Stránky

7. 1. 2013

Ďalší „salámový“ pokus Ivana Kmotríka

Starosta MČ Bratislava - Rača Peter Pilinský vyhlásil dňa 21. 12. 2012 verejné prerokovávanie Urbanistickej štúdie zóny Račany Rosso vyvesením štúdie na úradnej tabuli MÚ.
Starosta ani vedúca odd. územného plánovania Ing. arch. Virsíková k štúdii nezaujali politické ani odborné stanovisko. Občanov postavili pred obsiahlu sprievodnú správu a jej prílohy bez akejkoľvek objasňujúcej informácie v Račianskom výbere, Račianskom magazíne alebo na webovej stránke samosprávy. Urobili tak na prahu takmer dvojtýždňového vianočno-prázdninovo-dovolenkového obdobia...
Urbanistická štúdia zóny Račany Rosso prichádza s ďalším „salámovým“ pokusom zvýšiť v pôvodne vinohradníckej lokalite Rače hustotu zastavanosti nad rámec platného Územného plánu hl. mesta. Na úpätie Malých Karpát developer v mene zisku a na úkor kvality života nielen obyvateľov MČ Bratislava - Rača tlačí výškové činžiaky! Podľa vyjadrení nezávislých urbanistov si zadávateľ a spracovatelia urbanistickej štúdie zaslúžia odobratie diplomu.


Poslanec MZ Michal Drotován vo svojej analýze Stop nezmyselnej výstavbe... uviedol k štúdii mnoho vecných a odborných pripomienok, tu je ich zhrnutie:
1)                    
UŠ zvyšuje v predmetnej lokalite zástavbu a počet obyvateľov nad rámec ÚPN, čím výrazne zvyšuje dopravnú záťaž Púchovskej cesty a celej MČ Bratislava - Rača, ktorú vôbec nerieši. Pritom už súčasná dopravná situácia je kritická a v blízkej budúcnosti sa ešte zhorší nárastom obyvateľov sídliska Račany Bianco a realizáciou výstavby na Radničnom námestí a v iných lokalitách MČ.
2)                    
UŠ zvýšením intenzity dopravy na Podbrezovskej ulici neprijateľne znižuje bezpečnosť a kvalitu životného prostredia (hluk, emisie) jej obyvateľov a obyvateľov domova dôchodcov.
3)                    
UŠ nedostatočne dimenzuje retenčné nádrže na zachytenie prívalových vôd iba na 50-ročnú vodu (viď záplavy sídliska Komisárky a Púchovskej cesty v roku 1999). Z UŠ nie je jasné ani to, za akých podmienok SVP, š. p. súhlasí so zaústením dažďovej vody do potoka „Na pántoch“.
4)                    
UŠ pracuje s nesprávnym predpokladom, že v materských školách MČ Bratislava - Rača je rezerva cca 60 miest, kým v skutočnosti počet prihlásených detí ich kapacitné možnosti prevyšuje.
5)                    
UŠ podhodnocuje bilančné nároky na počet miest v základných školách a zároveň vychádza z nereálnej rezervy 500 miest v zrušenej ZŠ Plickova.
6)                    
UŠ dostatočne nerieši hrozbu erózie, radónové riziko, hlukové zaťaženie spôsobené železnicou a dopravnou tepnou, primeranú občiansku vybavenosť, ani požiadavku postupne znižovať výšku budov smerom k ochrannému pásmu výhľadovej plochy cintorína.

V kocke: UŠ zóny Račany Rosso nad rámec platného ÚPN hl. mesta presadzuje do predmetnej lokality výškovú zástavbu a vyšší počet obyvateľov, je neprijateľným zásahom do kvality života obyvateľov MČ Bratislava - Rača (doprava, hluk, emisie) a Raču približuje k dopravnému kolapsu. Presadenie intenzifikačných návrhov UŠ do ÚPN nie je v záujme obyvateľov MČ, Bratislavy ani tranzitujúcich občanov SR.
S prihliadnutím na vyššie uvedené námietky žiadam vedenie MČ Bratislava - Rača a poslancov MZ a MsZ, aby predloženú UŠ a pripravovaný návrh zmeny územného plánu zamietli.

Záverom vyjadrujem nádej, že sa raz dožijeme doby, keď developerom a investorom podnikateľská a profesionálna česť nedovolí predkladať také návrhy, aké si v urbanistickej štúdii zóny Račany Rosso dovolil občanom MČ Bratislava - Rača predložiť Ivan Kmotrík.


P. S.

Vážení spoluobčania,

ak sa stotožňujete čo len s jednou pripomienkou alebo máte vlastné námietky voči návrhom predloženým v urbanistickej štúdii, doručte prosím svoje pripomienky najneskôr 28. januára do podateľne alebo na adresu MÚ (Miestny úrad Kubačova 21, 831 06 Bratislava) a upozornite na túto možnosť aj svojich spoluobčanov. Len tak môžeme zabrániť presadeniu devastačných zámerov UŠ do platného územného plánu hlavného mesta.

Na našom serveri nájdete vzor podania. Stiahnite si ho a upravte do podoby, ktorá vyjadruje Váš názor na návrhy obsiahnuté v urbanistickej štúdii.



20 komentárov:

  1. Račany Bianco sú prázdne, neobsadené a chcú tam nadrbkať ďaľšie ozruty... super. Chýba nejaký zákon, ktorý by nedovoloval ďaľšiu výstavbu, kým nebude v okolitých nových bytových domoch aspoň 70-80%-ná obsadenosť.
    Z.Tomčalová

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzana,
    myslím si, že taký zákon by bol dosť „nebezpečný“. Od neho je už len krok k zákonom typu (trochu preháňam) „ak v 5-izbovom byte/dome nebýva min. 5 osôb, sociálka môže zákonom požadovaný počet dorovnať sociálne slabšími spoluobčanmi“.

    Mne osobne je šumafuck, že pán Kmotrík chce za svoje peniaze a na svoje pozemky nadrbkať prázdne byty. Tie samy osebe pre okolie neznamenajú žiadnu záťaž, sú len (prechodne) zle investovanými peniazmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzana,zakon v Raci je docasne Pilinsky. No a ako je uz v Raci vseobecne zname tento zakon je slaby,ako 3x vyvareny caj. A developkari maju radi slaby caj. Ktovie,ako to myslel,ze bojujem za vas. Ale my sa pytame za kohoooooooooo?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Viac čítaj Račiansky výber, Spravodaj Račan a príspevky Jozefa Mórika na fb-skupine Račania či šesťdesiatnika P. Luknára tu na racan.sk a uvidíš, aký si pomýlený.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ingrid Vanerková8. 1. 2013, 20:31:00

    Pozornosti hodný postup predkladania urbanistickej štúdie Račany Rosso. Dňa 14. novembra 2012 sa konalo zasadnutie stavebnej komisie, na ktorom mala byť predložená urbanistická štúdia Račany Rosso, tento bod bol z programu stiahnutý. Prečo? A prečo sa zvolil postup verejného prerokovávania v termíne 21.december 2012?
    Tvorba územného plánu je veľmi tajomný proces, ktorý sa uskutočňuje v závislosti na sile investora a popiera požiadavky občanov na kvalitný život ako i na ochranu krajiny.
    Nie som proti primeranej zástavbe niekdajších vinohradov, som proti nekoordinovanej výstavbe, ktorá iba zhoršuje roky neriešené problémy s infraštruktúrou ako i vlastnícke vzťahy k pozemkom.
    Bolo by zaujímavé vedieť, na akú kapacitu máme vybudované napr. cesty - všetkých kategórii, a koľko a akých komunikácii by sme mali dobudovať na súčasný počet obyvateľov. Komu vyhovuje, pre koho bude efektívne - rentabilné zahusťovanie daného územia bez riešenia širších vzťahov? Súčasným obyvateľom žijúcim v Rači určite nie.
    Takýmto postupom si zachovanie vidieckeho charakteru vinohradníckej lokality nepredstavujem. Vy áno?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Inka, vďaka, trafili ste klinec po hlavičke: zahusťovanie územia bez riešenia širších vzťahov (ochrana krajiny, komunikácie, infraštruktúra, kvalita života obyvateľov) je krajne nezodpovedné, a to tak zo strany navrhovateľov, ako aj (skrytých) podporovateľov.

    A ocenil by som, keby na Vaše otázky v rámci verejného prerokovávania UŠ VEREJNE odpovedali starosta Mgr. Peter Pilinský, vedúca odd. územného plánovania Ing. arch. Virsíková, zástupca investora, zástupca tímu spracovateľov štúdie a každý člen stavebnej komisie MZ.

    Nech obyvatelia MČ Bratislava - Rača vedia, aké má kto ciele a priority a kto za koho kope.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miro,osobne si myslim,ze vsetko je,len zbytocna namaha. Co myslis na co si tu dosadili toho trapneho kocura v cizmach?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ak máš na mysli starostu, tak toho si nikto nedosadil, toho sme si sami zvolili.
    A s námahou to vidím presne naopak: bez nej sa nič nezmení.
    Len nadávať a urážať nestačí.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pilinskeho volilo 3008 volicov. Dalsich cez 10 000 ho nevolilo,alebo volit ani neslo,lebo si nemali s koho vybrat. Tak preco sa maju teraz namahat,ked terajsi stav nesposobili? To Rosso sa aj tak stavat bude. Precitaj si "RACAN" rok 2012 vydanie c.2 str.13. ....Text clanku...a zakoncenie konci vetami...Vieme sa vsak dohodnut na velmi vela veciach,o com svedcia aj nase korektne vztahy s mestskou castou. Citime sa byt Racanmi a mame tu velke plany". Takze treba citat aj Racan a budeme vediet co sa tu bude diat. A na zaver "Bianko" uz stoji. Teraz je podla "velkych planov" na rade "Rosso" A bude.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ad Anonym 9.1.2013 11:04:00

    Zdá sa mi, že spájaš viacero nespojiteľných vecí a vyvodzuješ z nich závery, s ktorými sa nestotožňujem.

    ad „Pilinskeho volilo 3008 volicov...“

    To, že Pilinského nevolilo alebo voliť nešlo vyše 10.000 Račanov, v rámci nastavených pravidiel nijako nespochybňuje jeho legitimitu ako starostu a štatutára mestskej časti. Na druhej strane súhlasím, že čím viac ľudí storostu zvolí, tým je jeho mandát silnejší. Koľko ľudí zvolilo Zvonára? koľko Bielika?

    ad „Tak preco sa maju teraz namahat, ked terajsi stav nesposobili?“

    Neriešim zodpovednosť za zvolenie súčasného starostu, ale ako dosiahnuť, aby sa ani za jeho starostovania v Rači nepresadili developerské riešenia, ktoré sú v rozpore so záujmami MČ Rača a jej obyvateľov. Mimochodom, viaceré súčasné „hrozby“ sú dôsledkom rozhodnutí aj starostov a poslancov z predošlých dvoch-troch volebných období.

    ad „Rosso sa stavať bude“

    Áno, bude a proti tomu sa nestaviam a takto otázku nepostavil ani poslanec MZ Michal Drotován. V hre je, AKO sa budú stavať a čo tam bude stáť, a v tejto veci je moja občianska predstava takáto: nech sa stavia v súlade s platným ÚPN, a nie podľa „intenzifikovanej“ predstavy predloženej v UŠ.

    ad „korektne vztahy (developerov) s mestskou castou“

    Nevidím dôvod, prečo by mestská časť nemala mať s developermi korektné vzťahy. Ide (mi) o to, aby tie vzťahy neboli NADŠTANDARDNÉ a hlavne aby neboli NA ÚKOR záujmov Rače a jej obyvateľov.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pokial mas na mysli "korektny stav",ze sa pozdravime a ideme kazdy po svojom,plne suhlasim. Ale "Racany Rosso" je ukazkovy a ucebnicovy priklad "korektnych vztahov" v Raci. A ako dokaz je jeho podsuvanie obcanom pred Vianocami na nastenke Pred MU. Posl.Drotovan si skutocne zasluzi uznanie. Ale aj posl.Khandl. Je na skodu,ze sa nevyjadruju k tejto "super kauze" aj ostatny poslanci.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Súhlasím, že spôsob uverejnenia vyhlášky k verejnému prerokovávaniu UŠ Račany Rosso a mediálne ticho starostu Pilinského a vedúcej odd. územného plánovania Ing. arch. Virsíkovej sú indície nadštandardnej ústretovosti vedenia MČ k zámerom devolopera. Je to jeden z dôvodov, prečo tu okolo UŠ robím taký štabarc.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anonymny 11:04 Upresnenie:v poslednych komunalnych volbach v Raci 27.11.2010 bolo zapisanych 17 925 volicov a voliciek. Svoju moznost volit vyuzilo 7 189 voliciek a volicov. Pilinskeho zo strany tzv.zelenych volilo 3008 volicov. Nevolilo ho 4 181 volicov a voliciek,priamo zucastnenych na volbach. Zo vsetkych zapisanych volicov ho nevolilo 14 917 volicov a voliciek.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ani upresnené výsledky nespochybňujú legitimitu starostu. Volebné výsledky poslancov MZ sa pohybovali dokonca len niekde v rozpätí 900 až 1.200 hlasov, viac mal tuším iba Miloš Máťuš (cca 2.000). Nízka účasť voličov hovorí o rezignácii ľudí na politiku a asi aj o nízkej kvalite/dôveryhodnosti mnohých uchádzačov o verejné funkcie. Pritom záujem o ne bol v roku 2010 veľký: v Rači sa o 15 mandátov poslanca MZ uchádzalo 75 záujemcov (pomer 1:5), o dva mandáty poslanca MsZ 12 záujemcov (1:6).

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ani ja nespochybnujem volebne vysledky. Len,keby? Urcite by nevisalo na nastenke Rosso.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. MÚ dnes vydal k UŠ Račany Rosso správu, kde sa o. i. uvádza:

    „MČ Bratislava – Rača dala SÚHLAS NA OVERENIE ZMENY INTENZITY VÝSTAVBY v predmetnom území ... ešte v roku 2010.“ (zvýraznil M. Š.)

    Táto informácia je značne nepresná - poslanci MZ 13. 4. 2010 dali „Súhlas s obstaraním UŠ zóny Rača - Račany Rosso“. O zmene intenzity výstavby v tomto rozhodnutí nie je ANI SLOV.

    Uvedená správa potom cituje Ing. arch. Virsíkovú, vedúcu odd. územného plánovania MÚ. Vo svojom typickom chlácholivom vyjadrení s podtónom „o nič nejde“ zostala verná svojej povesti: opísala len všeobecne známe byrokratické postupy územno-plánovacieho a stavebného konania a nevyjadrila ani náznak odborného názoru.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dovolte mi reagovat na vyssie uvedene, ako aj na vyzvu p.Scibranyho. Ako clen stavebnej komisie, ale hlavne ako obcan Race, konkretne prave Komisariek, nemozem ani v najlepsom suhlasit s touto US. Ako napisala p.Vanerkova, cely projekt treba vnimat aj v sirsich suvislostiach, ktore bohuzial tu absentuju. Pevne verim a som o tom presvedceny, ze spolocnym usilim mame moznost toto ovplyvnit, v opacnom pripade by to cele nemalo zmysel. Uz sme boli svedkami toho, ze ked sa obcania zomkli, developer prehodnotil, resp.stiahol svoju piziadavku. To, ze sa stavat bude, je neodskriepitelne, je to sulade z UPN, ale spolocnym usilim mozeme ovplyvnit to, aby sa tu nestaval taky nezmysel, ktory nebude mat pre nasu mestsku cast ziadnu pridanu hodnotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Plne súhlasím: nech sa stavia, no v súlade s platným ÚPN, bez ďalšej intenzifikácie zástavby zahusťovaním a zvyšovaním podlažnosti!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Samozrejme, že na presadenie projektu tohto typu je potrebné presadiť systém k úspešnej realizácii. Nutne sú v systéme zabudovaní aj poslanci, starosta Pilinský, pani Virsíková atď.Musia však rešpektovať mienku a názor občanov, ktorý je zo súčasti schvaľovacej skladačky najdôležitejší. Petícia je nástroj ako túto požiadavku a prianie občanov legalizovať.
    Predložený projekt je jasný obchod na úkor občanov MČ Rača.Prepáčte pán Kmotrík, ale vyzerá to na dobrý "kšeft". Pripadá mi to ako lacno kúpený nerealizovaný projekt z nejakej rozvojovej krajiny.Ak by sme mali pozitívne prijať rozšírenie tejto obytnej lokality,mali by ste navrhnúť veľkorysejší projekt, ktorý by dával možnosti pre komplexnejšiu občiansku vybavenosť, ako parkovanie, prístupové cesty, dopravné prepojenia, vyriešenú kanalizáciu, hriská, parky a podobne.
    To čo prezentujete, sú natlačené krabice s jedno a dvojizbovými malometrážnymi bytmi.Vznikne tu ďalší "Pentagon". Sociálna skladba nájomníkov by mala byť v širšom spektre.Teda v určitom percentuálnom zastúpení rôznych sociálnych vrstiev spoločnosti.
    Výškové budovy sú neprípustné. V tejto lokalite je nevhodné stavať viac ako tri podlažia.Zničíte charakter tejto jedinečnej MČ, viď.sídlisko Baronka.Karpaty a vinohrady zachovávali naši predkovia , teraz sa to nezodpovednosťou a ľahkovážnosťou má zničiť.
    Myslím si, že vedenie MČ Rača je občanom dlžné najskôr odstrániť staré resty, ktoré potrebujú investície napr. opraviť komunikácie, vyriešiť parkovanie, kanalizácia pod Detvianskou, vyriešiť čistotu, nestavať hlučný amfiteáter v oddychovej zóne lesoparku v Knižkovej doline.
    Obávam sa, že takéto "mega" projekty Raču zadusia, tým že sa stane provinčnou nezaujímavou obytnou mestskou časťou Bratislavy.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Súhlasím - k restom doplním dokončenie opravy Nemeckého kultúrneho domu (zázemie), opravu Koloničovej kúrie (min. strecha) a vytvorenie múzea s galériou.

    OdpovedaťOdstrániť