Stránky

27. 1. 2013

Rosso s príchuťou cenzúry

V polovici t. m. som požiadal redaktorku RV o priestor pre článok na tému Račany Rosso. Ponúkla mi rozsah 1.500 znakov a dohodli sme sa na dodaní článku v stredu 23. t. m., deň po verejnej prezentácii urbanistickej štúdie. V stredu večer som dodal tento text:




Račany Rosso - pre aj proti

22. jan. sa v Obecnom dome verejne prerokovávala Urbanistická štúdia zóny Račany Rosso (UŠ) s investorom a autormi štúdie. Po úvode starostu a PR prezentácii investora rokovanie viedol P. Bielik z TA3. Televíziu aj firmu Račany Rosso s.r.o. vlastní fin. skupina Grafobal Group. Prečítaním listu záhr. arch. J. Beladiča, oceňujúceho projekt Račany Rosso, sa moderátor pokúsil navodiť dojem, že Račanov projekt nadchol...

Autori projektu predstavili zámery rátajúce s tým, že investor presadí návrhy UŠ do územného plánu. Ako hlavný tromf vytiahli obchodné centrum pri otočisku električiek. Až otázky a pripomienky poslanca M. Drotována a Račanov vrátili podujatie k návrhom UŠ. Názory obyvateľov boli kritické aj podporné.

Projekt podporili hlavne Dr. M. Maštena, do roku 2012 spoločník a konateľ Račany Rosso s.r.o.Radničné námestie Rača s.r.o. (zdroj: OR SR) a býv. poslanec MZ za HZDS R. Ivičič. Ten o. i. uviedol, že vinohrady už do Rače nepatria.

Račania zo sídlisk Komisárky, Račany Bianco a ul. Podbrezovská namietali zníženie kvality života v okrajovej zóne Rače (hluk, strata výhľadu na Karpaty, anonymizácia zóny), ostatní hlavne neprijateľnosť dopravnej a infraštruktúrnej záťaže. Investor si námietky písal, no obavy Račanov nerozptýlil.

Starosta Pilinský podujatie opustil krátko po otvorení, bez vyjadrenia postoja k projektu. Verím, že ako poslanec MsZ hl. mesta zahlasuje o UŠ v súlade s názormi Račanov.

Viac o projekte: http://rosso.sk/ (investor)http://rosso.racan.sk/ (petičný výbor).

Miro Ščibrany, račan.sk



(žltým pozadím som vyznačil časti, ktoré sa môžu vypustiť ako prvé, keď bude treba text krátiť)

Redaktorka RV mi 24. jan. oznámila, že text do čísla nezaradí kvôli obsahovej duplicitnosti s jej redakčným článkom o prerokovaní štúdie. Po mojej telefonickej námietke a diskusii sme sa dohodli, že text prepracujem do podoby postrehov občana z prezentácie UŠ. V tomto duchu som článok prepracoval a  v piatok dopoludnia som ho odoslal e-mailom:



Urbanistická štúdia Račany Rosso - poznámky občana

Čo ma pobúrilo: že UŠ do územia pôvodne určeného pre rodinné domy presadzuje viacpodlažné bytovky a zvýšenú pre Raču nezvládnuteľnú záťaž 2.556 (2.254) obyvateľov; zaskočilo: že verejné prerokovávanie UŠ bolo vyhlásené bez riadneho posúdenia v komisiách MZ a bez oznamu v RV; potešilo: že investor a autori projektu sa rozhodli predstúpiť pred Račanov - dlho tomu nič nenasvedčovalo; prekvapilo: že prerokovávanie UŠ prebehlo plne v réžii investora, finančnej skupiny Grafobal Group a jej televízie TA3; rozladilo: že investor venoval väčší priestor sebaprezentácii a svojim víziám než faktom predloženým v prerokovávanej štúdii; sklamalo: že starosta Pilinský rokovanie opustil krátko po jeho otvorení a že na rokovaní sa k štúdii a ohlasom Račanov ani jediným slovom nevyjadrila vedúca územného plánovania ani poslanci s výnimkou M. Drotována; zaujalo: s akou vehemenciou obhajoval projekt Račany Rosso obyvateľ Rače M. Maštena; šokovalo: ex post zistenie, že Dr. Maštena obhajoval projekt, ktorý sám ako spoločník a konateľ Račany Rosso s.r.o. pripravoval - až v júli 2012 ho vystriedal I. Kmotrík (zdroj: OR SR).

UŠ vytvorila dva tábory: v jednom sú prívrženci projektu a investor, v druhom občania podpisujúci petíciu. Je dôležité vedieť, že o osude UŠ rozhodne mestské zastupiteľstvo. Zamietnutie UŠ poslancami MZ len zvýši kvórum na jej schválenie z nadpolovičnej na dvojtretinovú väčšinu.


Miro Ščibrany, račan.sk



O tri hodiny som dostal lakonickú odpoveď, že pre článok sa v Račianskom výbere nenašiel priestor. Na prosbu o udanie dôvodov, prečo sa nenašiel priestor pre príspevok s dohodnutým obsahom aj rozsahom, odpoveď dodnes neprišla.

Takémuto postupu redakcie sa všade mimo Rače hovorí cenzúra.






Starosta na KDH - KDH na starostu
Otvorená samospráva? V Rači úloha pre nového starostu!
Starosta (a) Miro Ščibrany
Media Rača s.r.o. - kreatívny zisk?
V Rači sa zbláznili nielen developeri
Hrubá čiara za ďalšou neslušnosťou KDH
Kope Ing. arch. Virsíková za Raču?O hračke menom Rača
Občania a poslanci - rovní a rovnejší?
Spravodaj Račan sa odbavuje na letáku ROA
Transparentný miestny úrad je dobrá vec, v Rači taký zatiaľ nemáme
Obloha nad Račou zhlučnie
MČ Rača prehrala súd o 45.276,67 €
Výdavky na administratívu MÚ Rača rastú
Nelichotivé 64. miesto MČ Rača
„Kam idú moje peniaze?“


13 komentárov:

  1. Vies Miro u nas v Europe,ako vieme z historie sa kazda diktatura zacala cenzurou. Hoci vzisla v demokratickych volbach. Ak sa budeme necinne pozerat co sa tu dnes deje a nic proti tomu neurobime staneme sa spolupachatelmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keby mali Račania toľko občianskej odvahy koľko majú tej anonymnej, o demokraciu by sa nikto nemusel báť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 2010-BOJUJEM ZA VAS 2011-2012-2013-BOJKOTUJEM VAS 2014-BOJOVAL SOM ZA VAS. "volte ma znovu"

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 2010 - I ♥ Rača
    2012 - Rača ♥ mayor
    2014 - Rača ♥ mayor for ever

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pán Ščibrány, teraz ste zažili na vlastnej koži, ako to v Rači chodí. Ako som v rubrike O mne na stránke Račan.sk uviedol mám 22-ročné poslanecké skúsenosti v MZ Rača a 12-ročné poslanecké skúsenosti z magistrátu. Som veľmi rád, že ste ma zaradili na uvedenú stránku. O tom, že v Rači existuje cenzúra vieme po celú dobu. Nikdy však nebola taká okatá ako teraz. V Rači máme stále horšieho a horšieho starostu. Keďže som ich všetkych osobne zažil, môžem jednoznačne tvrdiť "Zlatý Ing.Libor Pajdlhauser", prvý porevolučný starosta. Vtedy som prišiel do Rače na základe vyhraného konkurzu ako vedúci oddelenia kultúry, mládeže a športu na MÚ Rača som mal za Libora voľné ruky a pracovalo sa mi vynikajúco. Myslím si, že dozrel čas, aby sa obyvatelia dozvedeli pravdu. Doteraz som viackrát kandidoval ako nezávislý na starostu Rače, ale vždy si na mňa konkurenti našli špinavosti. Aj posledné voľby jeden z kandidátov sa vyjadroval, aby ma ľudia nevolili, lebo som vážne chorí. Je to pravda, že som onkologický pacient už 14 rokov, pričom mi lekári dávali 3/4 roka života a ja som tu stále. Pri prvej operácii 17.3.1999 som dokonca bol v tunely a na druhom svete. Dnes po 14 rokoch môžem konštatovať, že rakovinu mi spôsobila moja politická smelosť a som rád, že som ju dostal, lebo mi otvorila oči a mám zvláštne schopnosti. O tom nabudúce. poslanec Házy

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pán Házy, nikto si nezaslúži, aby za otvorenie očí vďačil rakovine a aby ňou platil za politickú smelosť. Prajem Vám, aby ste čo najrýchlejšie vyzdraveli a vrátili sa do hry.

    O zaradenie na stránku môže požiadať každý obyvateľ Rače, ktorý sa chce slobodne verejne vyjadrovať a zdieľať svoje názory, poznatky a tvorbu so svojimi spoluobčanmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pán Ščibrány, ale v mojom prípade to platí na 100%. Zárodky rakoviny má každý z nás. Záleží na forme a čase jej spustenia. Môžu to byť len dve veci, stresy alebo údery. V mojom prípade to bola nezavinená autonehoda a prepuknutie rakoviny na základe pracovných stresov v PKO Bratislava (vyjadrovanie dôvery - nedôvery zákernými prisluhovačmi VPN v roku 1989), podpásové vylúčenie z kandidátky za poslanca do NR SR, ponižovanie a šikanovanie mojej osoby za druhého račianskeho starostu (napriek tomu, že sme boli 4 mestskí poslanci), zverejňovanie "zaručených informácii o mojej osobe" pri mojej odvahe kandidovať na starostu v Rači a iné. To otvorenie oči znamená asi toľko, že ak by som neochorel, nikdy v živote by som sa nedozvedel napríklad to, že nie som maďar (napriek môjmu priezvisku), pričom moji rodičia pochádzajú z východného Slovenska a nevedia, ako aj ja, ani ceknúť po maďarsky. Pán Ščibrány, spomínam si veľmi dobre na náš prvý spoločný úprimný rozhovor a zatiaľ nepoukazujem na žiadne konkrétne osoby, napriek tomu, že mám reálne dôkazy. Ak si moje vyjadrenia prečítajú šíritelia "zaručených informácii", zaiste pochopia, že dozrel čas na ich odhalenie. Je samozrejme, že každého mrzí onkologické ochorenie, ale ja to myslím úprimne a dozrie čas, keď to zverejním. Zatiaľ môj odkaz pre "šíriteľov zaručených správ". Nakoľko sa už nemienim stresovať, vymenil som 14-ročný invalidný dôchodok za starobný a hlavne, že sme už skoro 2 roky dvaja, nemienim už viacej kandidovať na starostu Rače, pričom všetkými mojimi skúsenosťami podporím vhodnú osobu na túto zodpovednú stoličku. Už teraz počujem, ako viacerým račianskym zákerákom padol obrovský balvan z krku. Ale nebudú sa dlho tešiť. Veď za 22 rokov poslaneckého života v Rači som spoznal klady, zápory aj prešľapy bývalých volených funkcionárov, vrátane pracovníkov MÚ Rača. Dozrel už čas na moje poskytnutie skutočných informácii. Však nie som debil, aby som kvôli ich hriechom dával zelenú rakovine. Dávam Vám prísľub, že sa pokúsim vyzdravieť a vrátiť sa do hry. poslanec Házy

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pán Házy, podľa mojej mienky poznatky z práce poslanca MZ a MsZ najlepšie zúročíte otvoreným informovaním o verejných záležitostiach a zapájaním obyvateľov MČ Rača do ich riešenia. Mňa napr. zaujíma Vaša predstava využitia NKD, Koloničovej kúrie a priestoru amfiteátra. Ak na túto tému napíšete článok, otvorí sa priestor pre verejnú diskusiu.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Celý ten váš článok je okrem štylistickej úbohosti slabučký aj obsahovo. No a čo, keď prišiel projekt obhájiť jeho bývalý tvorca? No a čo, keď nevystúpil Pilinský - veď to bol priestor pre ľudí, nie pre starostu! No a čo, keď sa diskusie niesla v réžii Bielika - priestor predsa dostal každý, kto chcel, takl aký problém?
    Ako občan Rače platiaci si dane považujem Váš "kvázitext" za plytvanie priestorom a budem si sťažovať na nehospodárne konanie a mrhanie prostriedkami, ak Vám ho v mesačníku mestská časť uverejní. Exhibicionizmus niektorých dôchodcov ale zjavne nepozná medze...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Postoj „no a čo, keď...?“ je legitímny, aj keď obchádza jadro veci, o ktorú ide.
    Sťažnosti na mrhanie prostriedkami sa poteším, otvorí sa ňou veľmi aktuálny problém nehospodárnosti vo viacerých kapitolách rozpočtu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anoymny 15,23 chod sa radsej opytat,ze kde je 32 000 Euro na JuRaVa za rok 2012. Nebude to ucebnicove "nehospodarne konanie a mrhanie prostriedkami???" A potom to uverejni v tych tvojich miestnych paskviloch. Alebo aj tu,aby sme si to precitali aj my vo sv.Jure a vo Vajnoroch. Velmi nas to totiz zaujima.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pocujte ludia, o co tu vlastne ide? Nechapem, kde je vlastne problem... Pozeral som tu studiu a bud tomu nerozumiem, alebo to co tu citam je pomylene, alebo neviem... Skoro cely projekt je presne v zmysle uzemneho planu. To co by chcel Grafobal zmenit je uzemny plan tesne pri konecnej, nie? Tam je planovana vystavba rodinnych domov. Hned vedla otociska elektriciek... To pre tento kusok sa tu robi taky cirkus a organizuje peticia?
    Uz vidim, ako sa vsetci idu potrhat za moznost postavit si dom hned vedla zdevastovanej konecnej...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ad Anonymný
    Odpoveď ste si dali v časti „buď“ tretej vety.

    OdpovedaťOdstrániť