Stránky

6. 5. 2013

Frešo s Pilinským na jednej lodi?

O pol roka volíme poslancov a župana BSK.

Voľbu Pavla Freša za župana BSK podporí popri pravici (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SMK, SaS, OKS) aj Strana zelených (SZ), oznámila nedávno TASR.

Od straníckeho prevratu v roku 2005 spolupracovala SZ s ľavicovými stranami. V roku 2006 sa lídri SZ uchádzali o poslanecký mandát do NR SR na kandidátke Slobodného fóra. V marci roku 2008 SZ a SMER podpísali zmluvu o spolupráci do parlamentných volieb 2010, aby koncom toho istého roka zmluvu po verbálnej prestrelke zrušili - SMER obvinil zelených, že im ide len o pozície na kandidátke SMER-SD. Labuťou piesňou hľadania si miesta naľavo od stredu bolo pre SZ deklarovanie spoločného vstupu SZ a SDĽ do parlamentných volieb v marci 2010.


Po neúspechu v parlamentných voľbách 2006 zelení vsadili na postup „zdola nahor“: v Rači v roku 2006 cez koalíciu so SMERom, HZDS, SNS a SF prenikli do MZ, v roku 2009 skúsili šťastie vo voľbách do BSK, v roku 2010 ich vlna anti-zvonárizmu vyniesla do MZ aj do MsZ hl. mesta. Jeden z býv. 12 apoštolov Jána Zvonára z r. 2006 Peter Pilinský (kandidát s č. 33) sa stal starostom, jeho spoluštatutár Martin Jóna asistentom starostu a Rača komunálnou baštou SZ.


V roku 2013 zelení otočili kormidlo doprava a pochovali aj tak spornú povesť SZ ako ľavicovej strany. Otázka znie, čo za podporu Pavla Freša požadujú. Minulé politické zväzky zelených naznačujú, že svoju značku spolu s vplyvom a peniazmi sponzorov pravdepodobne zobchodujú za miesta na kandidátke do zastupiteľstva BSK. V hre je aj politický prebehlík, neviditeľný poslanec MsZ a starosta Rače Peter Pilinský. Jeho nominácia a volebný výsledok môžu veľa napovedať o vyhliadkach vo voľbe starostu v roku 2014.

Do stranícko-voličských počtov môžete vstúpiť aj vy v ankete

Koho by ste volili v Rači do VÚC?

Šťastnú ruku pri výbere!




Súvisiace články:

3 komentáre:

  1. Koalícia do BSK ešte nebola vytvorená - stále sa ešte jedná o rokovania - a ja verím, že strana, ktorej zmyslom je iba zaobchodovať značku, tak tá súčasťou tejto koalície nebude.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V to isté dúfam aj ja. Zobchodovanie značky SZ bude znamenať, že takýto kšeft nie je cudzí ani zvyšným stranám (SDKÚ, KDH, Most-Híd, SaS, SMK a OKS).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mimochodom, Mišo, ako si napísal v diskusii na fb skupine Priatelia Rače „netreba zabúdať, že celá značka SZ bola pred voľbami do NR SR 2012 prenajatá Braňovi Kráľovi a je to strana, ktorá od roku 2010 de facto nevyvíja žiadnu činnosť. ... Strana zelených je fiktívna strana, ktorá vyvíja vždy svoju činnosť iba pred voľbami, kedy sa snaží zobchodovať svoju značku. Značka už bola prenajatá skutočne každému okrem pravice (SF bol podobný projekt) a verím, že tento obchod im nevyjde.“

    viac o ne/činnosti SZ a obchodoch Martina Jónu s jej značkou sa dá dočítať napr. v článku http://moje.hnonline.sk/node/9593 Prečo volím Obyčajných ľudí a koľko stojí značka "Strana zelených". za prečítanie stojí aj siahodlhý komentár pod článkom, pokúšajúci sa spochybniť jeho obsah.

    komentár písal zjavne dobre informovaný insajder, no podpísaný je menom Šandor Čičera - údajne bloger HNoniline, ktorý sa ale zaregistroval len kvôli tomuto jedinému komentáru. s vysokou pravdepodobnosťou ide o anonyma blízkeho vedeniu alebo priamo z vedenia SZ.

    OdpovedaťOdstrániť