Stránky

10. 12. 2012

V Rači sa zbláznili nielen developeri

Celá Európa šetrí, Rača chystá rozhadzovačný rozpočet...

Pripomeňme si, že pred rokom starosta Peter Pilinský presadzoval ako najkľúčovejšiu investíciu MČ Bratislava - Rača obnovu MÚ na Kubačovej. V týchto dňoch prichádza s ďalším nezmyselne načasovaným nápadom - s  megalomanským variantom investície „amfík“ (I. etapa 450 tis. €, celkove cca 1,5 mil. €).

Túto investíciu presadzuje v čase, kedy Rača nemá vyriešené dôležitejšie veci: nedobudované zázemie NKD (v roku 2010 ho kandidát na starostu Pilinský ostro kritizoval), obnovu MŠ a ZŠ Hubeného, opravu strechy Koloničovej kúrie, bezbariérovú úpravu chodníkov, cesty, parkovanie... Neberie do úvahy ani úverovú záťaž vo výške 1,3 mil. € a súdny spor, ktorý si môže z rozpočtu Rače vyžiadať čiastku cca 2,9 mil. €.

V roku 2012 sa pravicovým poslancom MZ podarilo starostove budovateľské chúťky zastaviť a presmerovať do obnovy MŠ Plickova a ZŠ Tbiliská. Teraz poslanci navrhujú ako vyššiu prioritu než „amfík“ obnovu MŠ a ZŠ Hubeného, no aj po druhom kole prehrávajú na body: starosta ich argumentáciu ignoruje a v návrhu rozpočtu na rok 2013, ktorý predloží zajtra na rokovanie MZ, ponecháva kapitálové výdavky na „amfík“ v plnej výške. Pre školské zariadenia na Hubeného vyčlenil 11 tis. € na projektovú dokumentáciu...

Prečo Peter Pilinský úporne presadzuje dielo, ktoré aj v dobrých časoch patrí do kategórie „luxus“ a pre MČ predstavuje trvalú záťaž, ktorá bude odčerpávať z rozpočtu nemalé finančné zdroje?
                                                                                                    
Starosta zjavne verí, že odovzdaním amfíka si  na jeseň roku 2014 otvorí dvere do druhého starostovského obdobia. Takáto predstava je pre neho príliš lákavá, aby sa jej vzdal kvôli škôlke a škole v Krasňanoch.

Pesimistickejší variant, že „vďaka“ amfíku a iným nezodpovedným rozpočtovým a územným rozhodnutiam bude s bývalým starostom Pavlom Bielikom súperiť v počte a desivosti kostlivcov vypadávajúcich zo skrine MÚ, si Peter Pilinský zatiaľ nepripúšťa.



7 komentárov:

  1. Zdvihnu sa dane a zavedu nové, napr. za dýchanie, prdenie.....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pan starosta sa stale viac a viac vzdaluje od svojho idealu, ktory tak vehementne deklaroval pred komunalnymi volbami v roku 2010.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ono je ľahšie hodiť cez palubu volebné ideály než očakávania ľudí, na šnúrke gatí ktorých visí funkcia Petra Pilinského.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. musí splácat tým čo mu robili velkú reklamu pred volbami

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Povedzte starostovi svoj názor na rokovaní MZ.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pán starosta má už deti veľké, čo ho zaujímajú nejakí trápni frkani a mladí ľudia, potrebujúci škôlky? Asi sa mu páči reklama hercov na hodinu deťom- jej prvá časť.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vďaka pozmeňovaciemu návrhu poslanca Michala Drotována a jeho podpore koalíciou SDKÚ+KDH+SaS (až na poslanca za KDH Michala Hrdličku, ktorý návrh nepodporil) a poslancom Cyrilom Sekerkom došlo v starostovom návrhu rozpočtu na rok 2013 k významnej pozitívnej zmene - k presunu čiastky 250 tis. € z megalo-variantu amfiteátra na obnovu ZŠ Hubeného.

    Tým poslanci potvrdili, že ich prioritou sú (na rozdiel od starostu) školy, pričom dávajú šancu aj realistickému variantu investície do Knižkovej doliny - voľnočasovému a oddychovému centru s basketbalovým ihriskom/klziskom, detskými ihriskami a objektmi pre mládež.

    Stavba amfiteátra sa odsúva na lepšie časy a na dôkladnejšie vypracovanú domácu úlohu pána starostu - riadne pripravené, zdôvodnené a s magistrátom dohodnuté financovanie objektu, ktorý je nad súčasné možnosti aj potreby Rače.

    OdpovedaťOdstrániť