Stránky

13. 1. 2013

Ivan Kmotrík vyvolal nevôľu a hnev obyvateľov Rače

Dosiahol to Urbanistickou štúdiou zóny Račany Rosso, ktorou zamýšľa v lokalite za sídliskom Komisárky nad rámec platného územného plánu a v rozpore so záujmami obyvateľov MČ Bratislava - Rača výrazne zvýšiť podlažnosť, zastavanosť a počet obyvateľov a umiestniť na úpätie Malých Karpát výškovú zástavbu.

K nevôli Račanov prispelo vyvesenie výzvy na verejné prerokovanie urbanistickej štúdie (UŠ) na úradnú tabuľu tri dni pred Vianocami. Bez vysvetlenia v miestnych médiách, bez upozornenia na titulke www.raca.sk, krátko po tom, čo investor stiahol UŠ zo stavebnej komisie MZ. Akoby išlo o bežnú záležitosť, čo nestojí za pozornosť. Výzvu si všimli len niekoľkí občania a poslanci, ktorí úradnú tabuľu pravidelne sledujú.

Čo čert ani investor Ivan Kmotrík nechcel, štúdiu si vzal na mušku poslanec MZ Michal Drotován a svoje zásadné pripomienky hneď po Novom roku uverejnil v článku Stop nezmyselnej výstavbe.... Vzápätí sa objavil podnet na portáli Odkaz pre starostu:


o niekoľko dní neskôr bol uverejnený článok Ďalší „salámový“ pokus Ivana Kmotríka a z  UŠ Račany Rosso sa v Rači stala verejná téma číslo 1.

Vedenie MÚ uverejnilo o UŠ 9. januára krátky článok v Račianskom výbere 1/2013. Vedúca odd. územného plánovania Ing. arch. Virsíková vo vyjadrení k UŠ s podtónom „o nič nejde“ len opísala všeobecne známe byrokratické postupy územno-plánovacieho a stavebného konania, zámery a dopady UŠ vôbec nekomentovala. V článku sa uvádza, že 22. januára bude verejná prezentácia UŠ v zasadačke Obecného domu o 15. hod. Pre zamestnaných Račanov príliš zavčasu, no vďakabohu aj za to - KTO ČO LEN TROCHU MÔŽETE, PRÍĎTE!

Starosta Peter Pilinský dosiaľ k UŠ verejne nezaujal žiadne stanovisko. Ani ako poslanec MsZ, ani ako predseda SZ, ani ako obyvateľ Rače. Pritom v Rači už aj vrabce čvirikajú, že zahusťovať územie bez riešenia širších vzťahov (ochrana krajiny, komunikácie a infraštruktúra, kvalita života obyvateľov, výstavba vo Vajnoroch, Sv. Jure, Pezinku, ...) je neprijateľné a nezodpovedné tak zo strany investora, ako aj tých, čo takýto „rozvoj“ územia (skryte) podporujú. A že ak investor nechce v Rači úplne stratiť tvár, mal by v zóne Račany Rosso stavať v súlade s platným ÚPN.

Dobrá správa je, že v čase ohrozenia záujmov obyvateľov Rače sa aktivizujú viacerí poslanci MZ. Spolu s obyvateľmi pripravujú petíciu, ktorej cieľom je zastaviť intenzifikáciu zástavby mestskej časti do doby, kým sa nedorieši infraštruktúra a už dnes neúnosná dopravná situácia.

Keď sa s urbanistickou štúdiou Račany Rosso oboznámite a váš názor na ňu bude čo len čiastkovo kritický, môžete využiť vzor podania a do 28. januára na adresu alebo do podateľne MÚ DORUČIŤ PRIPOMIENKYPODPORIŤ PETÍCIU za zamietnutie zámerov, ktoré znižujú kvalitu života v MČ Bratislava - Rača.

Neprijateľné územno-plánovacie zámery investora zastaví len vaše rozhodné NIE!
Znenie petície a ďalšie kroky sú zverejnené na stránke Račany Rosso.





ZÁKLADNÉ IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE:

Urbanistická štúdia zóny Račany Rosso,
katastrálne územie Bratislava III - Rača, miesto Pri vinohradoch.

Autor zadania:
Ing. arch. Dušan Nemec, 81102 Bratislava-Staré Mesto, Bartókova 4,
IČO 43166440 (marec 2010)
Investor:
Račany Roso, s.r.o., Sasinkova 5, 811 08 Bratislava, IČO 44353570
Generálny projektant:
Ing. arch. Gabriel Drobniak, Devín 4283, 841 10 Bratislava - Devín,
IČO 22640584 (september 2012)

9 komentárov:

  1. nie aby ste boli radi ze vam niekto postavi byty pre deti alebo zveladi uzemie ....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Radi sme dovtedy, kým sú prírastok bytov a odpovedajúca infraštruktúra v rovnováhe a výstavba neznižuje kvalitu života v území. Toto v Rači už dlhšie neplatí: dopravná infraštruktúra je poddimenzovaná tak, že ďalší „rozvoj“ nás posúva ku kolapsu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Treba podmieniť aby developer zabezpečil riešenie rozvoju dopravnej infraštruktury. Nie iba stavať bytovky, k nim parkoviska a mať na haku ako to bude vyzerat o 5 rokov v dopravnom ťahu Rača-smer centrum. Už nech sa prestanu vyhovarať na m.ú.Rača, že je to všetko vina bývaleho vedenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Blížiaci sa dopravný kolaps na Račianskej a Púchovskej ceste už dávno nie je výhradný problém miestneho úradu MČ Bratislava - Rača. Presahuje aj rámec Bratislavy a riešiť ho treba na úrovni BSK.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Michaela:
    Dakujeme za informacie. S vyskovou vystavbou nad Komisarkami nesuhlasim. O tomto zamere som citala v januarovom cisle Racianskeho vyberu. Plne suhlasim s tym, ze najprv treba riesit dopravu a suvisiacu infrastrukturu + obciansku vybavenost.
    Rovnako sa planujem zucastnit aj verejneho prerokovania tejto studie, ktoreho oznam som nasla na stranke MsU: http://www.raca.sk/aktuality/new-detail-31/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nevôlu voči projektu Račany Rosso si všimol aj Trend:
    http://reality.etrend.sk/byvanie/kmotrikove-racany-rosso-vyvolavaju-nevolu.html

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pán Ščibrany, to je čom za pojem "nevôľu obyvateľov". Ja som z Rače a tvrdím, že Račany Rosso vyvolali nadšenie obyvateľov, pretože ide o kultivovaný projekt na samom kraji mesta, ktorý je stokrát lepší ako iné, ktoré u v Rači stoja - vrátane Komisárok, Záhumeníc, celých Krasňan, Rendezu-Paseky, Šajby a podobne.
    Takže ak ste uverili, že máte patent na rozum a jediný privilegovaný "správny" názor, ste na omyle.
    Hlavné, že sa tu tvárite ako demokrat, investigatívec a vlajková loď tretieho sektora. Trápne. Ale Račania vás rýchlo prekuknú, predpokladám, že pred voľbami bude jasné, komu prihrievate skysnutú politickú polievku.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pán Anonymný, čo Vám bráni napísať článok o nadšení, ktoré u obyvateľov Rače vyvolali Račany Rosso? Ak sa pod taký článok podpíšete plným menom, rád ho na račan.sk uverejním.

    Podotýkam, že v čase, keď sa stavali Komisárky a neskôr Račany Bianco, tiež boli „na samom kraji mesta“. Vďaka Račany Rosso už na ňom nebudú:

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=555786387766216&set=a.391291017549088.96711.391228347555355&type=1&theater

    Ocitnú sa v zovretí nového sídliska a do okien obyvateľov týchto starších sídlisk bude pozerať - ak poslanci zapracujú návrhy UŠ do ÚP hl. mesta - 2.550 obyvateľov nového, vo svahu postaveného sídliska s vyššou podlažnosťou... A stavím sa s Vami, že ani Račany Rosso na samom okraji mesta dlho nezostanú.

    Súhlasím s Vami v jednom: Račania skôr-neskôr prekuknú, kto komu v Rači za judášsky groš prihrieva skysnutú (nielen) politickú polievku.

    OdpovedaťOdstrániť