Stránky

17. 9. 2012

Transparentný miestny úrad je dobrá vec, v Rači taký zatiaľ nemáme

„Transparentná vláda je dobrá vec, zatiaľ takú nemáme.”

 

Aj keď citát v perexe je z roku 2010 a znie ako slová z úst poslanca SMER-u na adresu vlády Ivety Radičovej alebo ako slová Richarda Sulíka adresované Róbertovi Ficovi, sú to slová z druhej strany Atlantiku. Vyslovil ich Jake Brewer, jeden z riaditeľov neziskovej organizácie SUNLIGHT FOUDATION, autor článku Predstavujeme Cyklus transparentnosti, a adresoval ich všetkým doterajším vládam USA.


Článok začínam týmto úvodom, aby si starosta Peter Pilinský, jeho asistent Martin Jóna, prednostka Jana Pešková, vedúci mediálneho oddelenia Jaroslav Hinšt a ďalší pracovníci MÚ nebrali príliš osobne, keď si - parafrázujúc vyššie uvedený výrok - dovolím verejne povedať:

„Transparentný miestny úrad je dobrá vec, v Rači taký zatiaľ nemáme.”

Súčasný starosta namiesto reálnej otvorenosti miestneho úradu a transparentnosti vlastnej politiky vytvára ich mediálnu ilúziu. Mnoho času a priestoru venuje témam a spôsobom komunikácie, ktoré majú viac povahu Public relations než otvoreného, priehľadného a zodpovedného riadenia obce s primeranou účasťou poslancov a občanov. Dôležité záležitosti rieši vo vnútri úradu a v šere jeho zákulisia tak, že do nich poriadne nevidia nielen občania, ale ani mnohí poslanci.

Nie je to tak preto, že by poslanci a občania do tých záležitostí vidieť nechceli, ale preto, že jednoducho nedostávajú informácie alebo ich dostávajú filtrované a oneskorené. A nedostávajú ich ani vtedy, keď sa ich aktívne dožadujú. Ako príklad menujme proces prijímania úveru a uzatvárania úverovej zmluvy, ticho okolo Združenia obcí JURAVA, nejasno vo formách a rozsahu podpory vinohradníkov a vinárov, nejasné alebo neznáme zámery s Koloničovou kúriou a Obecným domom, spôsob výberu autorov a článkov do Račianskeho výberu a i.

O žiadnej z týchto tém sa neviedla a nevedie verejná diskusia, aj keď Rača má svoju webovú stránku, mesačník aj televízne vysielanie... komusi dokonca zišla na um myšlienka zrušiť „zbytočné“ verejné stretnutia poslancov s občanmi.

Meradlom vzdialenosti, ktorú musia starosta, prednostka a interné útvary MÚ prejsť na ceste k akej-takej otvorenosti a transparentnosti miestneho úradu, je obsiahly Návrh k posilneniu transparentnosti a otvorenosti MČ Bratislava – Rača, ktorý precízne vypracoval a do MZ už v apríli predložil poslanec Michal Drotován. Vedenie MČ sa ním zatiaľ nezaoberalo.

Už samotný fakt, že bolo nutné vypracovať obsiahly zoznam opatrení a že ho vypracoval poslanec vykonávajúci svoj mandát popri zamestnaní a nie starosta, ktorý vykonáva funkciu na plný úväzok a za plný plat a navyše má k dispozícii dobre platené tímy pracovníkov kancelárie starostu a mediálneho oddelenia, stojí za pováženie.

Prerokovanie a realizácia navrhnutých opatrení je v nedohľadne a transparentnosť sa v Rači zatiaľ viac než na čokoľvek iné ponáša na cisárove nové šaty...
Voľnočasové a oddychové centrum - štúdia 2012

Kope Ing. arch. Virsíková za Raču?
O hračke menom Rača
Občania a poslanci - rovní a rovnejší?
Spravodaj Račan sa odbavuje na letáku ROA
Obloha nad Račou zhlučnie
MČ Rača prehrala súd o 45.276,67 €
Výdavky na administratívu MÚ Rača rastú
Nelichotivé 64. miesto MČ Rača
„Kam idú moje peniaze?“


8 komentárov:

  1. p.Stibrany..mat Vase problemy so sucasnou "netransparentnostou" ... akosi mi uniklo zeby ste boli aktivny za Bielika, za Zvonara ked sa naozaj kradlo, pridelovalo svojim znamym a rekonstruovalo bez ciela pre niekoho...... ak toto su najvacsie problemy Race, tak potom toto vedenie a poslanci su na svojich miestach..... trochu Vasej sudnosti by nezaskodilo...skuste sa venovat rozkradaniu za byvalych starostov a nie hladat blchy v kozuchu u terajsieho.... zacinate byt prilis zaujaty voci sucasnemu vedeniu.... a vobec Vam nevadi, za sa spolcujete s ludmi ako Krampl ktory ma dost toho na rovasi aj so svojou manzelkou (byvala prednostka)....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pán anonymný používateľ, pani anonymná používateľka,

    nič Vám neuniklo: za Bielika ani za Zvonára som aktívny naozaj nebol. Z rovnakého dôvodu, z akého nebolo a nie je ani dnes aktívnych vyše 90 percent Račanov. Nespokojnosť s politikou predošlých starostov som vyjadril tým, že som v roku 2010 volil Petra Pilinského. Dnes mám o správnosti svojej voľby pochybnosti.

    Budem rád, keď sa ukáže, že to čo vidím v spôsobe riadenia obce za terajšieho starostu, sú len blchy v kožuchu. Zatiaľ tomu bohužiaľ nič nenasvedčuje, stále viac indícií naopak naznačuje, že ide o väčšie zvieratká. Dajte mi čas, pokúsim sa ich pomenovať presnejšie. Ak sa Vám zdá, že začínam byť voči súčasnému vedeniu príliš zaujatý, skúste prosím povedať, voči komu, kde, kedy, čím... Môže to byť pre mňa užitočný podnet na (seba)kritické zamyslenie.

    Vašu spokojnosť s úrovňou transparentnosti v Rači rešpektujem, no nezdieľam, na mojej kritickosti a nespokojnosti to veľa nezmení :). Podobnú nespokojnosť ako ja vyjadruje mnoho ľudí aj ďaleko za račianskymi humnami, hoci tam nestarostuje ani Bielik, ani Zvonár, ani Pilinský. Títo traja páni sú dočasní pešiaci na politickej šachovnici a sú len produktami systému, ktorý má ďaleko od toho, aby slúžil občanom tak, ako by mohol a mal.

    Čo sa týka pána Krampla, nespolčujem sa s ním, len s ním komunikujem. Rovnako komunikujem s kýmkoľvek, kto má záujem o výmenu názorov - ako napríklad aj s Vami, aj keď ste sa nepodpísali.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pilinský, podpíš sa, si smiešny anonymný ustráchaný hrdina .... ha-ha-ha
    Jozef M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jozef, dám krk na to, že koment z 12:56:00 nepísal starosta.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobre M. Š., tvoj krk nechcem, bola by ho škoda :)
    Tak to bude niektorý z jeho blízkych "spolupracovníkov", že by asistent Jóna? ...
    Jozef M.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Áno, Jozef, s pravdepodobnosťou blízkou istote je to jeden z jeho spolupracovníkov :).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. takze pani, aby ste sa nemuseli odbavovat na patrani po udajnych spolupracovnikov...nikdy som nebol a ani nemienim byt....ja som na rozdiel od Vas pan Scibrany nevolil sucasneho starostu, pretoze som bol totalne sklamany z celej politiky, ci uz komunalnej alebo tej najvyssej....ale pozorne tuto scenu sledujem dalej... a preto mi moj nazor mi nezoberiete ani blbostami typu, ak sa nepodpises si spolupracovnik..... ubohost...tak ako je ubohe Vase vyjadrenie, ze svoju nespokojnost s predchadzajucim vedenim vyjadrili ste vo volbach...a preco to neurobite aj teraz? vtedy ste mali nebodaj obavu takejto obcianskej angazovanosti? prepacte , ale toto obdobie a predchadzajuce je neporovnatelne so sucasnym....zmenilo sa mnoho a povne verim, ze mnoho sa este k lepsiemu zmeni..po tom marazme co tu bol klobuk dole....nezaznamenal som ziaden vacsi problem...skor iniciativu ludi ako Vy, ktory sa snazia nejaky najst stoj co stoj... Vase hystericke clanky ohladom uveru su len ceresnickou na torte... to co malo sa riesit v minulosti a sa zanedbalo nas teraz dobehlo....Vy by ste boli ochotny nechat detom aj okno na hlavu padnut, nechat ich trapit sa v tych katastrofalnych podmienkach v skolskych zariadeniach, len aby ste Vy pan Scibrany si uspokojili svoje ego, ako sa nemoze nieco pozityvne spravit z penazi uveru....Vy deti asi nemate, ja ano a chodia presne do tychto zariadeni.... a ak staviate sucasneho starostu na uroven predchadzajucich..no comment... a to ze komunikujete s jednym z najvacsich poskokov Zvonara a jednym z tych, ktory sa nabalovali na nasej MC s Kramplom, svedci o Vasej vysokej transparentnosti.....mozno Vam dava radi, ako nadobudat majetky MC sposobom jemu blizkym.... to Vam samozrejme uz nevadi... viete on sa vie velmi pekne pochvalit s kym momentalne komplotuje ... je humorne pozerat na zoskupenie ludi, ktory neuspeli vo volbach a snazia sa "spolupracovat" a hladat nepriatela (starosta, poslanci) .. Krampl, Dzivjakova, Rafaj, Vy... na toto uz netreba ani komentar...
    a aby nebol nespokojny aj Jozaf M. tak napisem aj ja svoje inicialy

    s poizdravom Peter L.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vážený Peter L.,

    idiolekty vo Vašich komentoch nepustia: ak som po prvom mal tieň pochybnosti o Vašej identite, druhým ste ho rozptýlili. No popravde, neruší ma to, lebo pre mňa je v prvom rade dôležité nie to, KTO hovorí, ale ČO hovorí.

    Vyjadrili ste odhodlanie nedať si mnou vziať svoj názor: o to som sa nikdy nepokúšal a máte moje slovo, že sa o to nepokúsim ani v budúcnosti.

    Pýtate sa, prečo nevyjadrím svoju nespokojnosť vo voľbách aj teraz. Nie je Vaša otázka predčasná? Voľby budú až v roku 2014...

    Nie, v minulosti som nemal obavu z občianskej angažovanosti, jednoducho som na ňu nemal čas. Navyše mám dnes aj výrazne väčšiu motiváciu, pričom spôsob riadenia MČ Rača je len jedným z jej zdrojov.

    Súvislosť medzi mojím egom a tým „ako sa nemoze nieco pozityvne spravit z penazi uveru“ mi uniká - môžete ju prosím objasniť?

    Súčasného starostu nestaviam na úroveň predchádzajúcich - myslím si, že ju vo viacerých smeroch nedosahuje, a to tak v smere (+) ako aj (-).

    Riešenie Vašej hypotetickej výčitky, že „mozno Vam (Krampl) dava radi, ako nadobudat majetky MC sposobom jemu blizkym.... to Vam samozrejme uz nevadi“ navrhujem odložiť do budúcna: keď ma raz pristihnete pri nekalom nadobúdaní majetkov MČ, potom mi to verejne vykričte na plné ústa. Ak mám čo len štipku cti a svedomia, určite sa zahanbím a dám Vám za pravdu.

    O svojom neúspechu vo voľbách neviem nič, lebo som v žiadnych nekandidoval. A za neúspech sa nedá považovať ani volebný výsledok pani Dzivjákovej: ako kandidátka na starostku získala 1015 hlasov (aj keď kampane jej súperov Pilinského a Zvonára boli omnoho viac medializované a rádovo drahšie) a spolu s Petrom Pilinským bola zvolená za poslankyňu do mestského zastupiteľstva. Podľa Vašej logiky by musel by politickým skrachovancom aj Peter Pilinský, lebo sa v roku 2009 neúspešne uchádzal o mandát poslanca BSK, a povedzme aj exposlanec MZ Jozef Mórik, ktorý v roku 2010 neuspel vo voľbách poslancov MZ a teraz je konateľom Združenia obcí JURAVA.

    OdpovedaťOdstrániť