako občan a bloger – nepochybne
má právo vyjadrovať sa, k čomu, kedy a ako chce.
 
Na druhej strane, ako starosta aj Račanov, čo ho nevolili a vidia svet inou než jeho antikomunistickou a antificovskou optikou, na takú voľnosť mandát nedostal.
 
Michal Drotován – starosta mestskej časti Bratislava-Rača svojím statusom rozdeľuje obyvateľov mestskej časti na dva nezmieriteľné tábory a prilieva olej do ohňa politického napätia a nepriateľstva.
 
Pritom starosta je v obci čosi ako premiér a prezident v jednej osobe. A jeho úlohou je občanov obce spájať. Nie rozdeľovať vlastnými politickými preferenciami, osobnými záujmami a klanovými kortešačkami. A už vôbec nemá čo na takéto účely vynakladať verejné zdroje a z obyvateľov mestskej časti robiť rukojemníkov svojich budúcich mimoračianskych politických záujmov.
 
Michal Drotován sa pre mňa v rokoch 2023-2024
stáva tieňom Michala Drotována 2012-2022.
 
Škoda.
Miro Ščibrany
OZ račan.sk
 

 
DODATOK
 
V polemike na Facebooku mi starosta položil viaceré otázky.
Tu sú najpodstatnejšie z nich a moje odpovede:
 
(1) V čom ide o zneužívanie, keď v statuse píšem, že ak sa pán Korčok
stane prezidentom, chceli by sme ho pozvať na otvorenie škôlky?
Zneužívanie vidím v tom, že do statusu si vložil priamu výzvu
voliť pána Korčoka a „skryté“ zneváženie jeho protikanditáta.
Navyše, pod statusom si uviedol, že
prezidenta Pellegriniho nezavoláš.
 
(2) V čom spočíva korupcia, ak podporím jedného z dvoch relevantných
kandidátov na prezidenta? Akým spôsobom krivím súťaž o prezidenta?
Korupčnosť statusu vidím v tom, že kandidáta Korčoka otvorene podporuješ, kým druhého kandidáta zhadzuješ. Tým status nadobúda povahu kampaňovania v prospech jedného z kandidátov. V prostredí 25-tisícovej mestskej časti to kriví férovosť súťaže o úrad prezidenta a vzbudzuje podozrenie, že hráš o nejaký politický benefit pre svoju budúcu kariéru.
 
(3) V čom spočíva nezávislosť starostu – že sa
nemôže vyjadrovať k celoštátnej politike?
Odpoveď je v článku.


14 komentárov:

  1. V prvom rade ďakujem Miro za zverejnenie môjho príspevku a jeho šírenie - možno nechtiac, ale malou čiastkou možno pomôžeš k pár hlasom pre pána Korčoka. Vo voľbách nejde nikdy o presviedčanie presvedčených ale o presvedčenie nerozhodnutých. Takže ďakujem. Pár ľudí sa možno zamyslí a príde voliť. Keď dajú na môj názor, tak si to samozrejme budem ceniť.

    V druhom rade samozrejme, plne stojím za európskym a severoatlantickým smerovaním Slovenska - to jediné je zárukou toho, že Slovensko bude naďalej existovať ako demokratický štát. Ak by sme neboli v EÚ a NATO, tak by sme boli už dávno na ceste podobnej ako je Moldavsko či Bielorusko - obe krajiny som navštívil, odporúčam aj tebe, aby si videl, aká je alternatíva. Geopolitika je daná v Európe už stáročia - buď si smerom na západ alebo smerom na východ - ktokoľvek si myslí, že po stáročiach zrazu vytvorí nejakú "strednú cestu", tak dostatočne neštudoval históriu či geografiu. A myslieť si, že naša generácia je nejaká zásadne inšia ako predošlé generácie je dosť sebavedomé tvrdenie. Alebo, že Rusko po viac ako tisíc rokoch zmení svoju filozofiu, ktorá je plne nadviazaná na schizmu v roku 1054, je tiež dosť sebavedomé tvrdiť. Nie, Ruská spoločnosť nikdy nezažila demokraciu, ani demokratický prechod moci - vladár tam vždy buď zomrel v úrade, zabili ho alebo odstavili od moci.

    Nejde o ľahostajnosť voči záujmom Slovenska ale naopak nevyhnutnosťou ďalej existencie demokratického Slovenska. Za tým si stojím a ak Slovensko zmení svoje civilizačné ukotvenie, mladá generáciu bude odchádzať a už sa nevrátia - my tu zostarneme a zosmutnieme bez nich. O rôznych alternatívach smerom k mostom medzi východom a západom hovoril naposledy Vladimír Clementis, ako dopadol asi vieš. A predpokladám, že si pamätáš aj rok 1968 a "bratskú pomoc".

    Stále existuje na Slovensku sloboda prejavu a teda a ja, ako politik, občan mám právo vyjadriť svoj názor, aj keď medzi riadkami ma chceš o túto možnosť pripraviť. Podľa tvojej úvahy by som sa nemohol vyjadrovať prakticky k ničomu.
    Dosť ma to udivuje, pretože podobné reči som v minulosti počúval, keď som chcel byť alternatívou voči predošlému vedeniu - že "rozdeľujem Raču" atď. Každý osobne môže posúdiť po 5 rokoch moju prácu - toho, koho som nepresvedčil po viac ako 13 rokoch v komunálnej politike nepresvedčím už nikdy. Je to úplne v poriadku. Každý, kto pôsobí v politike má aj ľudí, čo sa tešia na deň, keď v nej skončí. To je úplne prirodzené.

    Môj status nerozdeľuje Raču na dva tábory - ten menší tábor, čo zastáva tvoj naratív - by ho zastával bez ohľadu na môj príspevok. Tvoj názor "na vec" tiež prezentuješ od začiatku ruského útoku na Ukrajinu. Rovnako podobný tábor vznikol (a často sa prekrýva) bol proti očkovaniu, rúškam atď. Ja som ho nevytvoril, vytvoril sa sám.

    Starosta nie je žiaden premiér a prezident v jednej osobe - je to komunálny politik, čo manažuje obec - má plné právo sa vyjadriť k čomukoľvek. Ja sa jednoznačne staviam za euroatlantické a demokratické smerovanie - ak by nebolo, ja by som starostom tiež nebol - ako isto vieš, bol by som jeden z prvých, ktorých by vymenili. Nemá záujem byť predstaviteľom obce, ako boli jej reprezentanti v rokoch 1939-1989 - servilní služobníci totalitnej moci.

    Ak s tým máš problém, rešpektujem to, nič však na mojom názor nevidím dôvod meniť.

    Neviem o akom politickom kapitále (načo by mi bol?) hovoríš, ale pri súčasnom marazme skôr vidím svoje ďalšie pôsobenie úplne mimo politiky. Tvoj príspevok ma v tom len utvrdzuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. PS: Ešte dopĺňam - vo všetkej úcte, ľudia ma (ale aj náš tím a väčšinu poslancov - nezabúdaj, že 10 z 15 poslancov sú kandidáti za politické strany) v roku 2022 znovuzvolili pre prácu nášho tímu v Rači a vybrali si medzi 4 kandidátmi, ktorí boli na výber. Ako nezávislý pôsobil aj jeden protikandidát, nemám však pocit, že by jeho alebo moja kandidatúra ako NEKA nejako zásadne ovplyvnila voľby. Ak by to tam bol, tak - celkom logicky - by pomer hlasov bol trochu iný.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. PS2: Aby ma nikto nechytal za slová, tak od roku 1054 ešte neplynulo tisíc rokov ale 970. Pre upresnenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. PS3: Nemám zásadnejší problém, ak Slovensko je súčasťou klubu, kde sú:
    ALBÁNSKO (2009)
    BELGICKO (1949)
    BULHARSKO (2004)
    CHORVÁTSKO (2009)
    ČESKO (1999)
    ČIERNA HORA (2017)
    DÁNSKO (1949)
    ESTÓNSKO (2004)
    FÍNSKO (2023)
    FRANCÚZSKO (1949)
    GRÉCKO (1952)
    HOLANDSKO (1949)
    ISLAND (1949)
    KANADA (1949)
    LITVA (2004)
    LOTYŠSKO (2004)
    LUXEMBURSKO (1949)
    MAĎARSKO (1999)
    NEMECKO (1955)
    NÓRSKO (1949)
    POĽSKO (1999)
    PORTUGALSKO (1949)
    RUMUNSKO (2004)
    SEVERNÉ MACEDÓNSKO (2020)
    SLOVENSKO (2004)
    SLOVINSKO (2004)
    SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO (1949)
    SPOJENÉ ŠTÁTY (1949)
    ŠPANIELSKO (1982)
    TALIANSKO (1949)
    TURECKO (1952)


    Ak si myslíš, že všetky tieto štáty a ich predstavitelia sa mýlia a Rusko s Bieloruskom majú pravdu, tak OK, názor ti neberiem, ja však viac dôverujem predstaviteľom všetkých týchto štátov ako Lukašenkovi a Putinovi.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pán Drotován, na jesen 2018, pred komunalnymi voľbami, ktoré ste vtedy vyhrali aj vďaka občanom z Krasňan, sme sa stretávali. Konkretne si spomínam, že vam pri gulašovici pri garažach niekto od nás položil otazku. Či máte vy niečo spoločné s Progresívnym Slovenskom. Vtedy ste odpovedali, že nie. Aká je teraz vaša aktuálna odpoved na takú istú otázku?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak môže byť sympatizant. Keď vyhrá prezidentské voľby Pele, tak on sa ani nebude tváriť, že je nestranný. Zrazu to nebude problém. Pri súčasnej prezidentke to bola kauza a očierňovanie. Používajte prosím rovnaký meter, predtým ako niekoho začnete kritizovať.

      Odstrániť
    2. Dobrý deň pán Veselý,

      odpoveď je totožná ako v roku 2018, aj keď v roku 2023 v Rači PS volilo 32,12% obyvateľov, ja som k nim nepatril. Takže nie, nemám nič spoločné so stranou PS a dokonca som ju nikdy ani nevolil. To vám určite vedia potvrdiť aj členovia tej strany.

      Na druhej strane v Rači sa mi dobre spolupracuje nielen s našou koalíciou na poslancov (Spolu-KDH-DS-ZA ľudí) ale aj s klubom TB-SaS-PS. Ide spolu o 10 poslankyň a poslancov. Komunálna politika však nie je o straníckych tričkách. Vlastne ani neviem, či niekto z poslaneckého zboru je člen PS.

      S pozdravom

      Drotován

      Odstrániť
    3. Pán Anonymný,

      nie, nie som ani sympatizant ani volič PS - samozrejme nálepku "progresívec" sa mi snaží už dlhé roky dať kde-kto. Má to byť ako nadávka. Aký jej jej hlbší zmysle úprimne netuším. Samotné slovo progresívny je stáročia brané skôr pozitívne, jeho opozitom je regresívny. To je práve bizarnosť toho celého.

      Odstrániť
    4. Opakom slova progresívny určite nie je regresívny. Ale degresívny: https://slovnik.aktuality.sk/slovnik-cudzich-slov/?q=degres%C3%ADvny A to, že sa niečo či niekto maluje sam seba, že je progresívny, ešte neznamena, že je dobrý a pokrokový. To sme tu už mali, všelijakých ulepených zväzáčikov a komunistov.

      Odstrániť
    5. Našiel som to podľa tohto isté slovníka, kde je uvedené, že opak regresívny je progresívny:
      https://slovnik.aktuality.sk/synonyma/?q=regresívny
      Ale nehádam sa.
      V každom prípade pre Mira je slovo progresívny čistá nadávka.
      A určite - súhlasím s Vami - práve preto som vždy preferoval evolučný vývoj spoločnosti pred revolučným.

      Odstrániť
  6. Pán Drotován, držte sa, máte našu podporu. Je zaujímavé, že Vaša práca je oceňovaná keď nevyjadríte svoje preferencie, akonáhle ich vyjadríte idú Vám po krku. Neviem o tom, že by si politici z opačného politického spektra brali servítky pred ústa typu: "americká k..." . To už týmto pokrytcom nevadí, vtedy nepísali kritické články, že je to za hranou. K téme USA-Rusko. Neviem o tom, že by USA mali susedské vojenské konflikty ohľadom územia v20-21 storočí, ale Rusko ich má nespočetne veľa (Fínsko, Afganistan, Gruzínsko, Čečensko, Ukraina, Poľsko) - v podstate neexistuje sused Ruska, ktorý by nemal s nimi problém. Toto je pre mňa kľúčový rozdiel ako aj to, že pri západných zmluvách máme možnosť niečo nepodpísať. V prípade Ruska by sme túto voľbu nikdy nemali viď aktuálne Ukraina. To naše socialistické krásne spomínanie ako nás pekne okupovali v 1968 ani radšej nespomínam. Ten, kto si nepamätá svoju históriu je nútený si ju zopakovať, ale nemám záujem kvôli takejto bande neokomunistov si nechať dokatovať Slovensko. Chápem ak niekto uvažuje ľavicovo alebo pravicovo a rešpektujem to, ale v prípade vojenského konfliktu nie je o čom uvažovať. Keď raz bude svetovým policajtom Čína, tak budete ešte spomínať na USA, ako to bolo ešte v pohode. Ak robíte svetového policajta, nikdy neuspokojíte každého...skúste sa zahrať na sudcu a uvidíte, koľko nepriateľov si porobíte aj keď nechcete. Očierňovať USA, pritom pri svetových vojnách v podstate Európu zachránili už nikomu nevadí a pomocou dodávok zbraní, materiálu a stavbou továrni v Rusku pomohlo vyhrať Červenej armáde a viete ako sa odvďačilo SSSR? Nijak, poprelo akúkoľvek pomoc USA aby nemuseli platiť za materiál, ktorý im zostal po vojne. Nikto netvrdí, že zahraničná politika USA je niečo ideálne, ale byť v područí východného impéria sme si už vyskúšali a nedopadli sme najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pan Drotovan, nevzdavajte to, lebo ked vsetci slusni ludia odidu z politiky, tak to bude este horsie.. Autor clanku tu predklada kopec nezmyslov a predklada nam svoje pojmy a dojmy ako nejaku pravdu?? (vazalskej ústretovosti voči záujmom USA a na ľahostajnosti k záujmom Slovenska. Politiku, ktorá Slovensko a Európu zaťahuje do vojny s Ruskom.) To, ze ste starosta Vam urcite neberie pravo vyjadrit svoj nazor a ani menit svoj nazor, aj ked tu pisu, ze Vam taku volnost nedali (?!). Ale tak je to typicke pre generaciu pro-komunistickych a pro-ficovskych, je to priam konflikt medzi-generacny..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak niekto dobrovoľne odíde z politiky, tak to neznamená, že sa vzdáva - znamená to len, že sa chce venovať inej práci a činnosti. Politika je rovnaké zamestnanie ako každé iné. A práca starostu je tiež práca ako každá iná - v mnohom náročná (náročnejšiu prácu som zatiaľ nerobil) ale nie je to žiadne terno. Mne sa celkovo viac páči koncept city manažmentu ako "komunálnej politiky". V našom systéme ale ak chcete byť hlavným manažérom obce, tak musíte byť jednoducho aj politikom.

      Odstrániť
  8. Ináč, práve čítam, že:
    "Naopak, spolu 21,7 percenta opýtaných si myslí, že situácia sa zlepšuje, pričom len podľa 2,5 percenta sa veľmi zlepšuje a 19,2 percenta si myslí, že sa skôr zlepšuje. Mierne nadpriemerne ide o starších ľudí nad 66 rokov, s najnižším vzdelaním a ľudí z Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja.
    Výrazne nadpriemerne takto odpovedali voliči Smeru, Hlasu, SNS a nadpriemerne aj voliči hnutia Republika."

    Úprimne som rád, že skupina voličov týchto strán, ktorí dlhé roky prejavovali nespokojnosť, tak že aspoň oni sú viac spokojní s atmosférou, ekonomikou v štáte - v čom sa však konkrétne zlepšil ich život by som rád vedel konkrétne.
    A v čom sa ich život zlepší, ak - pri súčasnom stave spoločnosti - mladí a úspešní ľudia budú naďalej odchádzať preč. Lebo už v tej riekanke sa hovorí, že "čo malo nohy zutekalo".

    Uvidíme, ako budú spokojní títo ľudia v takom roku 2040, keď napríklad už nebude mať kto robiť na ich dôchodky.

    OdpovedaťOdstrániť