Stránky

22. 9. 2012

Občania a poslanci - rovní a rovnejší?

Obmedzuje právo poslancov neudeliť obyvateľom slovo v rozprave MZ slobodu prejavu a porušuje ústavou zaručené politické práva?

Politik zároveň so získaním mandátu získava aj kompetencie, ktoré mu umožňujú mandát riadne vykonávať, tzn. riadne zastupovať záujmy občanov. Medzi občanom a politikom tak vzniká asymetria práv a povinností. Ak je oprávnená a zmysluplná, ako občan ju prijímam, no uplatňovať by sa mala len v nutných a odôvodnených prípadoch. Všade tam, kde je to možné, by si mali byť politici a občania rovní.

Jedným z prípadov, kedy je nerovnosť práv politikov a občanov podľa mojej mienky zbytočná, škodlivá a protiústavná, je ustanovenie Rokovacieho poriadku MZ MČ Bratislava - Rača (bod 11., Čl. 6), ktoré hovorí:

„O možnosti udelenia slova obyvateľovi k prerokovanému materiálu rozhodne hlasovaním miestne zastupiteľstvo.“

Nazdávam sa, že toto ustanovenie je v rozpore s článkom 26 Ústavy Slovenskej republiky (Tretí oddiel POLITICKÉ PRÁVA):

(1) Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.

Procedúra udeľovania slova hlasovaním poslancov porušuje právo občana na slobodu prejavu a občana vystavuje svojvôli poslancov. Z praktického hľadiska je navyše spojená so zbytočnou stratou času: čas, ktorý sa môže venovať výmene názorov medzi občanmi a poslancami sa márni procedurálnymi záležitosťami.

Z uvedených dôvodov predkladám návrh na nahradenie inkriminovanej časti Rokovacieho poriadku touto formuláciou:

„Ak na zasadnutí MZ požiada v súvislosti s prerokúvaným bodom programu o slovo obyvateľ, slovo sa mu udelí.“

Zmenu predkladám na pripomienkovanie spoluobčanom a poslancom. Činím tak v dobrej viere, že niektorí poslanci sa s uvedenou argumentáciou stotožnia a v diskusii dopracovaný návrh predložia na rokovanie do komisií MZ a na najbližšie MZ.

Ak z diskusie vyplynú aj ďalšie úpravy Rokovacieho poriadku MZ, ktoré rozšíria práva obyvateľov MČ Bratislava - Rača slobodne vyjadrovať svoje názory a mať väčší vplyv na rozhodnutia MZ, bude to len k dobru veci.

Voľnočasové a oddychové centrum - štúdia 2012

Kope Ing. arch. Virsíková za Raču?
O hračke menom Rača
Spravodaj Račan sa odbavuje na letáku ROA
Transparentný miestny úrad je dobrá vec, v Rači taký zatiaľ nemáme
Obloha nad Račou zhlučnie
MČ Rača prehrala súd o 45.276,67 €
Výdavky na administratívu MÚ Rača rastú
Nelichotivé 64. miesto MČ Rača
„Kam idú moje peniaze?“


6 komentárov:

  1. Jedna tých ciest nápravy by bola cestou odvolať toho poslanca formou občianskej petície napr. 500 podpisov v ramci územného celku a 1000 podpisov v prípade parlamentu. Len mam take tušenie, že by sme sa stali No.1 v petíciach a nič by to neriešilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dušan,

    zdá sa mi, že odvolávanie poslancov je o kus zložitejší problém než kozmetická úprava Rokovacieho poriadku MZ, ktorú navrhujem v článku.

    Jednako si myslím, že to nie je problém neriešiteľný, no vyžadovalo by to zmeniť volebný systém tak, aby bol vzťah volič - poslanec jednoznačný. Kým budeme voliť partajné kandidátky a na nich len krúžkovaním vyznačovať svoje preferencie, odvolávanie poslancov nebude možné.

    A čo sa týka petícií resp. referend, tie nebudú nič riešiť dovtedy, kým ich výsledok nebude pre poslancov záväzný. To bez zmeny ústavy nepôjde a ústavu majú v rukách - no kto asi? Tí, ktorým takáto zmena nejde ani trochu pod nos - poslanci.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Absolutne suhlasim s navrhom p. Scibranyho. Mozem tento navrh predlozit do zastupitelstva. Sama som sa, ako obcan ocitla na zastupitelstve v pozicii, ked som musela potupne cakat, ci mi mz udeli hlas a udelili mi ho len raz,cize som nemohla reagovat na diskusiu poslancov. Dakujem za vasu iniciativu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pani poslankyňa,

    ďakujem Vám za súhlas s návrhom aj za ochotu predložiť ho do zastupiteľstva. Osobitne ďakujem za opis Vašich pocitov a použitie slova „potupne“, lebo presne tak som prežíval čakanie na udelenie slova na MZ o úvere.

    Zároveň ďakujem za pomenovanie ďalšieho problému: čo je to za diskusiu, v ktorej občan nedostane možnosť reagovať na príspevky, ktoré prídu po jeho vystúpení?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mam otazku..a co ak to budu obcania zneuzivat? budu zastupitelstva trvat do rana? ...musia byt urcite mantinely, napriklad moze reagovat max 2 razy po 2-3 min. bohuzila aj medzi obcanmi sa najdu s prepacenim streleny, ktory to mozu zneuzivat....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nemyslím si, že reálne hrozí zneužívanie.

    Jednak nepoznám v Rači žiadneho streleného občana / poslanca, ktorý by chcel mlátiť prázdnu slamu do rána, jednak Rokovací poriadok MZ v iných ustanoveniach obmedzuje počet aj dĺžku vystúpení občanov / poslancov.

    Za všetky spomeniem jedno: ktorýkoľvek poslanec môžu dať kedykoľvek návrh na ukončenie rozpravy k prerokovávanému bodu.

    OdpovedaťOdstrániť