Stránky

18. 2. 2013

Starosta utrpel ďalšiu porážku

Po neúspechu v boji o amfík starosta prehral aj súboj o komisiu výstavby a územného rozvoja...

Starosta Peter Pilinský utrpel v posledných mesiacoch na komunálnej politickej šachovnici dve významné porážky: 11. decembra 2012 nepresadil do rozpočtu 450.000 € na amfík a 12. februára 2013 do komisie výstavby a územného rozvoja nepretlačil svojho protežanta Martina Jónu.

Pritom v oboch partiách mal starosta výhodu prvého ťahu a mal ich dobre rozohrané.

V partii o rozpočet ťažil z faktu, že návrh spracováva MÚ a prednostka pod dozorom starostu. Vytrvalo ignoroval rozpočtové priority pravicovej koalície a rozhodujúci súboj nechal až na koncovku - na rokovanie miestneho zastupiteľstva. Tam nezvládol tlak pozmeňovacích návrhov opozície, ktoré ho donútili presunúť 250.000 € z amfíka na opravu ZŠ Hubeného. Navýšenie čiastky na amfík o 80.000 € z rezervného fondu bolo pre starostu slabou náplasťou. Výsledok partie: prehra po výraznej prevahe čiernych figúr.

V partii o Račany Rosso a ďalšie developerské projekty si starosta počínal ešte horšie. Nevyšlo mu už otvorenie, kedy vsadil na nenápadné presadenie urbanistickej štúdie, a nevyšla mu ani medzihra - pokus o prepašovanie Martina Jónu do komisie výstavby a územného rozvoja. Návrh do miestneho zastupiteľstva predložil napriek neúspechu v komisii MZ 16. januára, kde jeho nominanta podporili len štyria poslanci (o. i. Brychta a Andráš). Starostu akiste k riskantnému ťahu zlákala podpora všetkých piatich členov Rady MZ (Andráš, Brychta, Máťuš, Šimoni, Štofira) na rokovaní 29. januára. Ako sa ukázalo, na presadenie návrhu v pléne MZ to nestačilo. Starosta nenašiel odvahu verejne priznať, že Martina Jónu navrhuje za člena komisie MZ on sám, a ôsmim zo štrnástich poslancov nedokázal vysvetliť, prečo by sa členom komisie mal stať práve jeho protežant. Výsledok partie: mat bielemu kráľovi v riadnom hracom čase.

Starostov zlý cit pre pozičnú hru akiste donúti jeho podporovateľov k úvahám, či vsadili na správneho koňa.






Súvisiace články:


20 komentárov:

  1. Čo je na tom prekvapujúce, že ak niekto nemá v zastupiteľstve väčšinu, tak s presilou pri hlasovaní prehrá? Nič to nehovorí o kvalite návrhov, len o otrockom politickom hlasovaní straníckych klubov, ktoré dostalo na všetkých úrovniach riadenia túto republiku do stavu partokratickej kómy a rozvratu spoločnosti. K takýmto víťazstvám KDH, SDKÚ, SaS a OKS si môžu Račania naozaj zablahoželať!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre kohokoľvek (zdá sa, že okrem starostu) na prehre nie je prekvapujúce nič. Pozoruhodné ale je, že kým odporcovia návrhu dôvody svojho PROTI vyjadrili veľmi zreteľne, jeho prívrženci (Andráš, Brychta, Dobiášová, Madzin, Máťuš, Meszároš) neuviedli ani jediný rozumný dôvod ZA. Prečo asi?

    Pravidlá hry a realitu ctiaci starosta by do MZ taký neetický návrh, akým je nominovanie Martina Jónu do komisie výstavby a územného rozvoja, nikdy nedal. Takže v tomto prípade hlasovanie nebolo o partokratickej kóme KDH, SDKÚ, SaS a OKS, ale o zdravom rozume, cti a neúplatnosti ôsmich poslancov MZ. Koniec-koncov, návrh nepodporil ani poslanec za SMER Cyril Sekerka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ináč vždy sa bavím, ak niekto hovorí v prípade starostu o nejakých politických stranách - opravte ma ak sa mýlim, ale starosta je spoločne so súčasným županom Pavlom Frešom najvyššie postaveným členom politickej strany na Slovensku - jej predsedom. A hlasovanie klubu Strana zelených + Dobiášová je už v tejto optike OK? Ak si pozriete záznamy z hlasovaní, tak oni hlasujú o mnoho jednotnejšie ako náš klub.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Michal,
    len podotýkam, že spolu so starostom Pilinským má nominálne rovnaké postavenie štatutára Strany zelených aj Martin Jóna. Dúfam, že takáto nominálna rovnosť neplatí aj v rámci MÚ medzi ich funkciami „starosta“ a „asistent“ :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pilinský, po svojom nástupe k moci 27. alebo 28. decembra (presný dátum si už nepamätám) nám pracovníkom vo svojom príhovore povedal, že "Toto je pán Jóna, síce tu nepracuje, ale chcem, aby ste akceptovali to, čo povie tak, ako keby som to povedal ja", alebo tak nejako, úplne presne si to nepamätám, ale význam bol ten, že máme poslúchať príkazy Jónu tak, ako starostove.
    pracovník/čka miestneho úradu
    nepodpíšem sa, bojím sa pomsty.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ak to bolo tak, potom je Martin Jóna na MÚ alter ego starostu.
    O dôvod viac, prečo nemá čo hľadať v žiadnej komisii MZ.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ad „hlasovanie klubu Strana zelených + Dobiášová“
    Poslankyňa Dobiášová ma udivuje, veď v roku 2010 nedostala vo volebných číslach spravodaja Račan až taký veľký reklamný priestor, aby musela hlasovať s poslancami za SZ tak bezvýhradne lojálne. Do volieb išla ako „nezávislá poslankyňa“, podľa svojich hlasovaní je nezávislá hlavne od voličov.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Zdravím vás chlapci. Milana Andráša som v minulých volebných obdobiach dal na kandidátku Nezávislého Fóra a vyšplhal sa hore po mojom chrbte. Keď som zistil za starostovania MUDr.Zvonára, že poslaneckú funkciu vykonáva hlavne pre určité osobné ambície, rozhodol som sa ho nezaradiť na kandidátku NF. Milan Andráš je vysokoškolský pedagóg na stavebnej fakulte a má snahy prepájať svoju profesiu s aktivitami MČ Rača v tejto oblasti. Preto presvedčil Mgr.Pilínskeho, aby ho dal do Rady MZ Rača a je členom Komisie výstavby, územného rozvoja, dopravy, životného prostredia a verejného poriadku. Ak chcel pokračovať i v tomto období vo svojich aktivitách, oslovil v Krasňanoch veriacich, aby mu podpísali možnosť byť nezávislým poslancom. O jeho zámeroch sa máte teraz možnosť presvedčiť pri jeho hlasovaniach v prospech zelených. Pani Katarína Dobiášová je tiež nezávislá, pracovala na oddelení kultúry MÚ Rača. Pretože sa zamestnala v oblasti kultúry na MÚ Vajnory, môže byť poslankyňou v MZ Rača. Tvorí spolu s Milanom Andrášom klub nezávislých poslancov a podobne aj hlasujú. Pani Dobiášová je predsedníčkou Komisie kultúry, mládeže a športu, podpredsedníčkou Komisie sociálnej, bytovej a zdravotnej a je sobášiacou poslankyňou. Ja som jediný nezávislý poslanec bez politickej príslušnosti, a preto môžem voľne hlasovať podľa názoru mojich voličov. O tom sa môžete presvedčiť na prehľadoch hlasovania.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pán Ščibrany, bolo to naozaj tak, ako to tu moja bývalá kolegyňa, alebo kolega píšu. Ja som potom musela miestny úrad opustiť, ako aj cez 2 desiatky ďalších našich kolegov, pre Jónu nepohodlných. Zavolali si nás do kancelárie prednostky. Stáli sme tam pred dverami, ako dobytok na porážku. Keď som prišla na radu, Pilinský bol ticho. S úsmevom rozprával len Jóna. Celý žiaril a konečne mal pocit moci. Viete, dostať výpoveď je niečo hrozné. A on sa tam rozvaloval ako vládca sveta. Do dnes nechápem, prečo na vyhodili. O politiku sa nezaujímam, v žiadnej strane nie som. Asi tam len potrebovali dosadiť svojich ľudí, čo na odstupnom, daňových poplatníkov v Rači, stálo obrovskú sumu. Ale Jóna to neplatil, ani Pilinský.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pán Házy, od Milana Andráša ako nezávislého poslanca, architekta a člena komisie výstavby a územného rozvoja som čakal jasné artikulovanie jeho názorov na developerské šialenstvo, čo sa v Rači rozpútalo. Z neznámych dôvodov jeho hlas zatiaľ nezaznel. Pre mňa je to veľké sklamanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anonymný 18.2.2013 19:48:00,
    dobre viem, o čom píšete, hromadné prepúšťanie som zažil raz v živote a neprajem ho ani svojmu najväčšiemu nepriateľovi.

    Z toho, čo o prepúšťaní na MÚ viem z dostupných dokladov, jeho dôvodom nebolo ani tak zbavovanie sa nepohodlných, ako vytvorenie „mzdového balíka“ pre pár ľudí, ktorých nový starosta potreboval prijať - predovšetkým do mediálneho oddelenia. Aj keď ich počet tvorí cca štvrtinu prepustených, ich platy v podstate pohltili celú „úsporu“ vytvorenú prepúšťaním.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Vážený pán poslanec HÁZY. V jednej pesničke skupiny Olympic spevák dookala spieva - jáá jáá jenom jaaaaa- A v jednej českej rozprávke rozpráva kostolník - jedinej spravedlivej v celejch Dalskabátech, áno velebnosti,jsem opravdu jedine jaaaa....

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ... dovetok ku komentáru 18.2.2013 20:03:00:
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=129582387218227&set=a.126884057488060.24836.100004993993980&type=1&theater

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Pán Anonymný, som rád, že citujete slová skupiny Olympic, kde spevák Petr Janda spieva dookola "jáá jáá jenom jaaaaa". Uvedený váš príklad sedí ako šer... na ri.., pretože ste teraz trafili klinček po hlavičke. Totiž v každom čísle Jónovho Spravodaja Račan sa podáva informácia o Mgr.Petrovi Pilínskom. Obdobnú tendenciu má i redaktorka Zuzka v Račianskom výbere. Ak ste mysleli na mňa, som rád, že za mnou je vidieť 22-ročnú plodnú činnosť v samosprávnych orgánoch, zatiaľ čo Mgr.Pilínsky bol v rokoch 2006-2010 koaličný poslanec aj s 2 zelenými (Jónom a Mórikom). Keď zacítili príležitosť dostať sa k valovu, zverejňovali v 4 číslach Spravodaja Račan zverejňovať nehorázne informácie s cieľom vyviesť Mgr.Pilínskeho na starostovskú stoličku kydaním na MUDr.Zvonára a ďalších koaličných poslancov. Dodnes nechápem prečo neučinili príslušné právne kroky, nakoľko veľa informácii bolo nepravdivých. Ja by som to bol riešil ráznejšie. poslanec Jozef Házy

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Pán poslanec. Vy neviete,že,aby sa tito dévelopersko úverovy sluhovia udržali pri moci bolo im treba zabezpečiť super ochranu? Ta ochrana musela byť špecialne odolna. Aby mohli znašať od závistlivych občanov vyťahovanie rôznych kauz na svetlo Božie. A tak im zhluk déveloperov stvoritelov zabezpečil priamo z Afriky neskutočne odolne pravé hrošie kože. Tie teraz nosia miesto ohovorených talarov. Tieto hrošie kože,aby to išlo mimo učtovnictvo zamenili bártrovym obchodom,ako aj dalšie obchody s developermi. Hrošie kože nosia stále a boli pridelene aj odmeneným a najposlušnejšim poslancom a poslankyniam. Avšak niektorým poslancom boli priťažke a tak sa ich už zbavili. Na tých už uvalila miestna sväta trojica kliatbu. Takže už nič nedostanu nič im nepridelia a automaticky sa sami vyčlenili s pod ochrannej ruky úzkeho kruhu vyvolených systému "BOJUJEM ZA VAS"

    OdpovedaťOdstrániť
  16. tak tak p.Házy ako hovoríte zlaté Zvonárovské časy o ničom sa nevedelo , nediskutovalo , verejné diskusie boli tabu , žaloby na súdoch sa odsúvali a neriešili veď načo keď zpriaznené právnicke firmy na tom ryžovali , konflikt záujmov Zvonárovho zdrav. strediska bol tiež tabu veď to bolo vedené iba na jeho manželku . Asi vedel prečo to nežaloval , na povrch by sa dostali veci ,ktoré by mu určite neboli príjemné.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Zvonár považoval Račanov asi za hotentótov, lebo na otázku novinárov z Aliancie Fair Play, či v zdravotníckom zariadení, kde ustanovil za konateľku svoju manželku, môže existovať priestor na konflikt záujmov, odpovedal: „Určite nie, mám toľko práce, že sa o tú firmu nezaujímam, a to ani v súkromí.“ (Fair-play v Rači, 1/2007)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Čítam tu tie výpovede po nástupe Pilinského do úradu a už mám len otazku, nechapem, prečo ste to niekto nezachytili na video v mobile.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pan Scibrany uz tu nepiste slova Fair play v suvislosti stouto zahranicnou nadaciou. Na zaklade akeho prava oni nieco hodnotia? Ze sa Wienkova rano zobudila snivalo sa jej,ze ju Pan boh obdaril byt Fair play? Co ked je to takto? 5 000 000 obyvatelov Slovenska su Fair play a ona to ma,len biznis aj s tym Kunderom. A co pisali v Raci na objednavku?,Ze by mohol. Dalej,ze by mohlo vzniknut podozrenie, A take somariny. Navstevovala Wienkova daku fair playovsku skolu? Este,ze je vsetkym na smiech aj s tym kumpanom Kunderom. Slusni ludia ich beru,ako samozvancov co za prachy kydaju a pochlebuju pravici. A to vam pisem ja,ako praviciar. Na jednej strane sa tu hrajete na narodovca pomali maticiara a na druhej podporujete nadacie co tu spinia a rozleptavaju nase krasne Slovensko. Ze restart Slovensko. Tam nech si idu restartovat stareho Sorosa. Dobre,ze sa im tam nikto neprihlasil. Ludia uz vedia co je samozvany Fair play a tzv.nadacie. V Rusku musia mat pred nazvom ich pravu vizitku ,,zahranicna agentura,,

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Pri všetkej úcte, vážený Anonymný, tuho som premýšľal, či má zmysel na Váš príspevok odpovedať. Nakoniec som usúdil, že to význam má. Nie kvôli Vám, Vy máte vo veci nadácií, Sörösa, národovectva a fair-play tak jasno, že Vašimi istotami neotrasie nič. Vám sú bližšie naše slovenské/račianske darebáctva a zlodejiny než čokoľvek, čo súvisí so Sörösom a aktivitami podporovanými z jeho peňazí.

    Pýtate sa, či Zuzana Wienk navštevovala dáku „fair playovskú školu“. S vysokou pravdepodobnosťou odpoveď znie NIE a mne to vôbec nevadí. Lebo takú školu netreba navštevovať, aby človek vedel, čo fér je a čo nie, čo je slušné a čo neslušné. To vie spoľahlivo rozlíšiť každý okrem (komunálnych) „politikov“, ktorí si zvykli „obecné“ považovať za „svoje“, a keď niekto proti tomu namieta, všetko im je dobré na jeho zneváženie. Hneď ukážu prstom na zlé Sörösove peniaze, pohotovo nájdu nasledovaniahodné príklady z Ruska. Takíto ľudia by najradšej zatratili všetky podozrivé zahraničné nadácie aj s ich nehoráznymi výmyslami ako je otvorená a transparentná samospráva. Veď ako by mohol „politik“ nerušene vykonávať svoju bohumilú „politickú“ činnosť, keby mu hocijaký odkundes pozeral na prsty, no nie?

    Skrátka a dobre: som presvedčený, že naše krásne Slovensko nám rozleptávajú úplne iní samozvanci ako Zuzana Wienk a Peter Kunder a ich „zahraničná“ Aliancia Fair Play. Slová Fair play tu preto odo mňa určite nečítate naposledy.

    OdpovedaťOdstrániť