Stránky

22. 7. 2013

Developer pripravil účet bez hostinského

Developer mení v urbanistickej štúdii funkčné využitie a likviduje vinice aj na pozemkoch, ktoré nevlastní - bez oslovenia majiteľov.

Vo štvrtok 18. júla sa od 15. hodiny v zasadačke Obecného domu na Alstrovej 249 verejne prerokovávala Urbanistická štúdia (UŠ) Rača - Ohňavy, ktorá navrhuje likvidáciu viníc a výstavbu sídliska pre 4 000 obyvateľov. Michal Drotován uverejnil námietky proti UŠ v článku Uletený developerský projekt Ohňavy.

Prerokovávanie UŠ prinieslo niekoľko zaujímavých momentov.

1) Navzdory horúčave, dovolenkám a skorému začiatku pre zamestnaných prišlo na prerokovanie niekoľko desiatok obyvateľov a tiež niekoľko poslancov MZ MČ Rača. Poslanec MZ Miloslav Jošt vytkol nevhodné načasovanie, zástupcovia developera popreli, že za ním je snaha obísť verejnosť.

2) Zadávateľ aj spracovateľ UŠ zdôrazňovali, že zónu Ohňavy obklopuje jestvujúca (Krasňany, Slanec, Daňový úrad, AB Kozmetika, Dopravný podnik) aj pripravovaná zástavba (Pod vinohradom), a len letmo spomenuli, že návrh likviduje bonitné vinice. Zahmlili aj to, že namiesto viníc ponúka bytovky pre takmer taký počet obyvateľov, aký majú Krasňany alebo Východné, a že výrazne zaťažuje dopravnú aj sociálnu infraštruktúru mestskej časti bez toho, aby ponúkol obyvateľom nejakú pridanú hodnotu.

3) Prítomní obyvatelia a poslanci vecnými aj emotívnymi námietkami pranierovali necitlivý a neetický prístup developera k územiu a záujmom obyvateľov: v rozpore so zámerom BSK a hl. mesta chrániť vinice ako významný prírodný a krajinotvorný prvok developer navrhuje ich likvidáciu a zastavanie predimenzovaným sídliskom so zastaraným architektonickým riešením.

4) Zástupca Grunt a. s. pán Marko obhajoval predloženú UŠ právom developera robiť si svoju prácu a nahradzovať vinice a ornú pôdu bytovkami. Právo obyvateľov na kvalitné životné prostredie a na citlivú krajinotvorbu má pre Grunt a. s. zjavne okrajovú hodnotu. O názory obyvateľov sa spoločnosť ako-tak zaujíma len dovtedy, kým ich pri presadzovaní svojich záujmov neobíde alebo „nezlomí“.

5) Ing. Schlosser prezentoval na doterajšie zvyklosti kvalitne spracovanú dopravnú štúdiu. Do dopravného posúdenia mal snahu zahrnúť všetky väčšie projekty v MČ Rača. Napriek tomu neboli zohľadnené viaceré známe projekty (napr. Vin-Vin) a ani zámery developerov v zóne Huštekle resp. mimo katastrálneho územia Rače (Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, ...), ktoré majú a budú mať na dopravnú situáciu na Púchovskej ceste, Žitnej ulici a Račianskej ulici výrazný vplyv.

6) Novinkou je, že Grunt a. s. v UŠ ponechal územnú rezervu pre prístupovú cestu k dávno plánovanému tunelu, ktorý má prepojiť predĺženú Galvaniho ulicu a Račiansku ulicu s Lamačom. Na Račianskej ulici Grunt a. s. navrhuje mimoúrovňovú kruhovú križovatku a pán Marko prejavil záujem spolupracovať s BSK, magistrátom a mestskou časťou Rača pri hľadaní schodného dopravného riešenia a modelu jeho financovania.

7) Pikantériou prerokovávania bolo zistenie, že developer v zóne, kde navrhuje zmenu viníc na sídlisko, nevlastní všetky pozemky. Prítomní vlastníci a bývalý poslanec MZ Ľubomír Krampl sa proti takémuto postupu developera bez ich vedomia dôrazne ohradili. Pán Marko postup Grunt a. s. obhajoval argumentom, že podávať návrhy na zmenu územného plánu v akejkoľvek zóne môže ktokoľvek, bez ohľadu na vlastníctvo pozemkov. Vlastníkov pozemkov nepresvedčil.


UPOZORNENIE:

K prerokovávanej UŠ je možné do 18. augusta zaslať pripomienky na adresu spracovateľa. V snahe záujemcom pripomienkovanie uľahčiť sme na základe článku Michala Drotována pripravili dve verzie vzorových pripomienok:


Obyvatelia MČ Rača, ktorí sa chcú k UŠ vyjadriť, si tieto vzory pripomienok môžu stiahnuť, upraviť podľa vlastnej predstavy, doplniť svojimi údajmi a poslať spracovateľovi UŠ. Kópiu pripomienok odporúčame zaslať aj na adresu Miestneho úradu MČ Rača alebo ich podať v podateľni MÚ.





Súvisiace články:




19 komentárov:

  1. Dobry den, dakujem za informacie z verejneho prerokovavania.
    Dovolim si poziadat o doplnenie chybajucich odkazov na vzorove pripomienky.

    Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, Martin,
    vzory pripomienok budú dostupné v priebehu dopoludnia, po doriešení technického problému so serverom, na ktorý umiestňujeme dokumenty. Vďaka za pochopenie a trpezlivosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pripomienky sú výborne vypracované a článok naozaj pekne napísaný. A tiež si myslím že developer naschvál dal prerokovanie na prázdniny, ja osobne som bol odcestovaný inak by som sa zúčastnil.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Projekt ako taky, podla mna ,nebol dobre odprezentovany. Skor si myslim, ze ani sam developer neveri, ze tam postavi to co si zelal. Jeho pravo mu nemozno upriet, skor stoji za diskusiu preco nase zakony umoznuju prerokovanie takejto studie bez 100% vlastnictva pozemkov. Ale co ma uplne zaraza, je , ze spominate byvaleho poslanca Krampla, za ktoreho poslancovania sa pozemky predavali vopred vybratym ludom na investicnu vystavbu, vratane jeho. Vyznieva to skor komicky, ze ten kto nadobudol ako poslanec pozemky a potom ich predal aj s projektom a teraz tam stoji ohavny dom, ide protestovat proti uzemnej studii. Treochu sa mi zaludok obracia, ako ludia nemaju tvar :-)Ale asi idu volby a SNS nema temy, lebo sa uz pomniky minulz :-)

    Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Peter, keby na verejnom prerokovaní UŠ vystúpil hoci aj sám satanáš a vyslovil by myšlienku, ktorá stojí za zmienku, spomenul by som ju :).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Som toho názoru, že štúdia bola len povinnou jazdou, jeden z bodov, ktoré si Grunt odfajkol na ceste k zmene územného plánu a zastavaní viníc. a preto bol aj zámerne zvolený termín verejnej prezentácie na obdobie prázdnin a dovoleniek. Určite to nebola náhoda. Argumentácia, že to práve teraz tak vyšlo, lebo majú akurát teraz hotovú štúdiu je smiešna až infantilná. Ak tvrdia, že k výstavbe by aj tak, tak skoro neprišlo, čo im bránilo prerokovať štúdiu s verejnosťou v septembri? No len to, že verejnosť ich na tejto developerskej ceste len otravuje ako nepríjemný hmyz a tak urobili všetko pre to, aby účasť obyvateľov čo najviac eliminovali.
    Pán Drotován výborne odprezentoval pripomienky a tak isto aj mnohí ďalší prítomní vrátane pána Ľubomíra Krampla. Za ich osobný postoj v tomto probléme im ďakujem.
    Určite je veľmi dôležité, aby sa občania v tomto spojili a dali veľký pozor na ďalšie kroky developera a miestneho úradu so starostom Rače. Ozaj, prečo tam starosta nebol?

    Petra@ nakoľko veľmi dobre Ľuba Krampla poznám, sú Vaše obvinenia a poznámky na jeho adresu úbohé, klamlivé, manipulatívne a také politické. Však idú voľby a asi niekomu stúpa na otlak.
    A čo mňa zaráža, že nenápadne obhajujete práva developera, ale na názor máte právo. Ja Vám ho neupieram.
    Renata Majerníková z Krasňan

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sudruh antizeleny anonymny Peter. Precitaj si pokec k clanku ,,starosta bral 2.522 eur........,, tam som ti uz odpovedal. Ked mas problem s pamatou navstiv lekara. A tabletky ber stale. Nieze,ked si sa dostal na funkciu tak si zazracne vyzdravel. To musis uz brat nafurt. Ci ma SNS dake temy ja neviem. Ja totiz niesom v ziadnej politickej strane. Avsak s rovnako ekologicky zmyslajucimi obcanmi na Slovensku sa chystame zalozit Pravu Stranu Zelenych. Co sa toho obracania zaludka tika tak s teba sa uz 80 percentam obcanov vraj dostavilo zvracanie. Lubo Krampl

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý deň, pani Renata, súhlasím s názorom, že pre Grunt a. s. sú občania otravný hmyz, že termín prezentácie zvolil tak, aby sa mu vyhol a že starosta na verejnom prerokovávaní štúdie mal byť.

    Zároveň si myslím, že keď budú obyvatelia pozorne sledovať ďalšie aktivity spol. Grunt a starostu Pilinského ohľadom projektu Ohňavy a budú na ne patrične reagovať, vinice v tejto lokalite sa podarí zachrániť.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. BOJUJEM ZA VÁS (za developérov a problémových stavebníkov?) Lebo za oklamaných občanov nebojuje nik už 3 roky. Mimo pánov poslancov Házy,Drotovan,Jošt,Sekerka,Khandl.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Anonymný 22.7.2013 13:01:00

    ... aj v minulosti boli poslanci M(s)Z bojujúci za obyvateľov (Rače) skôr výnimkou než pravidlom - aj prsty jednej ruky boli pre nich priveľa.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Poprosim, aby ste mna nespajali s nikym. Ok? Nakolko som bol na prerokovani studie , viem co tam odznelo, a aby ste mali dusu na mieste som proti tomu projektu. Ale neodpustim si poznamky k niektorym (uz nastatie) byvalym verejnym cinitelom naej obce, pretoze clovek potrebuje silny zaludok aby pocuval ludi, ktory sami prispeli k rozkradaniu tejto obce ako bojovnikov za nieco. A nech sa pan Krapl nehneva, ale v prvom rade by mal vyvodit osobnu sebareflexiu za obdobia, ked bol poslancom. Ak ludom nevadi,ze tento clovek spolu s ostatnymi vyvolenymi nadobudal majetky MC priamo bez vyberovych konani(za smiesne sumy) a nasledne ich spenazoval, tak potom je tazko p.Scibrany Vam nieco vysvetlovat, pretoze ak Vam staci, ze teraz bojuje proti zastavbe a v minulosti na tejto MC profitoval aj za pomoci jeho nadriadenych, mne urcite nie, lebo zabudat na taketo veci by sa nemalo. Nech vyvodi sebareflexiu a povie o vsetkych nadobudnutych majetkoch MC do svojho osobneho vlastnictva.A za kolko.

    Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Peter,
    Ľubomír Krampl vystúpil na prerokovaní ako člen dozornej rady PD Vinohrady a obhajoval jeho majetkové záujmy v zóne Ohňavy. v článku som ho spomenul ako jedného z vlastníkov, ktorí na prerokovávaní nastolili nezanedbateľnú stránku problému. nech čítam ako čítam, v článku nevidím ani len náznak hodnotenia politickej činnosti pána Krampla - minulej ani súčasnej.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Titanik sa ti potapa co uz? Ty nevies citat? Aha na to tam mas tolko sekretarok? Takze este raz a nech ti to precitaju oni. Cize Pod tymto clankom je clanok ,,Starosta bral 2.522 eur atd. V pokece mas co potrebujes c.32 moj koment. V pripade,ze vies viac rad si to o sebe od teba precitam. A nezabudni sa podpisat plnym menom.Lubo Krampl.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Peter@keďže som napísala, že pána Ľuba Krampla veľmi dobre poznám a Vás nie, navrhujem Vám, aby ste svoje tvrdenia podpísali plným menom a to tak, aby bolo nespochybniteľné o koho konkrétne sa jedná, kto šíri tieto klamstvá a dezinformácie. Som presvedčená, že pán Krampl sa s Vami rád porozpráva a nie len na webe:))))
    Inak Vaše vyjadrenia je možné brať len ako politickú manipuláciu a hru.

    Ďalej sa mi páčilo, ako ste sa ohradili, aby Vás s nikým nespájali. Prečítala som si diskusiu 5x a nič také som nenašla. Asi ste sa zidentifikovali sám Peter ... podľa slovenského príslovia "trafená hus zagágala".

    A ešte niečo Peter, mám pocit, že naschvál zavádzate debatu inde od podstaty veci. Je to náhoda? Alebo zasa manipulujete a tak, ako som už napísala, mám pocit, že ten projekt predsa len takto obhajujete. Je meno Peter náhoda?

    Renáta Majerníková

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Lubo, srdečne pozdravujem :)))), stúpaš na otlak developerom a ich pomocníkom Renča

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Renata ono to je tak,aby neprislo k zamene. Aj ti developeri maju svoj vyznam. Len ide o to,aby nenicili obraz krajiny. Po tisicrocia budovane vinohrady. Pluca uz jestvujucich sidlisk. Aby nekreslili po pozemkoch co im nepatria. Predstav si,ze chceli stavat viacposchodove budovy na Kopaniciach v Raci. Pod lesom nad pasmom rodinnych domov. Ono aj byvat niekde treba. Len je zle,ked to zacne ficat,ako biznis. Len a len peniaze. Ved nech stavaju,ale na Zabom Majeri. Aspon by sa to tam zuslachtilo. Bohuzial toto vedenie nerobi nic,aby sa ten developing zastavil. A starosta je aj predsedom strany zelenych. To on sa ma bit proti nenormalnej vystavbe a zastavbe. Renatka ja som,len slaby odvar tich co zviditelnuju a v predstihu upozornuju a burcuju proti neskutocnej vystavbe. Moje velke dakujem patri panu poslancovi Drotovanovi. Dalej panu poslancovi Jostovi a panom Scibranymu a Veselemu. Nebyt nich tak tam u Vas v Krasnanoch rano vylezies z brany a ani si neuvedomis,ze uz si vosla do druhej z naprotivneho domu.Lubo Krampl

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ... k veľkému ďakujem Michalovi Drotovánovi sa pripájam: robí svoju prácu s výnimočným nasadením, na vynikajúcej úrovni a čestne, takže niet divu, že je starostovou nočnou morou. v kontraste s rozhľadom a odbornosťou poslanca až bolestne „vyniká“ starostovo nezvládanie funkcie.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Pripájam sa k veľkému ďakujem pánovi Drotovánovi, a ďalej veľké ďakujem patrí pánovi Joštovi, Ščibránymu, Kramplovi, Veselému a ostatným, ktorí sa snažia,aby Rača ostala Račou, zachovali sa vinice , doprava úplne neskolabovala a aj o 15 až 20 rokov sa tu bývalo aspoň tak dobre, ako teraz.
    Určite pomôžem s pripomienkami a oslovím všetkých vo svojom okolí
    Renáta Majerníková

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pani Renáta, srdečná vďaka za pomoc s pripomienkami, bolo by fajn, keby ich každý, kto sa s nimi stotožňuje, šíril všetkými dostupnými prostriedkami.

    OdpovedaťOdstrániť